|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.10.2024, 19:35 | #21 |
Stary wyjadacz
Miasto: żywiec
Motocykl: RD07
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 tygodni 19 godz 13 min 31 s
|
No właśnie. Jeśli to nie jest tylko marketing to ta ładowarka ruszy z "martwym' akumulatorem. Małym prądem naładuje 12Ah z moto i też nie będzie potrzebowała 12h żeby naładować aku z auta z dieslem. Ma też funkcję podtrzymania na czas wymiany bateri np. w aucie.
|
26.10.2024, 19:55 | #22 |
Zakonserwowany
|
Dzięki za wyjaśnienie, ja od lat używam z zadowoleniem EST-303, małym prądem ładuje również aku motocyklowe. Nie wierzę że reanimuje trupa i będzie dobrze działał po takim zabiegu. Niech dobrze służy i spełni oczekiwania.
26.10.2024, 21:38 | #23 |
Ja będę nudny i jak zwykle polecę mxs5 . Uważam że jakość -cena-funkcj na świetnym poziomie
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 |
|
26.10.2024, 22:50 | #24 |
Apropos - bo też mnie interesuje takie ładowatko do pary sprzętów najlepiej - to ostatnio wskrzesiłem chyba skutecznie aku AGM - SRV SLA czyli zamknięte. Ino musiałem dolać wody destylowanej. Po dwóch cyklach ładowania trzyma 12.75. Zobaczymy jak z mocą rozruchową. Tak więc chyba nie ma co skreślać aku co padły.
Sa jakieś tendery coby miały parę wtyczek do paru moto? Nie za milion
27.10.2024, 04:11 | #25 |
Administrator
|
Największym problemem akumulatorów zamkniętych to brak możliwości uzupełnienia odparowanego elektrolitu , gdyby nie to 10 lat nie było by problemem.
Sekcja zwłok 7 letniego akumulatora wykazała brak 30% elektrolitu , no to jak to ma pracować? Drugim problemem jest oszczędność na ołowiu a różnice widać stawiając akumulator dziadowski i dobry na wadze. Przy 64Ah to 2.5kg różnicy. Dlatego akumulatory trzeba kupować nie tylko na pojemność i prąd czy cenę ale też "na wagę". Już ze 4 lata używam prostownika BASS 12/24V https://fixem.pl/prostownik-elektron...24v----bp-6702, działa , robi dobrze swoją robotę i kosztował 125zł. Obecnie trudny do zdobycia , zastąpili go gorszym modelem. Szkoda że nie kupiłem wtedy 2 szt , by mieć na zapas lub dla potrzebującego.
27.10.2024, 07:21 | #26 |
trampkarz emeryt
|
Baza, noco5 ma jakieś tam funkcje więcej niż ctek mxs5 oraz droższe kabelki i złączki...
Ogólnie to to samo, bardzo zbliżone do cteka 5. Bardziej podobała mi się czarna obudowa |
27.10.2024, 21:30 | #27 |
Miasto: Słocina
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 13 godz 35 min 0
|
Od wielu lat używam Oxforda Oximiser-900. Robi robotę.
W starym siedmioletnim akumulatorze kwasowo-ołowiowym raz na rok dolewam tylko wody destylowanej i działa do dzisiaj. W zimie podłączam do dwóch motorów na zmianę w trybie podtrzymania - miesiąc jeden, miesiąc drugi.
27.10.2024, 21:34 | #28 |
ja wymyśliłem, że podłączę zegarem zwykły prostownik samochodowy na dwie minuty ładowania dziennie i jebał pies. też będzie dobrze nie chce mi się kupować kolejnego urządzenia.
w BMW jest o tyle dobrze, że każde ma zewnętrzne gniazdo DIN przez które można ładować aku - wystarczy parę wtyczek i trochę kabla i temat zimy załatwiony. tak sobie myślę. Węgrzyn mi ostatnio pokazał jakąś ładowarkę za tysiaka z kilkoma wtyczkami. Geeeeez. TZN chyba dobre takie coś jest ale matko...
27.10.2024, 21:55 | #29 |
gsm: 512242193
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Online: 4 miesiące 3 tygodni 1 dzień 23 godz 32 min 57 s
|
wszystko juz było zadna nowa ładowarka nie da nic nowego oprócz nowego dizajnu ładnej obudów i wyświetlacza
reszta to te same napięcie ładowania i ten sam prąd ładowania wynik jacy z prawa oma matias ja mam ładowarkę zakończona dwoma (trzema bo jeszcze ziemia) gniazdami bananowymi i na końcu kabla albo żabki albo wtyczka zapalniczki ale możesz dowolnie sobie zrobic kabelek jaki ci potrzebna nawet przez obd2 mozna ładować kiedyś nawet specjalny watek załozyłem
27.10.2024, 22:29 | #30 |
Stary wyjadacz
Miasto: żywiec
Motocykl: RD07
Online: 2 tygodni 19 godz 13 min 31 s
|
Szukałem tego tematu bo wiem że był a nie mogłem namierzyć. Więc nie ma conpezeplacac i brać dobre sprawdzone Ctek mas 5.0? Doczytałem już ze program na ładowanie ma znacznie lepszy niż ten Noco czy jak mu tam.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|