|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
23.07.2018, 20:16 | #11 |
Miasto: Grodzisk Mazowiecki
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: rośnie
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 dni 20 godz 32 min 21 s
|
Hej, wyrabiałem wizę na 14 dni ok 3tygodni temu w Wawie. Miałem rezerwacje (nieopłacone) w 2 miejscach, w jednym na 8 w drugim na 6 dni. Pośrednik kazał mi zrobić to na stronach https://www.hrs.de/, nie wiem dokładnie o co chodzi ale rezerwacje z tego portalu są akceptowane przez ambasadę FR. Problemów nie było, całość odwołałem po otrzymaniu wizy.
Ostatnio edytowane przez koziu : 23.07.2018 o 20:22 |
23.07.2018, 22:15 | #12 |
:O
Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Online: 6 dni 21 godz 22 s
|
Teraz jest pod górkę przynajmniej w Warszawie
W innych miastach ponoć jest inaczej. U nas się konsul zmienił a i polityka robi swoje.
24.07.2018, 11:51 | #13 |
Miasto: Łódź
Motocykl: RD01
Online: 2 miesiące 3 dni 11 godz 6 min 33 s
|
No nie wiem .Henry teraz jest w drodze załatwiał wizę gdzieś przez biuro w Bielsku bo tam nic nie chcieli ( oprócz ubezpieczenia)tak wynikało z rozmowy 2tyg temu
|
24.07.2018, 14:19 | #14 |
Miasto: Biała Podlaska
Motocykl: NAT
Online: 3 dni 15 godz 47 min 39 s
|
W ubiegłym roku roku złożyłem w warszawskim konsulacie jednocześnie 10 wniosków wizowych... 9 paszportów z wizami odebrałem po tygodniu a z dziesiątym się zaczęło to o czym piszecie. Konsul zażądał potwierdzenia opłacenia połowy noclegów. Teoretycznie nic problemowego, a jednak. Opłaciłem cały pobyt przez booking i dostarczyłem potwierdzenie konsulowi... po trzech dniach odpowiedział, że booking go nie interesuje, potwierdzenie opłacenia noclegów na wystawić hotel. Po kolejnych trzech dniach uzyskałem z hotelu takie potwierdzenie, dostarczyłem do konsulatu a po kolejnych trzech dniach konsul odpowiedział, że to nie wystarczy... hotel ma wystawić fakturę. Hotel odmówił wystawienia faktury bo po pierwsze nie robią tego przed pobytem a po drugie nie otrzymali pieniędzy za nocleg bo przecież płaciłem przez booking i to oni mają tą kasę. Po interwencji w booking "udało się" przekonać hotel, że jednak sami obsługują swoje płatności i mają te pieniądze od dawna.... w wielkim skrócie (trwało to ponad miesiąc) tak wyglądało uzyskiwanie wizy dla jednej osoby z 10cio osobowej grupy
|
24.07.2018, 15:03 | #15 |
:O
Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Online: 6 dni 21 godz 22 s
|
No właśnie. Reguły nie ma jak widać. Dlatego lepiej wystąpić o wizę z zapasem. Ja zapłaciłem kartą. Potwierdzenie na koncie miałem po 3 dniach. Zobaczymy czy wystarczy.
25.07.2018, 00:02 | #16 |
Motocykl: czarna szczała
Online: 5 dni 6 godz 56 min 59 s
|
Robilem w maju w ubieglym roku u posrednika i takich jaj nie bylo. Przy rezerwacjach hoteli w Moskwie czy Petersburgu czas oczekiwania na wize wyniosl kilka dni. Rezerwacje byly na HRS bez potwierdzenia oplaty.
|
25.07.2018, 09:37 | #17 |
Miasto: Szczecin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: 100K+
Online: 3 tygodni 4 dni 8 godz 36 min 25 s
|
U nas bylo jeszcze smieszniej- konsulat w Gdansku wytyczyl nam trase, ktora mamy jechac:-). W Warszawie z kolei do wizy potrzebowalismy oplaconych rezerwacji. Zaplacilem przez booking, dostalismy wizy, a wczoraj odwolalem rezerwacje:-). Glupie to jest ale co zrobic:-). Pamietam jeszcze komunizm w Polsce wiec lezka sie w oku zakrecila za " starymi, dobrymi czasami":-)
Pozdrawiam trolik |
25.07.2018, 09:46 | #18 |
się potwierdza stara prawda, że kraj piękny tylko ludzie k..y
25.07.2018, 11:02 | #19 |
Miasto: Biała Podlaska
Motocykl: NAT
Online: 3 dni 15 godz 47 min 39 s
|
Konkluzja jest taka, że nie można generalizować, zazwyczaj uzyskanie wizy przebiega bezproblemowo ale zdarzają się też ciężkie przypadki dlatego o wizie najlepiej pomyśleć przynajmniej miesiąc przed planowanym wyjazdem.
|
25.07.2018, 11:53 | #20 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Husqvarna 701 Enduro
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 15 godz 23 min 25 s
|
W zeszłym roku występowałem o dziesięciodniową dwukrotną wizę tranzytową. Robiłem to przez agencję wizową. Wizę otrzymałem z konsulatu gdańskiego. Noclegi nie były żadnym problemem, natomiast musiałem przedstawić dokładną marszrutę nie tylko po terytorium Rosji, ale całkowitą od wyjazdu z domu na terenie RP poprzez wszystkie kraje, aż do powrotu do domu w RP. Miało to postać wylistowania miast przez które będę jechał oraz przejść granicznych, które będę przekraczał. Oczywiście później się jej nie trzymałem i nikt tego nie sprawdzał (bo nie był w stanie).
Myślę, że z uwagi na bliskość Obwodu Kalinigradzkiego konsulat gdański ma największą praktykę w wystawianiu wiz, a tym samym robi to rutynowo nie czepiając się za bardzo. |
|
|