![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#21 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Tuchów / Redditch
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 tydzień 17 godz 30 min 8 s
|
![]()
Ja dzis taka sama opreacje wykonalem z braku innego zajecia,na taczce zony, nowa uszczelka siadla jak zloto!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Gliwice
Motocykl: RD 07a i orange, ale biały-250 EGS
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 38 min 13 s
|
![]()
Eeeeno..tak nie wieszajcie psów na "doszczelniaczach" uszczelek. I nie mylcie silikonu którego jak się niuchnie to nos od octu wykręca, od profesjonalnych past typu Dirko, czy Loctite (też szary jak Dirko, ale nie pamiętam symbolu, choć sam używam
![]() ![]() W wielu typach pokryw zaworów fabryka używa takich uszczelniaczy (suzuki gsx-y, yamahy YZf, itd.)- ale tylko tam gdzie są "półkoła" (jakby przedłużenie wałków rozrządu) w powierzchni styku głowicy z pokrywą. W Afryce powierzchnia styku głowica-pokrywa zaworów jest płaska i tam pasty ma nie być. Uszczelkie trza pomacać, obglądnąć, czy nie sparciała. i jak cienko w kabzie to ew. próbować CIENKO smarnąć DOBRĄ pastą. Się nie spoci, fajno. Jak pocieknie, drugi raz ta sama robota, i do tego nowe uszczeleczki. Wybór jak zwykle należydo wybierającego.. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 13 godz 29 min 47 s
|
![]()
A ja właśnie uszczelniłem silikonem... i cholera dalej na tylnym garku bladź się poci... a można było poczekać trochę i zamówić nową uszczelkę... ale niee... chciało się kurwa szybko... a tak znowu gaźniki wyrywać... jak nie to krowim plackiem zapetam i będzie git...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]()
Dokładnie to kolega opisał, bo nie wiedzialem jak to wytlumaczyc.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Żary / Strzelce Krajeńskie
Motocykl: RD03
Przebieg: 67 000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 dni 16 godz 7 min 52 s
|
![]()
Dopadło mnie to samo, co 7Grega. Dekiel w tylnym cylindrze zaczął się pocić od ostatniego grzebania przy zaworach. Z wątku wnioskuję, że najlepsze rozwiązanie (jedno rozebranie i złożenie) to nowa uszczelka za 75 zeta od hądy ...?
W wątku przewinął się też Ramires. Czyżby miał jakie uszczelki na zbyciu?
![]() |
#26 |
Common Rejli
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
Kupiłem sobie Hondowskie mimo że Atheny leżą i się kurzą na półce. Wydałem ponad stówę i się pocą. I tak sylikon pójdzie w ruch...
![]() |
#27 |
mówią na mnie Jackpot
![]() Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: Paczków
Motocykl: RD07a
Przebieg: rosnący
![]() Online: 3 tygodni 19 godz 43 min 25 s
|
![]()
Panowie powiem jedno "victor reinz" czyni cuda. Uwierzcie.
Oczywiście podstawą jest dobre odtłuszczenie, można zastosować zmywacz do hamulców. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Miasto: Sępólno
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 tydzień 5 dni 18 godz 43 min 40 s
|
![]()
Ja przy regulacji zaworów wymieniałem na nowe z Larsona i dawałem troche sylikonu i do teraz nic się nie poca
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Te z larsona są źle wycięte. Miałem spory wyciek przez gumki z tego sklepu. Kupiłem oryginał i spokój. Oczywiście bez silikonu czy kleju nie podchodź
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Miasto: Sępólno
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 tydzień 5 dni 18 godz 43 min 40 s
|
![]()
Tak wiem dlatego dawałem sylikon bo nie chciały się trzymać tak jak powinny ale nic narazie nie cieknie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Czy jest sprawdzony sposób na zahamowanie pocenia z okolicy pokrywy sprzęgła? | majo | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 7 | 22.03.2015 17:09 |
uszczelka pokrywy zaworów | Zoltan | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 13 | 25.12.2012 15:40 |
Demontaż pokrywy zaworów przedniego cylindra w RD04 | janeksok | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 6 | 08.11.2012 13:49 |
Uszczelka pokrywy sprzegla | wuja | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 6 | 24.06.2009 02:48 |
uszczelka pod głowice prośba o rady | Vooytas | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 11 | 14.12.2008 11:34 |