Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 27.02.2023, 22:30   #1
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24

Emek's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 7 miesiące 1 tydzień 5 dni 8 godz 57 min 59 s
Domyślnie

Październik - luty jest optymalnie pogodowo.
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.02.2023, 08:00   #2
Artek
Zelektryzowany

Artek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Motocykl: Hunter Cub
Artek jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 1 tydzień 5 dni 11 godz 27 min 31 s
Domyślnie

Zniknąć nie problem ALE można tam kupić nowy motorek, zrobić nim kilometry i wysłać go potem do np. Hamburga?
Artek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.02.2023, 09:12   #3
mikelos

mikelos's Avatar

Miasto: okolice Pruszkowa
Motocykl: Husqvarna 701
mikelos jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 13 godz 29 min 13 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Artek Zobacz post
Zniknąć nie problem ALE można tam kupić nowy motorek, zrobić nim kilometry i wysłać go potem do np. Hamburga?
Można Nowa CRF300L kosztuje 150 tys batów (czyli ok 19 KPLN) i jest dostępna od ręki. Honda CT 125 Trial to koszt 80 tys batów. Ale większość używa np Hondy Wave 125 i taka kosztuje ok 50 tys batów. Mowa oczywiście o nowych sprzętach.

By kupić sprzęt musisz mieć podpisaną umowę najmu mieszkania, wtedy masz prawo kupić i zarejestrować sprzęt na siebie jako obcokrajowiec. Nie wiem jaki koszt wysłania moto do EU.

Ale tego sprzętu nie zarejestrujesz potem w PL. Nie ma ABS i nie ma homologacji na EU. Dlatego jeśli chcesz coś tam kupić i na serio wysłać do PL, to trzeba zrobić to nieco inaczej (JBC to pisz na pirv).
Stary 28.02.2023, 08:23   #4
fassi
Fazi przez Zet

fassi's Avatar

Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg:
Galeria: Zdjęcia
fassi will become famous soon enough
Online: 9 miesiące 3 tygodni 6 dni 11 godz 33 min 14 s
Domyślnie

Majtasie, z robota najmniejszy problem. Zwalniasz się na miesiąc i jak Cię nie przyjmą z powrotem, to szukasz nowej roboty. Metoda stara jak świat i działa. Wielokrotnie ja sprawdzałem i dziś mam szefów którzy mi dają pół roku wolnego od roboty , bez mrugnięcia okiem bo mnie znają i wiedza czym to grozi jak kocura zamkną w klatce.
niż tego co zrobiłeś.
fassi jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.02.2023, 09:15   #5
mikelos

mikelos's Avatar

Miasto: okolice Pruszkowa
Motocykl: Husqvarna 701
mikelos jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 13 godz 29 min 13 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał fassi Zobacz post
Majtasie, z robota najmniejszy problem. Zwalniasz się na miesiąc i jak Cię nie przyjmą z powrotem, to szukasz nowej roboty. Metoda stara jak świat i działa. Wielokrotnie ja sprawdzałem i dziś mam szefów którzy mi dają pół roku wolnego od roboty , bez mrugnięcia okiem bo mnie znają i wiedza czym to grozi jak kocura zamkną w klatce.

Dokładnie tak. Ja wykorzystałem przerwę między jedną robotą a kolejną. Pracuję by podróżować bo lubię i chcę. Nie kręci mnie posiadania coraz to nowszych zabawek, nowszej fury czy większego domu. Ten etap "dorabiania się" mam już za sobą.

IMO: 10 tys PLN to nie jest kosmiczna kwota której nie da się odłożyć w sensownym czasie (rok/dwa) bez pogrążania budżetu domowego.
Stary 08.12.2023, 10:41   #6
stopa-uć

Miasto: Łódź
Motocykl: TA,RD04
stopa-uć jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 14 godz 32 min 53 s
Domyślnie

W domu mówisz że to podróż POślubna i będziesz jeszcze do tego zachęcany.
Chyba że...................
stopa-uć jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.12.2023, 12:58   #7
Pirania

Pirania's Avatar

Miasto: Nowy Targ
Motocykl: Ready to Race & AT
Pirania jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 21 godz 28 min 49 s
Domyślnie

Byłem z żoną.. własną w lutym, dwa tygodnie w okresie ferii bo łatwiej było córkę upchać na obóz.

