|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
08.08.2016, 10:39 | #11 |
Miasto: Świątkowa Wlk.
Motocykl: RD07a
Przebieg: 95 tys.
Online: 3 tygodni 4 dni 18 godz 43 min 38 s
|
ja polecam Planetę Młodych (wbrew nazwie obejmuje 5-59 latków) - cały świat (z wyłączeniem USA i Kanady), na rok, obejmuje sporty ekstremalne - NNW: 20 000zł, KL: 60 000E, OC: 50 000E kosztuje 120zł
(a taka z USA i Kanadą 290zł) jak ktoś nie zamierza robić cesarki na Hawajach co kosztuje 1mln $ to zupełnie wystarcza (nie, nie pracuję u nich, po prostu uważam, że spełnia warunki "tanie & dobre") |
08.08.2016, 19:23 | #12 | |
Miasto: Wroclaw
Motocykl: RD04
Przebieg: 40.000
Online: 3 miesiące 2 dni 46 min 4 s
|
Cytat:
09.08.2016, 14:31 | #13 |
Miasto: Myślenice
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 15 godz 35 min 2 s
|
Generalnie fajnie aby się wypowiedzieli nieszczęśliwcy, którzy mieli okazję korzystać z usług TU w zakresie pomocy medycznej i innej będąc na wyjeździe Sam zawsze wykupuję, ale nie mam pewności jak zadziała polisa przy tylu gwiazdkach i innych dupochronach stosowanych przez ubezpieczycieli.
|
09.08.2016, 14:43 | #14 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
Online: 4 miesiące 6 dni 21 godz 43 min 25 s
|
To ja się mogę negatywnie wypowiedzieć o ubezpieczeniu podróżnym w avive. Do obsługi tego jest jakaś zewnętrzna firma, teoretycznie należy dzień przed wyjazdem zgłosić że się jedzie co zrobiłem.
Problem w tym ze w moim przypadku zapomnieli\opóźniło im się wysłanie dokumentów do zewnętrznej firmy która się mocno zdziwiła czego ja od nich chce bo nie jestem ich klientem. Na szczęście potrzebna mi była pierdoła i sobie sam poradziłem. Aviva potem przepraszała i jakiś bon na paliwo przesłała. Gdybym miał poważny problem ciśnienie by mi pewnie mocno podskoczyło.
09.08.2016, 17:00 | #15 |
Online: 3 miesiące 1 tydzień 4 dni 6 godz 17 min 14 s
|
Kici o Avivie to ja mógłbym sporo opowiedzieć ale się powstrzymam. Generalnie nie polecam.
09.08.2016, 17:30 | #16 |
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
Drodzy,
Z relacji z różnych stron, również od strony wypadków i własnych doświadczeń - jest ubezpieczenie bardzo popularne i w zasadzie sprawdzone - PZU Wojażer. Nie jest to kryptoreklama, po prostu firma naprawdę potrafi zadbać. Ale dodam też jedną rzecz - szczególnie pod kątem wypraw motocyklowych. Jeśli wczytacie się w to co Wojażer obejmuje a czego nie dojdziecie szybko do dodatkowych klauzul "płatnych" na które warto zwrócić uwagę. Szczególnie jak się jeździ motocyklem - otóż: 1. Wojażer działa ZA GRANICĄ a nie w Polsce. Od tego zacznijmy. Czyli jeśli wypadek zdarzy się w podróży do Lizbony co prawda, ale pod Radomiem, to z Wojażera nici. 2. Wojażer defaultowo NIE OBEJMUJE sportów wysokiego ryzyka. Co to są sporty wysokiego ryzyka? Przeczytajcie zapisy umowy. Generalnie jeśli wasza aktywność na wyjeździe wymaga ponadprzeciętnych zdolności i refleksu, to jest to spor wysokiego ryzyka. Tak w skrócie. W praktyce jest z tym różnie - słyszałem relacje osób które miały z wojażerem w wersji podstawowej "W" i nie było problemu. Ale wszystkie "W" zdarzyły