|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
30.06.2019, 10:56 | #211 |
Obowiązkową po książce Sambora jest:
Byle dalej. Pod stopami słońca. Marta Owczarek, Bartek Skowroński. http://www.byledalej.com/pod-stopami...-nowa-ksiazka/ Zupełnie inne pióro, inny styl, kobiecy punkt widzenia. Miejsca te same co u Krzyśka (i z nim). 1. Jakiś rok temu dostałem zlecenie na przewóz 25 ton mąki. Załadowałem, patrzę w papiery a tam 550-ka. Hmmmm...dobra mąka. Kilka godzin jazdy i dojeżdżam do klienta w Holandii. Strefa przemysłowa. Wąska droga z odznaczoną czerwonym kolorem częścią jezdni przeznaczoną dla cyklistów. Dwie bramy dla ciężarówek, średniej wielkości budynek z blachy i szkła. Przed samym wejściem Merc slr. Nie ma żadnych innych aut. Wchodzę się zameldować...W biurze trzy blond trzydziestki w miniówkach. Zacięcie Mówię, że mąkę przywiozłem. Patrzą i mnie mierzą, oceniają, jak surogatki szyje wyciągają, każda ma powyżej 180 cm bez szpilek. A szpilki miałyNajwyższa z nich podchodzi i z uśmiechem rozbrajającym każe mi poczekać 3 minuty. Rozglądam się... 5 metrów ode mnie za szybą (nazywam takie biura akwarium) siedzi gość przed 50-ką i z kimś rozmawia. Szef. Tuż obok niego, za kolejną szybą idzie taśmociąg...z bochenami chleba w drodze do przemysłowego pieca. Śnię. Gdzie ja jestem...? 2. Berlin. Jakieś 8 lat temu... Schładzam przed załadunkiem chłodnię do -24 stopni C. Załadowałem, próbuję rozszyfrować język wroga;Brot...brot...brot... Kilkaset km dalej i trzy promy. Bergen. Coop. Melduję się, każą podjechać pod rampę, otworzyć drzwi z tyłu i czekać. Mija 45 minut z otwartmi drzwiami Mówię magazynierowi, że albo zabiera palety, albo odjeżdżam spod rampy...marudzi...coś tu k...a nie gra Odjeżdżam spod rampy, zamykam drzwi i włączam agregat. Ponad 2 godziny chodzi na wysokich obrotach, żeby zbić temperaturę Przychodzi jakiś ludek, każe otworzyć drzwi i skrupulatnie mierzy przy rozładunku temperaturę każdej palecie. Ożesz Ty ch...u jeden!!! Rozładowuję palety na mrozowni. Da się wytrzymać w normalnym ubraniu najwyżej pół godziny. Zimno jak cholera! Aż do omdlenia. 3. Kiedyś w domu robiłem sam chleb w zwykłym piekarniku. Może do tego wrócę na jesień Proszę dodawać tytuł i autora! Zdjęć nie widać. |
|
21.09.2020, 10:37 | #212 |
Banned
Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Lublin Autobus
Online: 2 tygodni 2 dni 12 godz 52 min 56 s
|
Skoro Wierny przywołał, to kopiuję
"A tak przy kolejnym kuflu, kopiuje wam tu zestaw lektur Ilii Szwarpudze, dotyczący szerokopojętej literaty środkowo azjatyckiej z wariacjami. Nie mam wszystkich pozycji, bo nie wszystkie mnie interesują. Brakuje kilkunastu, które sam zaposiadywuję ale Ilia prosił, bym mojej listy nie publikowal." памир - a.gavriluk / v.yaroshenko, izdavatelstvo planeta 1987 (rosyjski) kazakhstan - k.serikbajeva / d.zamurovic (angielski / rosyjski / kazakh ) podroze nieodkryte, dziennik ekspedycji bronislawa grabczewskiego 1889-1890 (ros. ытыпедкяр , дневник експедыцйи бронислава громбчевского 1889-1890) - w.popiel-machnicki / a.pleskaczynski / k.pleskaczynska, wydawnictwo uam 2017 (polskie / rosyjskie) The Great Return of