|
Układ chlodzenia Montaż i demontaż elementów układu chłodzenia: termostat, pompa wodna, wiatraki, chłodnice, prowadzenie przewodów |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
10.05.2010, 19:46 | #11 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
To sie ma samo odpowietrzyć. Z korkiem made in wieczny jest tak samo OK jak z tym made in rambo
|
10.05.2010, 19:52 | #12 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Otóż mi się płyn cofnął. Sprawdziłem to dziś. Nagrzałem dziada i tak jak Haynes radzi lekko odkręciłem korek rozszczelniając chłodnicę. I co? I mi syczało a potem zaczął lecieć płyn. Czyli tak jakby odpowietrzyłem? Silnik ostygł i płyn się cofnął.
Ergo: Płyn nie cofa się Afrykom z powietrzem w układzie ?
10.05.2010, 20:04 | #13 |
Motocykl: RD03
Przebieg: Cofany
Online: 4 dni 21 godz 4 min 25 s
|
Ha! Czyli dobrze kombinowałem. Teraz się sam poklepię po ramieniu i dam sobie ciastko.
PS Ten Haynes o którym wspominasz mnie zainteresował. Wyglada jak coś co zrobi z takiego mechano tłuka jak ja kogoś kto umie sobie oporządzić motocykl. Czy w tym tomiku do trampków i XRV jest coś o RD03? Bo w tytule piszą "XRV 750 years 87-2003" więc coś mi nie gra :-)
Piszę poprawnie po polsku. Ostatnio edytowane przez Uriel : 10.05.2010 o 20:10 |
10.05.2010, 20:13 | #14 |
|
a korek w AT nie jest tak zrobiony że jak jest duże ciśnienie to wylewa się rurką pod korkiem płyn?
|
10.05.2010, 20:19 | #15 |
Common Rejli
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
03 nie występuje bezpośrednio w tym wydawnictwie, ale zasada działania elementów jest ta sama.
No wyrzuca. Moim zdaniem ma wyrzucać. Jakby nie wyrzucała to by Afrykom strzelały uszczelki pod głowicą i wszyscy byśmy jeździli na LC8 . Chyba, że w układzie jest trochę powietrza co się spręża się rozpręża i ciśnienie nie jest wystarczająco wysokie żeby korek wywalił płyn do zbiornika.
10.05.2010, 20:36 | #16 | |
Motocykl: RD04
Przebieg: >40000
Online: 6 dni 8 godz 49 min 32 s
|
Cytat:
|
|
11.05.2010, 00:30 | #17 |
Administrator
|
Chyba już czas na podsumowanie i sprostowanie.
Zbiorniczki wyrównawcze w samochodach współczesnych biorą ciągły udział w obiegu a są po to żeby widzieć ile płynu jest , są w najwyższym punkcie dzięki czemu nastepuje samoczynne odpowietrzenie a korki z zaworkami pozwalają na utrzymanie podwyższonego ciśnienia ca daje możliwość podniesienia temp wrzenia z klasycznych 100* do ok 120*. Układy ze zbiorniczkami obok chłodnicy działają inaczej , a mają one za zadanie magazynowanie płynu. Korki mają zaworki 2 stronne , w przypadku zwiększenia objętości nadmiar jest odprowadzany do zbiorniczka ( zawór upustowy) gdy płyn ostygnie zmniejsza objętość i zostaje zassany ponownie do chłodnicy( zawór wpustowy) . Jeśli komuś cieknie spod korka oznacza że ma nieszczelny korek ( płyn nie powinien tamtedy wyciekać a powinien spłynąć do zbiorniczka), jeśli płyn wyciekł ze zbiorniczka znaczy że było go za dużo. Co do odpowietrzania ukladu chłodzenia w AT , wystarczy na bocznej stopce ( korek jest wtedy najwyższym punktem) zalać do pełna ewentualnie pobujać motocyklem , do zbiorniczka nalać zgodnie z zalecanym poziomem. Dla pewności zagrzać silnik ,dać mu trochę ostygnąć, postawić na bocznej i skontrolować ponownie poziomy. Jeszcze nigdy po zmianach termostatu czy wym płynu nie miałem problemu z pozimem a kontrole potwierdzały tylko pełne chłodnice i odpowiedni stan w zbiorniczku.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 17.05.2010 o 12:40 |
11.05.2010, 00:41 | #18 |
Ludzie opanujcie emocje wiosenne i trzymajcie pewien poziom techniczny (no po niektórych osobach nie spodziewałbym się takich rad)
Żeby coś zaciągnęło to układ musi być: bez powietrza szczelny działający zawór ciśnieniowy i podciśnieniowy korka. Oczywiście, że nadmiar zostanie wyrzucony pod motonga natomiast jak silnik stygnie zasysa powietrze do układu. Korki z powietrza w układzie chłodzenia są zjawiskiem niepożądanym w ciężkich warunkach (odkopywanie się w piachu) może dojść do miejscowego przegrzania silnika. Jeśli już wyrzucać zbiornik wyrównawczy to układ przeróbmy na "otwarty", ale i takie rozwiązanie ma pewne minusy. Wyczytane z "naszego" manual'a |
|
11.05.2010, 13:24 | #19 | |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 11 min 45 s
|
Cytat:
Jest wiele rozwiązań beż zbiorniczka wyrównawczego. Także w bardziej terenowych KTM. Regułą jest raczej ilość wlewanego płynu. W dużym układzie częściej stosuje się zbiorniczek wyrównawczy.
11.05.2010, 17:27 | #20 |
|
bzdury piszecie i tyle. Proszę o wskazanie którędy ma to zassać płyn ze zbiorniczka, albo skończe te herezje.
|