się na drogach a nie poza nimi! Ale teoretycznie, zgodnie z warunkami polisy, problem mógłby być - powiem tak - czym innym jest wypadek na motocyklu na drodze, choćby szutrowej ale "jezdnej" a czym innym wypadek na motocyklu poza drogą, na przykład na podjeździe w lesie. Albo zjeździe. Piewszy pewnie nie jest sportem wysokiego ryzyka (no jadę motocyklem drogą i bach), drugi może być tak potraktowany. Jaka różnica? No właśnie różni się to tym, czy ubezpieczenie to pokrywa czy nie. I ceną. Klauzula sportów wysokiego ryzyka kosztuje drugie tyle co wojażer. Ale daje większy spokój. Jakie jest ryzyko? No takie że ubezpieczyciel powie ci: "wiesz co, w sumie to ci nie wypłacimy bo to jest sport wysokiego ryzyka". Nie będę tutaj cytował szczegółowych zapisów polisy, bo są a) do wygooglania w necie b) warto mieć nawyk przeczytania szczegółowych warunków polisy ubezpieczeniowej. Generalnie do samego wojażera po prostu dokupuje się poszczególne moduły zależnie od potrzeb. A też trzeba pamiętać, że podobnie jest w przypadku wszystkich innych polis turystycznych i trzeba o to zadbać. Oczywistością jest też to, że jeśli masz "W" to służby ratownicze powinny teoretycznie sprawdzić na miejscu czy jesteś pod wpływem prochów czy alko. I połowicznym uzasadnieniem do tegoż będzie dbanie o wasze zdrowie. Chodzi o dokumentację dla ubezpieczalni. Bo osoby pod wpływem są automatycznie wyłączane z ochrony ubezpieczeniowej. Dwutygodniowy wojażer w wersji podstawowej kosztuje ok. 100 zł. Dwutygodniowy wojażer ze sportami W-R kosztuje ok. 200 zł. Pewnie w większości będzie tak, że podstawowy wojażer obejmie wszystko i PZU nie będzie protestować. Ale osobiście wolę zawsze dopłacić tą stówkę i mieć święty spokój.
23.08.2016, 16:23 | #17 |
Africa on the Road
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 400
Online: 1 tydzień 4 dni 22 godz 36 min 44 s
|
Również polecam PZU, sprawdzone w boju. Bezgotówkowe załatwienie leczenia i żadnych problemów. A koszty wysokie były...
|
23.08.2016, 18:57 | #18 |
601493080
Motocykl: XL600
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 8 godz 11 min 58 s
|
Ja korzystam zawsze z ERV: https://www.erv.pl/
Nigdy nie musiałem sprawdzać ich w praktyce, ale warunki OWA i te szczegółowe mają dla mnie OK no i się specjalizują w ubezpieczeniach podróży. |
06.06.2018, 10:47 | #19 |
Miasto: Wroclaw
Przebieg: 40.000
Online: 3 miesiące 2 dni 46 min 4 s
|
Ogrzewam kotleta,co teraz na topie jeśli chodzi o ubezpieczenia wyjazdowe?
Co macie chwalta się albo co dobrze zafunkcjonowało?
06.06.2018, 21:48 | #20 |
Moderator
|
Calgon liderem do tej pory był Allianz, ale ostatnio Warta przemodelowała swój produkt i według analizy OWU ma aktualnie lepsze parametry. Za realizację produktów i tak odpowiadają zewnętrzny Globalni partnerzy jest ich trzech, więc większość z ich korzysta.
Sensownie wygląda produkt Compensy jednak w tym roku zmienili firmę, która to obsługuje i dociera coraz więcej sygnałów, że problem jest zrealizować bezgotówkowo Wszystko zależy gdzie się wybierasz i czego potrzebujesz. Jak podasz konkretne namiary to pomogę znaleźć odpowiednie rozwiązanie. |
|
|