the King.hop - w.dkkirl горы киргистана - praca zbiorowa, bishkek technologia 2001 (ros.) wielka encyklopedia gor i alpinizmu, tom II, gory azji - m. i j.kielkowski, wega / stapis 2005 podroze po azji srodkowej - b.grabczewski, pwn 1958, pwn 2010 wielki gracz - m.cegielski, karakter 2015 kultura i życie spoleczne azji srodkowej - praca zbiorowa, wydawnictwo uam 1983 (polski) o tajnych jezykach afganistanu i ich uzytkownikach (O tajnych jezykach afganistanu i ich uzytkownikach) - j.pstrusinska, krakow 2004 (polski / angielski) wies srodkowy i polnocnego afganistanu - m. Gawecki, wroclaw 1983 (polski) afganistan 79-89, dolina panczsziru - a.kowalczyk, altair 1994 (polski) nowa wielka gra w regionie azji centralnej - praca zbiorowa, lublin 2012 (polski) podręcznik o azji centralnej. obszerny przegląd nowych republik - g.capisani, 2000 (angielski?), dialog 2004 (polski) indoiranczycy, sztuka i mitologia - a.rozwadowski, wydawnictwo naukowe uam 2003 (polski) leon barszczewski (1849-1910). od samarkandy do siedlec - i.strojecki, siedlce 2010 (polski) zagraniczne diabły na jedwabnym szlaku - p.hopkirk 7 lat w Tybecie - jedwabny szlak h.harrer (die seidestrasse) - h.uhlig tybet - pantera śnieżna h.uhlig - p.mathiesen Silk Road - l.boulnois na sluzbie rosyjskiej - b.grabczewski, warszawa 1990 afganistan. po co nam ta wojna - g.indulski / m.keskrawiec, warszawa 2007 (polski) prochy swietych - r.sikorski, polonia 1990 (polski) podróż po afgańsku - r.willemsen moj chlopiec, motor i ja - h.korolec-bujakowska warszawa 2011 wielkie religie wschodu - a.zwoliński, petrus 2008 na zachod od gangesu - a.zwolinski, wydawnictwo wam 1998 aleksander wielki - i.worthngton неповторенными путями - e.murzaev, molodaya gvardya 1954 (rosyjski) podróże po tian-shanie 1856-1857 - p.semenov памятники искусстба советского союза, средняя азия - g.pugachenkova, iскусстба советского союза, средняя азия - g.pugachenkova, iлavatelstvo iskusstvo ататамово татамово татамова 1983 (rosyjski) ustroje krajow wspolnoty niepodleglych panstw - praca zbiorowa, wuw 2007 путешествия по памиру (wedrowki po pamirze) - p.luknicki, molodaya gvardya 1955 (ros.), sport i turystyka 1968 ( pol. ) по неисланудывый - nuty. moskva 1960 (ros.) в горач памира и тянь-шаня (w poszukiwaniu yeti) - c.stanukovich, izdavatelstvo mysl 1977 (ros.), warszawa 1988 ( pol. ) w skale i lodzie - w.ostrowski, czytelnik 1982 (polski) par caucase et pamir aux indes - g.bonvalot moja wyprawa na pamiry - j.toeplitz-morozowska, lwow-warszawa 1934 (polski) загадки тянь-шаня (wyprawy w tien-szan) - i.cherepov, warszawa 1956 (polski) morze swiatla - m.sawicki, białystok 2015 (polski) sovjetistan - erika fatland walka o szczyt swiata -.j.dorawski, iskry 1955 (polski) przez afganistan, pakistan i indie - m.dunin, warszawa 1956 (polski) gra o himalaje - w.gielzyński, iskry 1980 (polski) nepal. stare i nowe - w.gielżyński, warszawa 1969 (polski) cien amanullaha - r.piekarowicz, ksiazka i wiedza 1984 (polska) afgzanistan - z.strzednicki, warszawa 1963 (polska) mongolia - a.rona-tas, warszawa 1965 (polska ) tradycje i legendy ludow mongolii - s.kaluzynski, iskry 1978 (polski) osły suchego stepu - m.kuczynski, nasz ksiegarnia 1965 (polski) w cieniu czomolungmy - j.samusik, krakow 1993 (polski) gdzie tam plynie indus - h. adamczewska, nasza ksiegarnia 1983 (polska) himalajskie krolestwo - j.samusik, nasza ksiegarnia 1991 (polski) wokol annapurny - j.samusik, warszawa 1987 (polski) do himalajow wiecznych snie skarbgownicy - w.branski, warszawa 1981 nepal. kroletswo wsrod chmur - k.debnicki, warszawa 1981 (polski) na szczytach himalajow - z.kowalewski, j.kurczab, warszawa 1983 (polska) biala gora - a.skoczylas, warszawa 1965 (polska) tam, bogowie sanie mlodzi - m.warnenska, warszawa 1984 (polski) zaloty diamentowej lochy - w.walker, ng Society 2000 wolf of the plains (wilk ze stepow) - c.iggulden, warsszawa 2008 (polski) serce azji -mbskladankowie, ksiazka i wiedza 1976 ( polski) pakistan - k.wolski, ksiazka i wiedza 1978 (polska) sladami aleksandra macedonskiego - b.zurawski, warszawa 1985 (polski) искусство средней азии (sztuka azji srodkowej) - b.stawiski, moskva 1974 / warszawa 1988 (ros. / pol. ) architektura afganistanu - j.pierzchlewicz, polska architektura moskwa 1989 - t.barucki, arkady 1981 (polski) w afganistanie, kraj buzkaszi - j.petrus, warszawa 1974 (polski) afganistan. zarys dziejow - j.petrus, warszawa 1987 ( pol. ) ku indyjskiej rubiezy - w.korsak, warszawa 1957 polacy w kazachstanie w XIXw. - g.sapargaliyev / v.dyakov warszawa 1982 (polski) batyr - w.jewsiewicki, warszawa 1983 (polski) frunze w meczecie - c.koscielniak, poznan 2016 (polski) zjadlem marco polo - k.samborski, helion 2014 (polski) syberia, dziennik podrozy - a.dlaboga, warszawa 2013 (polski) radziecka azja srodkowa - g.strumillo-milosz, warszawa 1979 terenówka przez cwierc swiata - p.karwecki, kompleks 2012 (polski) himkal cu-cu-ra - j.hajdukiewicz, warszawa 1960 (polska) swieta gora sikkimu - w.wroz, warszawa 1982 (polska) lez cavaliers - j.kessel zielone wzgorza ulan bator- r.bilczak, katowice 2010 (polska) modlitwa o deszcz - w.jagielski, warszawa 2007 piec razy swiat - i.odrowaz-pieniazkowa, pax 1974 (polski) kraj swietych krow i biednych ludzi - w.gielzynski, warszawa 1977 skarby znad amu-darii - j.rygolunas, warszawa 1977 (polski) ) Everest w trudny sposób - c.bonington w cieniu kangczendzengi - m.malatynski, warszawa 1978 (polski) zwrotnik dinozaura - m.kuczynski, warszawa 1977 (polski) ucieczka do indii - k.mroziewicz, warszakiem 1996 (polski) nieznanym szl - f.ossendowski, lomianki 2010 (polski) rowerem w strone indii - r.maciag, pelplin 2011 (polskie) zwierzeta, ludzie, bogowie - f.ossendowski, bialystok 1991 wszyscy jestesmy nomadami - m.dzieduszycka-ziemilska, warszawa 2012 история открытия и иснасовов (historia poznania radzieckiej azji) - praca zbiorowa, moskva 1969 / warszawa 1979 ( ros./polski ) des monts celestes aux des sables rouges - e.mallart na tropie Czyngis-chana - t.cope the places in between - r.stewart na Syberii - c. thubron do góry w Tybecie - c. thubron zaginione serce Azji - c. thubron cień jedwabnego szlaku - c . thubron kazachstan. kraina cudów - praca zbiorowa, almaty 2009 (powiększ) rida to khiva - f.burnaby wielblad na stepie. krzyz