![]() |
|
Relacje z podróży Wróciłeś i już dupa Cię nie boli? Chcesz opowiedzieć o swoich przygodach podczas podróży? Spotkałeś fajnych ludzi? Może pokażesz zdjęcia? To dział dla Ciebie. Dobrze trafiłeś. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
nie powiem nic odkrywczego jak wykrztuszę - zajebioza
![]() Może się kiedyś uda tam pojechać. czad matjas
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Wrocław / Grenoble
Motocykl: RD07a
Przebieg: ~60kkm
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 9 godz 45 min 18 s
|
![]()
Szkoda, ze u nas nikt jeszcze nie wpadł na pomysł ferrat bo odpowiednich miejsc mamy sporo. Jak chcecie pochodzić po ferratach to z Polski najbliżej w Dolomity (tam sie to zaczęło), ale o Dolomitach nic nie podpowiem.
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: wilidż Opole
Motocykl: CRF 1100
Przebieg: 0 kkm
![]() Online: 2 miesiące 2 dni 6 godz 21 min 25 s
|
![]()
W Dolomitach jest mnóstwo ferrat i np. z Cortiny d'Ampezzo można robić wypady. Polecam Tofane de Rose (latarka niezbędna, bo idziemy kawałek w tunelu z I wojny), Punta Anna, Marmelada ( trzeba mieć linę, raki i czekan) i wiele innych.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2011
Miasto: Białystok
Motocykl: Rd03 XT 350 BMW r65 60/6
Przebieg: Rośnie
![]() Online: 3 tygodni 12 godz 8 min 51 s
|
![]()
W Tarnowskich Górach tez są dolomity.Własnie zaliczyłem jedną z kopalni,wysokośc dochodzi do 90m. AFRICZKĄ się tam można wybrać
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Jakub
![]() Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Świdnica
Motocykl: 990
Przebieg: czemu?
![]() Online: 1 miesiąc 2 dni 15 godz 48 min 17 s
|
![]()
Witam, poniżej zamieszczam link do mojej małej wycieczki w Bory Tucholskie - zapraszam
![]() https://plus.google.com/photos/10289...CLvN6Jvp_aioHQ |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Wrocław / Grenoble
Przebieg: ~60kkm
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 9 godz 45 min 18 s
|
![]()
.
Melduje, że we francuskich Alpach spadł pierwszy śnieg! Z tej okazji wybrałem się na małą przechadzkę. Płaty śniegu można znaleźć już na 1500m, a na 2000 m npm jest już całkiem biało. Po zimnym tygodniu zaczyna się robić znów ciepło i śnieg pewnie zniknie. Jesienią we francuskich lasach grasuje mnóstwo grzybiarzy, ten rok jest podobno bardzo udany. Ciekawostka - grzybiarze często chodzą w żółtych odblaskowych kamizelkach, bo oprócz nich w lasach grasują także.. myśliwi. Co roku zdarza się, że grzybiarz - buszujący po młodniku w poszukiwaniu prawdziwków, zostaje postrzelony przez myśliwego.. Moja gospodyni też chodzi na grzyby i czasem podrzuca mi parę sztuk na omlet. W tym roku jestem już przyzwyczajony, ale rok temu kiedy dostałem takie okazy: ![]() Które po francusku nazywają się trompettes de la mort, długo zastanawiałem się zanim je zjadłem, a przygotowując omlet miałem wielką ochotę się przeżegnać! Po Polsku nazwa jest niewiele bardziej zachęcająca: Lejkowiec dęty ![]() Pozdrawiam i życzę udanego niedzielnego wieczoru! Jarek .
![]() |
#7 |
Łowcy z Łopola
![]() |
![]()
Niedzielny wypad wkoło komina szlakiem opolskich kamieniołomów (wszystko wokół Cementowni Górażdże). Robimy przymiarki pod ewentualny zlocik i trasę off
![]() Trampek w wersji rejli (błotnik zapchał się marglem). Na drugim planie Endrju opłakuje swoją owiewkę która nie wytrzymała gleby. ![]() ![]() ![]() Miejscówka do latania na wścieklakach na terenie nieczynnego kamieniołomu (ok. Gogolina) ![]() Szybki przelot na Górę Św. Anny ![]() I zjazd już poza asfaltem ![]() Ligota Dolna - zapomniane miejsce na lotniczej mapie Opolszczyzny. Stanowisko szybowcowe w tym miejscu funkcjonowało do 1944 roku. Start z półki odbywał się za pomocą gumowych lin. Piec do wypalania wapna przerobiony na pomnika Ikara. Przejaw nazistowskiej megalomanii. Na szczycie pomnika podczas uroczystości płonęły ogromne znicze, które było widać w promieniu wielu kilometrów. U dołu widać fragmenty skutej swastyki. Lotnisko w Ligocie Dolnej zapisało się niechlubnie w historii II WŚ. Z uruchomianego tutaj lotniska zapasowego Luftwaffe wyleciały Ju 87 Stuka które (wg najnowszych badań) rozpoczęły II WŚ i zbombardowały Wieluń... http://dolny-slask.org.pl/503457,Ika...ty_Dolnej.html ![]() Ostatni kamieniołom i do domu na obiad ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Krakuff
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 57 min 58 s
|
![]()
Sprzęgła wam się w Trampolach nie popalily? Pamietam jak darlismy na sznurku z blota Trampka Pałeła a linka sprzegła była napieta jak struna :-))
Tak to wtedy wygladało :-)) https://www.youtube.com/watch?v=capvzJ0-xhk Ostatnio edytowane przez puszek : 14.10.2013 o 10:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Łowcy z Łopola
![]() |
![]()
Wow, aż takiego hardu nie było
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |