![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#21 |
![]() |
![]()
[quote=Artuditu;88867]
Rozkręciłem zacisk bez spuszczania płynu. Wyjąłem klocki. Zacisk pływa elegancko, zero rdzy pod uszczelkami bo i odpowiednio dużo smaru/pasty do zacisków tam dałem przy wymianie klocków. Pomyślałem że może brudne tłoczki i nie chcą wracać. Przetarłem więc szmatką aż lśnią. Podpompowałem trochę żeby wyszły bardziej. Posmarowałem w/w pastą i... chuj mnie strzelił. Próbowałem NA WSZYSTKIE SPOSOBY wcisnąć tłoczki do środka. Ręką nie chciały. Nawet,kurwa, młotkiem nie chciały,pomijając kombinerki i inne wynalazki. Dźwignie, nie dźwignie. Byłem już mocno zdesperowany bo o 09:00 MUSZĘ motor mieć sprawny. Wkurwiony do granic możliwości zacząłem napier... młotkiem w denka tłoczków i JAKOŚ weszło. Dodam tylko że odkręciłem wieczko pompy tak na wszelki wypadek. Dwie rzeczy mogły się zjeb... quote] Diabeł opętał ciebie, że młotkiem traktujesz królową ![]() ![]() Obyś nie narobił rys - cały zacisk do wymiany może być Wymienia się komplet gum składa na płyn hamulcowy (!!!) i wtedy nic nie blokuje. Ostatnio edytowane przez Dzieju : 23.02.2013 o 13:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Motocykl: RD04 CRF 450 R Husqvarna TE 610
Przebieg: 50000
![]() Online: 1 dzień 6 godz 57 min 29 s
|
![]()
powiem tylko tyle że niedawno trafiła do mnie xr 250 z takimi skatowanymi młotkiem tłoczkami brrrr...... wymiana płynu a przede wszystkim uszczelek i problem znika . uszczelki po pewnym czasie parcieją rozpuszczają się od płynu i działają jak klej .
Tłoczki wyjąć wyczyścić wraz z zaciskiem , uszczelki wymienić smarować smarem do tego przeznaczonym między uszczelką zewnętrzną a wewnętrzną . Smar z larssona dodawany w komplecie z uszczelkami najlepszy nie jest ale lepsze to niż nic . I MŁOTKA NIE UŻYWAĆ DO WKŁADANIA - WBIJANIA TŁOCZKÓW !!!!! TŁOCZKI POKRYTE SĄ CHROMEM TECHNICZNYM METODĄ GALWANICZNĄ WIĘC NIE KATOWAĆ PAPIEREM ŚCIERNYM ! Ostatnio edytowane przez DANDY : 17.12.2009 o 00:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Dandy mistrz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Road legal
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Stolicstan
Motocykl: AT Rd07 93r mud fighter
Przebieg: kręcony
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 5 godz 56 min 32 s
|
![]()
Mam coś na swoją obronę.
Tłoczki wbijałem młotkiem ale... nie uderzałem nim w tłoczki tylko wsadziłem w ich środek przedłużkę od grzechotki. Ma podobną średnicę do dna tłoczka. I to w nią napier... uderzałem. Tłoczki mam w niezłym stanie tak więc nie wieszać mnie za jaja ![]() Sprawdzę w jakiś sposób*sprawność pompy i wymienię te gumki. Niech ma ![]() *no właśnie. W jaki sposób sprawdzić pompę?
![]() |
#25 |
![]() |
![]()
Jeśli jest luz na klamce - tłoczek nie zostaje za następnym naciśnięciem, nie schodzi ciśnienie, nie cieknie to nic innego nie pozostaje jak ocenić skuteczność na drodze
![]() Czy sądzisz, że tu ktoś zna parametry odbioru jakościowego tej pompy takie jak ciśnienie, spadek ciśnienia w czasie, ilość cykli do granicznego zużycia itp...... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Road legal
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Stolicstan
Motocykl: AT Rd07 93r mud fighter
Przebieg: kręcony
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 5 godz 56 min 32 s
|
![]()
Bardziej chodziło mi o to w jaki prosty sposób sprawdzić czy płyn swobodnie wraca do pompy, czy ma jakiś opór. Nie wiem. Np. pomysły w stylu:
Weź strzykawkę z wodą, podepnij pod przewód i... albo dmuchnij w wężyk i sprawdź czy... albo trzy razy wciśnij klamkę, odegnij gumkę na łączeniu, wciśnij osiem razy guzik i skręć kierę w lewo... Nie wiem. Nie znam się na heblach. Proszę tylko o pomoc ![]()
![]() |
#27 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]()
wciśnij płyn hamulcowy strzykawką przez poluzowany odpowietrznik. I obserwuj poziom w zbiorniczku. Najnormalniej jak być wymianiał płyn i odpowietrzał hebel.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2009
Miasto: sosnowiec
Motocykl: exc 530,gs500
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 13 godz 8 min 42 s
|
![]()
Lub aby sprawdzić pompę poprostu odkręć odpowietrznik i obserwuj co się dzieje jeżeli zacznie kapać płyn jest ok. jeżeli nie to znaczy że przez tłok pompy przytkany jest otwór którym napływa i odpływa płyn z pompy do zbiorniczka a może być to spowodowane niedostatecznym cofaniem się tłoka w pompie przez zabrudzenie bądz złą regulację pomiędzy klamką a pompą.Może się również zdarzyć że uszczelnienie w pompie jest już zużyte i spuchnięte.A tak na marginesie uszczelnienia tłoczków w zaciskach siedząc w swoich rowkach muszą mieć luz aby mogły w czasie hamowania się kantować a kantowanie wpływa na szczelność oraz po zwolnieniu ciśnienia na wracanie się tłoczka.Co do smarowania tłoczków używam może to zabrzmi śmiesznie zwykłego kremu ''NIVEA" który nie wchodzi w reakcje z gumą i powoduje odpowiedni poślizg.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 dni 11 godz 49 min 0
|
![]()
Jestem w trakcie wymiany przewodów hamulcowych, tarcz i klocków na przedzie. Zastanawiam się czy rozbieranie/sprawdzenie/konserwacja pompy hamulcowej jest potrzebna (dodam że do tej pory działała bez zarzutu) ale jakoś ww zmiany powodują u mnie chęć przejrzenia i ew. wymiany nadgryzionych zębem czasu częsci pompy. Czy często rozbieracie pompe w celu jej konserwacji?
P.S. Jakby komuś miało to w czymś pomóc to w styczniowym numerze motocykla jest instrukcja dot. montażu zestawu naprawczego pompy. Pzdr!
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Smarowanie tłoczków hamulcowych i prowadnic... | mikelos | Hamulce, kola, opony | 38 | 21.02.2023 09:14 |
wymiary uszczelniaczy łożysk kół | graphia | Hamulce, kola, opony | 1 | 11.05.2013 18:59 |