Było mega. Bangkok.. potem lot do Chiang Mai, autobusem do Chiang Rai.., potem lot Krabi i na Koh Yao Yai dychnąć trochę. Po 2-3 dni w jednym miejscu i dalej. Lokalnie wynajmowanie wave 125 i zwiedzanie okolicy. Finał w Singapurze i do domu.
Pięknie tam jest plus mega żarcie, polecam!
Na feriie 2024r. też planujemy tam wyskoczyć.
Stary 08.12.2023, 23:04   #8
Lis

Lis's Avatar

Motocykl: Jeżeli będę miał AT, to RD04
Lis jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 2 godz 16 min 3 s
Domyślnie

Podejrzewam, że to za dwie osoby, ale to Mazurkas007 powinien odpowiedzieć. To lot bezpośredni, który z założenia jest droższy.
My szukaliśmy od miesiąca... jeszcze dwa tygodnie temu można było kupić przelot za 2700zł/os. Ale zawsze to był Wiedeń lub Monachim. To była dobra cena. Spóźniliśmy się z decyzją kilka dni i ceny wzrosły po black weekend.
Lis jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.01.2024, 12:30   #9
Lis

Lis's Avatar

Motocykl: Jeżeli będę miał AT, to RD04
Lis jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 2 godz 16 min 3 s
Domyślnie

Ad.1 Motocykl
Nie szukałem motocykli, ale skutery wypożyczałem 3 razy (na Koh Lanta i w Chiang Mai). Nigdzie ceny nie były niższe niż 300 BTH za 125 ccm/dobę. 150 ccm to ok. 500 BTH.
Nie chciałem zostawiać paszportu. Tylko w Chiang Mai na kilka godzin zostawiłem dowód osobisty. Warto o to zapytać, bo bez dowodu można wrócić do PL, bez paszportu trudniej.
Najlepiej pytać w hotelach - jeśli się nocuje w hotelach ;-) Wiele hoteli ma swoje skutery - ceny takie same jak w wypożyczalniach.
Natomiast, warto zapytać o jeszcze jedną opcję, co mi się udało na Koh Lanta... Hotel z zaprzyjaźnionej wypożyczalni wypożyczył skuter = zero formalności.

Ad.2 Paliwo
40 BTH, nie było taniej. Natomiast spalanie skutera było miłym zaskoczeniem.
Niemiłym były jego hamulce na wzniesieniach 16% ;-)

Ad.3 Komunikacja
W 7/11 prosicie kartę nie dla turystów. Zwykle nie są wystawione, albo są za kasjerem - nie są ogólnie dostępne. Pracownicy pomagają rejestrować karty. Kupiłem 10GB, prepaidową za 350 BTH. Zdjęcie na końcu.
Zużyłem 8,5 GB w 18 dni. W każdym 7/11 można doładować. Nie miałem problemu z zasięgiem, ani na wyspach (południe), ani w okolicach Chiang Mai (na północy), ani w Bangkoku.

Ad.7 Jedzenie
Potwierdzam, było pysznie i obyło się bez kłopotów ;-) Probiotyk to konieczność ;-) Natomiast koszty wyżywienia mieliśmy nieco większe. Z konieczności, będąc z dzieckiem stołowaliśmy się tam gdzie było mango sticky rise ;-) Najniższa cena za obiadek dla 3 osób to 500 BTH, czyli jakieś 56 PLN. Natomiast zwykle było to 700-800 BTH, czyli 80-90 PLN.
Za 50-60 BTH można kupić pad-thaia, który jest zwykle jednym z najtańszych dań. Jedzenie jest tańsze, alkohole droższe niż w PL.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg IMG_20240131_115215.jpg (317.9 KB, 11 wyświetleń)
Lis jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.02.2025, 16:07   #10
Poncki

Poncki's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
Poncki jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 2 tygodni 1 dzień 21 godz 16 min 48 s
Domyślnie

Wybieram się do Tajlandii pod koniec lutego i mam kilka pytań

- Lecimy we dwoje do Bangkoku i potem na południe. Planu jeszcze nie mamy, ale ma być przygodowo. Lecimy z małymi bagażami. Ma ktoś pomysł na jakieś nazwijmy to wyzwanie? Coś wykraczającego poza typowo turystyczne schematy. Sam nie wiem co by to miało być ale może tu się dowiem Może jakiś treking, może jakaś trasa skuterowa PRO...

- Brać dolce i wymieniać? To najsensowniejsze rozwiązanie? Nominały dowolne (czasami w niektórych krajach czegoś tam nie przyjmują)?
- Revolut tam działa?
- Jak ocenić stan skutera przed wynajmem? Ogólnie sobie poradzę, ale może są jakieś myki i typowo skuterowe scenariusze?
- Potrzebny jest adapter do gniazdek elektrycznych?
- Przesiadał się ktoś w Chengdu (Chiny)? Zastanawiam się nad wycieczką do miasta.

Przy okazji dziękuję za stworzenie wątku i wkład
Poncki jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania