|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
13.11.2017, 11:26 | #11 |
Michał
|
Może do prostowania raczej - pomaga odnaleźć oryginalną geometrię, wszak jest mocowany w kilku miejscach do ramy.
|
14.11.2017, 13:07 | #12 |
Miasto: ? nie Wieś kole Bełchatowa
Motocykl: RD07a
Przebieg: 50500
Online: 2 miesiące 2 dni 5 godz 26 min 0
|
R2D2 jak rozumiem chcesz tylko sprawdzić ramę , czy masz podejrzenie że jest krzywa ? Ja po kolizji w 2015 roku miałem pewność że rama jest podkrzywiona na wysokości mocowania silnika z przodu. Po prostu koło , a raczej już felga , poprzez mocowanie gmoli dobiła rantem do ramy . Skutek 1 stopień 17 minut odchyłu . Naprawiałem to w MCS Honda w Warszawie na ul. Prymasa 1000 lecia. Był grudzień 2015 cena za pomiar 350 , która jednak wchodziła w cenę prostowania jeśli się zdecydujesz. Całkowity koszt "operacji" 1200 zł + 300 zł malowanie ramy przez firmę obok MSU-u.
U mnie na ramie widać zagięcie w miejscu gdzie felga uderzyła w ramę. Celowo nie zgodziłem się na "wyciąganie" tego , a następnie szpachlowanie i malowanie bo i tak nie zamierzam ukrywać kolizyjnej historii motocykla , a poza tym gdyby ta szpachel zaczęła pękać w tym miejscu to dopiero było by śmiesznie. Bardzo mało jeżdżę a i motocykl stoi w ciepłym garażu, ale jak dotąd rama po dwóch latach od malowania jest ja "nófka". Co do pomiaru , w moim przypadku chcieli motocykl z tylnym kołem i silnikiem bez przodu. W miejscu mocowania wahacza zakładana jest dość pokażnych rozmiarów "rama" , do tego podobne ustrojswo w główkę ramy i dawaj świecić laserami (niestety nie pozwolono mi zrobić fotki z pomiaru , no ale mam 3 strony certyfikatów) Ogólnie bardzo pozytywne wrażenie zrobili na mnie mechanicy i kierownik serwisu (nie pamiętam nazwiska) ale konkretny gość. Sam MCS jest trochę skromnie wyglądający jak na moje wyobrażenie o "warsiawie" ale wrażenie "po" jak najbardziej na plus. I jeszcze ciekawostka , myślałem że jak zawiozę zwłoki mej cudnej maszyny do MCS-u to będzie to dla nich wydarzenie , tymczasem ... czas oczekiwania na naprawę 4-5 tygodni . Chłopaki prostują na potęgę cruisery różnej maści ze stanów , na wieść o afryce , ucieszyli się bo w niej rama hmmm... nooo.... łatwo się prostuje w porównaniu do kolosów zza wielkiej wody. Powodzenia |
14.11.2017, 14:16 | #13 |
Miasto: WKZ/LRY
Motocykl: XL/XR350,KLE650,XJR1200.
Przebieg: 50+
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 4 dni 17 godz 2 min 0
|
Jak napisałem do pomiaru trzeba się wpiąć w trzy punkty: wahacz, ogon i sztycę. Czyli zdejmiesz kierę, zaślepkę wahacza i siodło i ci mierzy. Pół godziny i masz papier. Do PROSTOWANIA ramy trzeba gołą ramę (by dojść do miejsc, które maszyna musi mieć) i silnik. Silnik stanowi ważne usztywnienie ramy. Mocuje się go często z przodu, tyłu i góry. Skrzywienie nastąpiło z tym usztywnieniem tak? Czyli prostować też trzeba z silnikiem, bo może on później nie wejść w uchwyty, a rama będzie niewłaściwie sprostowana tj odegnie się inaczej niż się zgięła. Wsio jasne ?
14.11.2017, 23:55 | #14 |
ReGeNeRaToR
Miasto: Olsztyn
Motocykl: RD07
Online: 1 miesiąc 5 dni 15 godz 46 min 42 s
|
Wrażenia z jazdy są normalne motocykl prowadzi się dobrze itd.
Ale wszystko ma 23 lata , na niektórych spawach zaczyna pojawiać się rdza. Motocykl cały sezon stoi pod chmurą, garażuje tylko na zimę. W zimę muszę i tak rozebrać moto , zrobić regulacje itp. przejrzeć całą elektrykę , pomalować stelaż bo też rdzewieje gdzieniegdzie , więc rama może jechać na serwis i malowanie. Z tego co piszecie będę chyba wybierał albo Motogarage albo MCS. Jak akcja zostanie zakończona napiszę co i jak wraz z kosztami.
19.12.2017, 02:30 | #15 |
Miasto: Nottingham, UK
Motocykl: RD07a
Online: 1 tydzień 4 dni 19 godz 49 min 44 s
|
A moje mota właśnie przechodzi taką pielęgnację. Całość ogarnia Fihu.