poludnia -j.krzyszton, czytelnik 1987 buran - w.gorecki, warszawa 2018 pijani bogiem - m.cegielski, warszawa 2007 кочевники - i.esenberlin azja odmjaieniona - w.kisch, warszawa 1959 ( polski) Pod Słońcem Beskidów pod gwiazda szanraku - i.karasinska, WAM 2004 (polski) wystarczy przejsc przez rzeke - l.wlodek, Kraków 2014 (polski) usmiech bez parandzy - gamiloszowie, Warszawa 1973 (polski) przez plonacy wschod - f.goetel, warszawa 1939 (polski) afganistan. parla nist - t.kaminski, branta 2009 ( pol. ) niewolnicy - s.ajni, czytelnik 1953 (pol.) abaj, syn kazachstanu - m.auezow, czytelnik 1950-1951 (polski) pawi tron - w.hansen altai-himalaya - m. wzbogacić tajną historię mongolskich tradycje i legendy ludow tureckich - s.kaluzyński, iskry 1986 (polski) dach świata - v.jerofejev, warszawa 193? (polski) в горах памира - v.jacenko, moskva 1950 (ros.) na egzotycznych szlakach - praca zbiorowa, wrocław 1987 pamir. kalendarium polskich wypraw aplinistycznych 1960-2015 - a.sobolewski, warszawa 2018 побежденные вершины 1953 - moskwa 1954 (rosyjski) |
22.09.2020, 13:54 | #213 |
Moderator
|
Dzięki El Komendante. Na pewno wielu forowiczów skorzysta z Twoich propozycji.
Polecam książkę Katarzyny Wróblewskiej "Rajd katyński. Twardziele z Polską w sercach"
"Motocykl w Polsce to nowy rodzaj jazdy konnej. To leży w naszych szlacheckich tradycjach." Z. Maklakiewicz Ostatnio edytowane przez wierny : 12.06.2021 o 07:50 |
05.02.2021, 04:48 | #214 |
Miasto: Okolice Kielc
Motocykl: RD07a
Przebieg: 52Tys
Online: 3 dni 2 godz 22 min 3 s
|
Ze swojej strony polecę coś na wesoło Frans Gunnar Bengtsson "Rudy Orm" Wikingowie i ich podbije na przełomie X i XI wieku. Czyta się jednym tchem.
|
27.08.2021, 00:16 | #215 |
Moderator
|
Moja kuzynka właśnie pływa podobną trasą co Wańkowicz i mi się przypomniał ten jeden z najlepszych wątków na FAT więc...
Polecam - Na tropach Smętka. Melchior Wańkowicz. Stare, ale petarda. Na jesień szarą - idealna.
27.08.2021, 09:01 | #216 |
Miasto: Wawa
Motocykl: RD04
Przebieg: gruby
Online: 1 tydzień 5 dni 13 godz 34 min 19 s
|
Człowiek, który wspina się na drzewa - James Aldred
Nie tylko dla drzewołazów |
27.08.2021, 18:45 | #217 |
Koniec lata blisko to może Jesień w dolinie Muminków (czy jakoś tak)
22.01.2022, 17:38 | #218 |
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: zJAWA 350 TS
Online: 5 miesiące 2 dni 12 godz 29 min 58 s
|
Trochę złotą łopatą zalatuje odkopanie wątku - ale szukałem czegoś i w sumie mam do polecenia ciekawą i świeżą książkę
"Finlandia sisu sauna i salmiakki" naszej rodaczki Aleksandry Michta-Juntunen Nie dość, że pozycja fajna to jeszcze np. przepis na chleb tam można znaleźć. Łatwo do namierzenia w wersji PDF
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. |
07.07.2023, 12:16 | #219 |
Co warto przeczytać przed, po i w trakcie podróży - kącik dobrej książki
Wakacje, więc i ja odkopuję i polecam:
Souad Mekhennet „Powiedzieli, żebym przyszła sama. Za linią dżihadu”. Wciąga oporowo. Pzdr Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
22.08.2023, 09:07 | #220 |
Jonathan Littell "Łaskawe"
https://www.rp.pl/literatura/art3897...awych-w-polsce |
|
|
|