![]() |
![]()
|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
青年商會及台北縣警察局
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 dni 10 godz 12 min 22 s
|
![]()
mam dwa sposoby jak jestem sam to przykucam chwytam za kiere i stelaż od kufrów i heja do góry.
jak jedziemy ekipą to padam razem z afri i udaje martwego jak podbiegają czarnuchy po cichu mówię "podnieście moja królowa" potem jeszcze 5 min odpoczynku z mina ledwo żywą i ruszamy dalej oczywiście za wszystko dziękuje szczerym uśmiechem. i mogę powiedzieć nie jest taka ciężka jak na to patrze ![]()
![]() |
#12 | |
Motocykl: RD03 RD07a T7-WR
Przebieg: 666
![]() Online: 4 tygodni 5 godz 49 min 10 s
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Miasto: Krakow
Motocykl: RD07a
![]() Online: 9 godz 56 min 50 s
|
![]()
Ja kiedys podptarzylem na Long Way Round jak kolo, bodajze ze szkolki BMW, szkolil bohaterow(?
![]() 1. jak moto lezy na prawej to kiera na maxa w prawo, jak na lewej to w lewo czyli maneta bedaca blizej gleby zblizona na maxa do baku 2. dwiema rekami lapiemy za te dolna manete (of course proste plecy, uginamy kolana chyba ze chcecie miec problemy z kregoslupem i nie mowie tu o moralnym ![]() 3. teraz nie opusczzcajac moto staramy sie podeprzec je kolanem/udem/biodrem gdzies w okolicy baku i to nam pozwala zmienic uchwyt na wygodniejszy i jednoczesnie zlapac chwile oddechu oraz napierajac cialem na moto lekko go unosic. kiedy dzialamy juz calym cialem na moto bedace pochylone okolo 45 - 60 stopni do ziemi oraz ciagniemy lapskami to podnbiesc je do pionu jest calkiem latwo. sposob sprawdzony po wielu mniej lub bardziej spektakularnych lotach na XTZ i XRV ![]() pozdr
![]() |
#14 |
Motocykl: RD03
![]() Online: 0
|
![]()
Nie radze panowie w takiej sytuacji napinać się ostro (w stylu i co ku...wa ja nie podniosę). Jak jest pomoc - korzystać. Nie ma pomocy tylko tyłem do wyglebionej maszyny i nogami przede wszystkim trzeba pracować a rękoma tylko pomagać. Ja kiedyś podniosłem honde cb 1100 84rok. ważyła ok.270kg. Podniosłem zanim sie zdążyłem zastanowić, a nie jestem postury pudziana. Minęło parę minut i zaczął mnie bolec kręgosłup. Po godzinie przeszło. Generalnie według lekarzy takie podnoszenie motocykla to najprostrzy sposób na uraz kręgosłupa ( uwaga kręgosłup- element nie wymienny według wiekszości również nie naprawialny).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Motocykl: RD03 RD07a T7-WR
Przebieg: 666
![]() Online: 4 tygodni 5 godz 49 min 10 s
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
cienszki psipadek
Miasto: Pobiedziska
Motocykl: RD03
![]() Online: 21 godz 35 min 15 s
|
![]()
Tytułem wstępu - abstrahuję od tonu mentorskiego - przekazuję własna wiedzę. Kręgosłup, owszem ważna rzecz i o kontuzję nietrudno, żyje się jednak dalej. Gorzej jeśli na skutek nagłego wysiłku, wzrostu ciśnienia krwi dojdzie do przerwania ciągłości naczynia kwionośnego, szczególnie w mózgu.Udar gotowy, a od jego rozległości zależy: czy skończy się tylko np. paraliżem czy też zejściem. Dlatego podnoszę nogami i plecami - mniej się wtedy napinam. I proponuję taki sposób zwłaszcza luzaczkom przeżywajcym drugą albo trzecią młodośc..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Miasto: Poznań
Motocykl: RD04
![]() Online: 3 dni 21 godz 30 min 50 s
|
![]()
Długo nie mogłem posiąść tej umiejętności i zawsze liczyłem na wsparcie.Ostatnio postanowiłem poćwiczyć w warunkach domowych.Wyprowadziłem Afri na ogródek ,ubrałem ciuchy (żeby było bardziej realistycznie) ,doprowadziłem do kontrolowanej gleby i metodą od tyłu z przysiadu UDAŁO SIĘ! -jest to chyba najleprzy sposób.Pytanie jak to wyjdzie w terenie?
![]()
Ostatnio edytowane przez Baster : 28.06.2008 o 10:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Miasto: Rymanow
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 min 6 s
|
![]()
A ja tez tak chcialem
![]() ![]() ![]() ![]() Mysle ze duzo robi, po czesciowym podniesieniu 30/45 stopni, nacisk calym ciezarem na siodlo i zbiornik, zawieszenia wejda chociaz troche i Krolowa zrobi sie nizsza, latwiej idzie wtedy. Z drugiej strony przypominam sobie jak na Krymie, polozylem Dniepra na parkingu, z bagazami i pelnym zbiornikiem paliwa, wstyd mi bylo straszny bo ludzie-niektorzy plci zenskiej i calkiem calkiem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
Też tak kiedyś Urala podniosłem. To tak jest, spinasz się coby pokazać, że ma się mięśniory i podniesienie to nie problem i się... przedobrza
![]()