Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Yamaha

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 03.02.2021, 12:11   #1
pattryk

pattryk's Avatar

Miasto: RZE
Motocykl: kiedyś było
pattryk jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 12 godz 37 s
Domyślnie

@Miotacz, Ty się bawisz mechaniką zawiasów i masz największy nalot - zauważyłeś to u Siebie?
pattryk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.02.2021, 14:32   #2
miotacztruskawek

miotacztruskawek's Avatar

Przebieg: Rosnący
miotacztruskawek jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 3 godz 25 min 7 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał pattryk Zobacz post
@Miotacz, Ty się bawisz mechaniką zawiasów i masz największy nalot - zauważyłeś to u Siebie?
Zaglądałem w kiwaczkę ze 2, może 3 razy. Poza tym, że nie było smaru to wszystko u mnie było w porządku. A nalotu prawie 40Kkm zgodnego z przeznaczeniem...

Swoją drogą zastanawiam się, czy nie było by jakimś sposobem założenie po bokach małych oringów... Tak sobie luźno myślę...
miotacztruskawek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.02.2021, 12:21   #3
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 6 dni 19 godz 31 min 40 s
Domyślnie

ALE
Ta domniemana tuleja ma się bracie opierać o co?

Trzebaby zdemontować wewnętrzną bieżnię, dać do frezera, żeby narezał w środku dwa rowki na segery lub pierścienie osadcze i zmienić to łożysko na wahliwe.

M
Stary 03.02.2021, 13:22   #4
Pavulon

Miasto: Łdz
Motocykl: XTZ690
Pavulon jest na dystyngowanej drodze
Online: 21 godz 26 min 52 s
Domyślnie

Kiwaczkę obejrzę na dniach. Z ewidentnych mankamentów to kwestia jakości stali w T7. Wchodzi rdzawy nalot na spodnia część zbiornika paliwa oraz na elementy ramy mające kontakt z kanapą.
Pavulon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.02.2021, 14:18   #5
jabolos

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Olsztyn
Motocykl: ATAS DCT 2018
jabolos jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 5 dni 17 godz 12 min 56 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Pavulon Zobacz post
Kiwaczkę obejrzę na dniach. Z ewidentnych mankamentów to kwestia jakości stali w T7. Wchodzi rdzawy nalot na spodnia część zbiornika paliwa oraz na elementy ramy mające kontakt z kanapą.
To samo co w MT-07. Świeże motocykle ruda bierze.
jabolos jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.02.2021, 19:56   #6
ctomch

ctomch's Avatar

Miasto: Chrząstawa Wielka
Motocykl: Yamaha 1VJ/Huska FE501
Przebieg: rośnie
ctomch jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 3 dni 14 godz 48 min 27 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał jabolos Zobacz post
To samo co w MT-07. Świeże motocykle ruda bierze.
Oczywiście że ruda wpierdala wszystko jak się tego odpowiednio nie zabezpieczy. Pozostaje tylko kwestia jak się dane motocykle eksploatuje i czy zwraca się uwagę na wrażliwe elementy, takie, występują wszędzie. Twój komentarz jest niezbyt merytoryczny, oceniam go raczej jako tzw. krytykanctwo, czyli bezproduktywną wypowiedź mającą na celu wskazanie wady bez własnej opinii i refleksji.
ctomch jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.02.2021, 21:45   #7
jabolos

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Olsztyn
Motocykl: ATAS DCT 2018
jabolos jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 5 dni 17 godz 12 min 56 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ctomch Zobacz post
Oczywiście że ruda wpierdala wszystko jak się tego odpowiednio nie zabezpieczy. Pozostaje tylko kwestia jak się dane motocykle eksploatuje i czy zwraca się uwagę na wrażliwe elementy, takie, występują wszędzie. Twój komentarz jest niezbyt merytoryczny, oceniam go raczej jako tzw. krytykanctwo, czyli bezproduktywną wypowiedź mającą na celu wskazanie wady bez własnej opinii i refleksji.
O czym ty piszesz? Jakie krytykanctwo? Po prostu Yamaha dała dupy i tyle w temacie. Skoro w MT-07 - -motocyklu typowo szosowym, narażonym co najwyżej na deszcz i będącym na rynku od kilku ładnych lat występuje problem z korozją, to wypuszczając T7 i wiedząc, że może być eksploatowany w dużo gorszych warunkach mogli się bardziej przyłożyć i lepiej to zabezpieczyć. Zarówno MT-07 jak i T7 uznawane są przez producenta za modele budżetowe, ale nie może być tak, że robi się coś na odpierdziel, bo na fali popularności i tak ludzie kupią.
jabolos jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 27.03.2021, 10:10   #8
Mateusz93

Mateusz93's Avatar

Miasto: Andrychów/Kraków
Przebieg: 11 600
Mateusz93 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 10 godz 15 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ctomch Zobacz post
Co Ty gadasz, człowieku?

Motocykl terenowy, pokazany na reklamach jak cross, rdzewieje od patrzenia na siebie i Ty to nazywasz eksploatacją? Mamy to zabezpieczać? Nie!
Yamaha dała dupy, robiąc wszytsko po kosztach.

"wypowiedź mającą na celu wskazanie wady", otóż to! Niechaj każdy następny kupujący ma to na uwadze.

Z tym amortyzatorem też ciekawy temat, trzeba pooobserwoawać w szerszej grupie badawczej.

Nawiasem mówiąc, T7 nadal mi się podoba i pewnie zagości kiedyś w moim garażu. (jak jej do tego czasu ruda nie zeżre :lol: )
Pozdro!
Mateusz93 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 08.04.2021, 10:47   #9
pattryk

pattryk's Avatar

Miasto: RZE
Motocykl: kiedyś było
pattryk jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 1 dzień 12 godz 37 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mateusz93 Zobacz post
Co Ty gadasz, człowieku?

Motocykl terenowy, pokazany na reklamach jak cross, rdzewieje od patrzenia na siebie i Ty to nazywasz eksploatacją? Mamy to zabezpieczać? Nie!
Yamaha dała dupy, robiąc wszytsko po kosztach.

"wypowiedź mającą na celu wskazanie wady", otóż to! Niechaj każdy następny kupujący ma to na uwadze.

Z tym amortyzatorem też ciekawy temat, trzeba pooobserwoawać w szerszej grupie badawczej.

Nawiasem mówiąc, T7 nadal mi się podoba i pewnie zagości kiedyś w moim garażu. (jak jej do tego czasu ruda nie zeżre :lol: )
Pozdro!
Motocykl ma 18mcy i 20 000km przelotu, z czego 5kkm to asfalt, 4 kpl opon zjeżdżone, był i w błocie po całe koło, był i w piachu po łańcuch, i w słonym morzu, leżał też xxx razy.
Oprócz nalotu na łańcuchu, nigdzie nie ma wad opisywanych tu i powyżej:
- brak rdzy
- smar w amortyzatorze był i jest
- łożysk nie wymieniałem do tej pory
- nie ma luzów nigdzie
- licznik nie odpadł

Jest trochę podrapany, owiewka lekko pęknięta, i nie ma farby na ramie w okolicy butów. Nie sprzedaję, cieszy mnie nadal :-).
pattryk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.02.2021, 19:01   #10
midro

Motocykl: Dr650Re
midro jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 16 godz 50 min 21 s
Domyślnie

Jesienią zdemontowałem kiwaczkę, amor w celu nasmarowania łożysk, smar był wszędzie ale na jednym łożysku faktycznie było jak na lekarstwo, nasmarowałem, złożyłem.
midro jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania