23.04.2023, 23:10 | #1 |
Miasto: Za zielonymi górami, za lasami
Motocykl: czarny, pomarańczowe ladaco
Online: 7 miesiące 1 tydzień 1 dzień 11 godz 27 min 48 s
|
Podróże na starym motórze, czyli Polska w ruinie i nie tylko...
Startuję z nowym tematem, będę tu prezentować ciekawe ( oczywiście według mnie) miejsca z okolic Hrabstwa Świdnickiego i dalszej okolicy.
Na początek Pałac w Zatoniu Pałac oczywiście w trwałej ruinie, spalony przez ruskich w 45r. Poddany rewitalizacji w 2018, odbudowano wtedy Oranżerię, gdzie mieści się obecnie kawiarnia i oczyszczono z chaszczy przylegający park. Teraz jest to chyba najpopularniejszy park w Zielonej Górze. Istnieją plany by Pałac pokryć szklanym dachem. Pałac w Zaborze Pałac jak wiać przetrwał wojenną zawieruchę, i ma się całkiem nieźle. Obecnie mieści się tam centrum leczenia dzieci i młodzieży. Są plany rewitalizacji przylegającego do pałacu parku ( robiłem tam odwierty, więc pewnie się kiedyś to zrobią). Nie wiem czy obiekt można zwiedzać, na wejściu jest brama ze szlabanem. |
|
|