|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
06.12.2018, 08:20 | #11 |
Gość
Online: 0
|
Tam mieszkają dzieci. Chodzą do szkoły. Ludzie jezdza do pracy. Chodzą na randki. Szansa , ze cos
Sie stanie jest. Ale ultra nikła. Nie ma co demonizować tego państwa. Oni z kolei dają rekomendacje , aby w okresie 11 listopada nie jechać do ... Polski. |
06.12.2018, 12:09 | #12 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: Inne moto
Przebieg: 77777
Online: 1 tydzień 1 dzień 9 godz 33 s
|
Byłem we wrześniu. Kilka dni w okolicach Nazaretu, kolejne kilka dni w Jerozolimie, przy czym hotel miałem w Betlejem. Codziennie przekraczaliśmy posterunek na granicy autonomii, było spokojnie.
Chodziłem sobie po starej Jerozolimie poza zatłoczonymi, handlowymi uliczkami i im później się robiło, tym moje subiektywne uczucie zagrożenia ze strony kieszonkowców itp wzrastało, kręciły się jakieś grupy wyrostków. Takie coś pewnie można napisać o wielu miastach na świecie |
06.12.2018, 13:29 | #13 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 5 dni 3 godz 8 min 21 s
|
Kiedy pierwszy raz mieliśmy lecieć do Izraela, przestraszyliśmy się wiadomości które informowały o rakietach w Tel Avivie i przesunęliśmy wyjazd. Teraz z perspektywy 10 wyjazdów, wiem że to był błąd. Oczywiście decyzję musicie podjąć razem ale skoro już wybraliście ten kierunek to chyba mieliście wcześniej jakieś wiadomości o tym kraju i cofanie się teraz to ruch zrozumiały jakby tam była jakaś większa akcja, a o takiej jak na razie nic mi nie wiadomo
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
06.12.2018, 23:09 | #14 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 tygodni 2 dni 6 godz 32 min 44 s
|
Polak w Izraelu ma dobrze.
Izraelczycy nawet na posterunkach przyjaźni i pomocni, wystarczy machnąć paszportem "polish tourists" i każda brama się otwiera, chyba dobrze tam wspominają Polaków. Palestyńczycy również będą nosić cię na rękach, w knajpach przynosić gratisy i jakieś kolorowe owoce żebyś spróbował i dopytywać jak smakuje, bo mają nadzieję, że rozpowiesz po świecie, w jakim ucisku żyją. Palestyńscy pracownicy jedynej w Jerozolimie wypożyczalni samochodów, która zezwala na wjazd jej autami na terytorium Zachodniego Brzegu, przy odbiorze NIC nie sprawdzają (a bałem się, że zaczną wytykać wszystkie rysy). Mało tego - miałem niedotankowane auto, ale były straszne korki i nie zdążyłbym na stację zanim nie zacznie się kolejna doba. Chciałem więc przy zdaniu auta dopłacić za paliwo, którego nie zatankowałem do pełna. "Ok mister, no problem, really!" Nalegałem, ale gość nie przyjął ani szekla ponad to, co policzył za czas. Ja się tam czułem bezpieczny jak nigdzie, nawet wieczorami i w ciemnych zaułkach Jerozolimy. W sumie wtedy to dopiero jest klimat. |
07.12.2018, 01:03 | #15 |
Autobanned.
|
Dzięki za informacje. Pamiętajcie ze pytam w pryzmacie 2- latka. Sam to w dolnie Omo się nie bałem w lokalnym barze, ani w czasie zamachów w Islamskiej części Tajlandii (No może trochę).
Dzieciak zmienia perspektywę.
07.12.2018, 15:43 | #16 | |
Miasto: Warszawa
Motocykl: Inne moto
Przebieg: 77777
Online: 1 tydzień 1 dzień 9 godz 33 s
|
Napisałem do znajomego, który organizuje wyjazdy do Izraela. Odpowiedział w tonie uspokajającym:
Cytat:
|
|
08.12.2018, 00:58 | #17 |
Autobanned.
|
Super Panowie - dzięki
08.12.2018, 11:31 | #18 |
rotweiler1
Miasto: W-wa
Motocykl: RD07a
Przebieg: rosnący
Online: 1 miesiąc 4 dni 10 godz 8 min 24 s
|
W perspektywie wyjazdu z dziećmi.
Byłem w marcu 3 tyg. z dwójką 2 i 7 lat. Objazd z południa na północ wschód zachód. Tylko w strefie g. nie byliśmy. Dopóki nie otworzysz ust uważają Cię z ruskiego. Wszyscy pomocni i mili.