![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Gość
Online: 0
|
![]()
przemyslawszy to wiekopomne zagadnienie doszedlem do wniosku, ze naturalne wlokno + metalowa klamra rulez.
jak sie plastik w okolice tlumika zapodzieje, to dupa blada. a swoja droga, rzep sie nie sprawdza. o ile do ortlieba mozna go zajebisfajnie przykleic, o tyle afrykowej kanapy nie trzyma sie w ogole. ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2009
Miasto: Lublin
Motocykl: królowa wróciła
![]() Online: 2 tygodni 6 dni 14 godz 11 min 16 s
|
![]()
Prześledziłem cały temat ale natrafiłem tylko na szczątkowe odpowiedzi w sprawie bezpieczeństwa. Noszę się już ze 2 lata z zakupem aluminiaków, na razie mam H&B plastikowe. Plastikowe średnio lubię ze względu na pakowność-pakowanie od boku, nie można dopakować itp. A na aluminiaki przez pewien czas kasa jest, potem dużo osób odradza no i pojawia się pomysł na sakwy. A te z kolei mnie zastanawiają ze względów "kradzieżowych". Jak z tym bezpieczeństwem w końcu jest? Doświadczyliście jakiś przykrych sytuacji związanych z sakwami i ich "niezamkowym-kłódkowym" systemem zamykania? W zasadzie tylko ta jedna kwestia mnie do nich nie przekonuje. Chętnie bym usłyszał jakieś zdanie w tej sprawie. Przez cały wątek problem bezpieczeństwa kradzieżowego schodzi na dalszy plan.
2. Druga sprawa stricte sakwowa- większość opisuje sakwy crosso, przewijają się też moto-detail. A jakoś nie zauważyłem opinii o oxfordach? Szanowne grono miało do czynienia z tą firmą? Koledzy na motórach szosowych jakoś ich używają ale w naszym afrykańskim gronie są jakoś mniej popularne. Ot taki temat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
![]()
Wszystko zależy od tego co planujesz, jeśli nie opuszczasz Europy i utwardzonych dróg, wybrałbym kufry, są wygodniejsze, łatwiej utrzymać porządek, poza tym tutaj mogą ci zwinąć bagaż (miasta). Poza tym wyglądasz bardziej rejli, no i dziewczyny twoje, a chłopaki zazdroszczą, Na czarną dupę to raczej sakwy, i to te najlepsze (crosso expert, ortlieb) te tanie mogą się zdupcyć i masz poważny problem. Sakwy też można przymocować w miarę skutecznie tak że ktoś nieprzygotowany ci ich nie dźwignie. Na zadupiach zazwyczaj nie kradną, mnie nigdy nic nie zginęło a nigdy nie pilnuję moto. W miastach staram się znaleźć "parking strzeżony" poza tym ich nie lubię. sakwy dobrze przymocowane rzadko ulegają destrukcji, trzeba tylko inteligentnie je spakować - miękkie na zewnątrz i mocować elastycznie, wówczas podczas kolizji poddają się i nie niszczą wszystkiego wokół, łącznie z sobą. Nie są też groźne dla nóg w terenie. Wybór należy do ciebie
![]()
![]() |
#4 |
|
![]()
Europy nie opuszczam i na razie się na to nie zanosi. Jazda głównie do 500km od chałupy, 2-3 razy w sezonie dalszy wyjazd. No i tak się zastanawiam. Podręczne rzeczy zawsze wożę w centralnym a do klamotów z boku to dopiero w miejscu docelowym się zagląda. Dochodzi jeszcze pytanie czy CROSSO są na tyle wytrzymałe-znaczy mocowania, nawet po przeróbce żeby wyrtzymały ewentualny ciężar namiotu i karimaty + oczywiście klamoty wewnątrz sakw?
Wiadomo, że nie ma idealnego rozwiązania na pakowanie bagażu. Każdy powinien mieć plastiki, alusy, sakwy no i rolkę/worek. Ale to tak na marginesie. Z doświadczenia wiem, że im jest więcej miejsca do pakowania tym gorzej. Czasem trudno mi się w 2 osoby do ruska z koszem zapakować- ale tam to dochodzi grill, węgiel, namioty innych, spadochron na słońce, lampa naftowa dla szpanu, siekierka, łopatka, skrzynka części. Sorry za off top. Skupmy się na sakwach. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
To powinno cię przekonac zawiesia można wzmocnić
![]() |
#6 |
|
![]()
Ok fotka przekonywująca, na forum TA też jest parę ciekawych fotek w temacie o sakwach crosso. Nie pamiętam czy na naszym forum czy na transalpowym był jakiś pomysłowy jegomość i podorabiał dodatkowe uszy, przez które przeplatał stalową linkę w celach antykradzieżowych, chętnie zobaczył bym jakieś zdjęcia tego patentu. Muszę jeszcze raz przebić się przez temat żeby to odnaleźć.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
to ja, ale nie wiem gdzie są foto, może je znajdę
![]() |
#8 |
|
![]()
Znalazłem
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Ja mam buffalo http://secure.buffalo.bifax.co.uk/buffalo_luggage/ nie mam zastrzeżeń gruby materiał i są bardzo solidne. W komplecie z pokrowcami na deszcz. Uważam, że tekstylne przy szlifie lub offowej glebie lepiej przyjmują na siebie impet i nie deformują wielu elementów, pozatym są tańsze i mniejszy ból w razie "W". Ja mam wersję getaway, ale do africy lepsze w wymiarach byłyby moim zdaniem touringi.
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 1 godz 13 min 57 s
|
![]()
Co do alumiaków to każdy otworzę łyżką do opon w 2 sekundy. Dłużej mi idzie rozpinanie sakw
![]() Z alumiaków zrezygnowałem bo raz wylądowała pod nim noga Kasi, raz moja i raz się pogięły. Fajnie wyglądają, fajnie się pakuje. I to koniec zalet. A co do sakw to chyba warto zakupić wodoszczelne niż bawić się z pokrowcami wodoszczelnymi.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
sakwy Crosso | megi | Szpej turystyczny - Produkty i Porady | 20 | 24.05.2018 21:06 |
Sakwy/rogal vs. kufry = bezpieczenstwo? | Kamyk | Szpej turystyczny - Produkty i Porady | 54 | 22.03.2013 16:37 |