|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
15.03.2012, 18:25 | #22 |
Gość
Online: 0
|
Tu masz wszelkie info http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5711
Pozdro |
15.03.2012, 22:18 | #23 |
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD 03, LC4 ADV
Przebieg: x83000
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 6 godz 42 min 47 s
|
Myślałem, że mój post odnośnie zapłacenia za dobrą radę zostanie potraktowany jako żartobliwy - tak jak ja potraktowałem post kolegi z forum TA ... widzę tak się nie stało. No nic.
pozdrawiam |
15.03.2012, 22:39 | #24 |
Gość
Online: 0
|
Nikt Cię nie zmusza, nie żąda od Ciebie składki. Zostało to lużno powiedziane, więc bez ciśnienia. Jeśli przeczytałeś z zrozumieniem pierwszy post linku który wkleiłem, to powinieneś zrozumieć intencje Dzieja.
Pozdro |
16.03.2012, 21:02 | #25 |
|
wszystko rozumiem
bez spiny Właśnie wróciłem z garażu. Jeśli chodzi o wtyk przekaźnika: środkowy przewód dostaje napięcie po stacyjce. Gdy złącze bez przekaźnika na sztywno z pompą - pompa pracuje. Wynika z tego jak by nie pracował przekaźnik. Podkładałem drugi taki sam ( z napisem Shadow - czy taki ma być bo taki też miałem w motocyklu) i pompa nie działała przy kręceniu rozrusznikiem. Wg. mnie winne jest sterowanie przekaźnikiem - przewód pierwszy z lewej. Jak to sprawdzić? Idąc po kolorach kabli i sprawdzając omomierzem, kabel ten jest wpięty w cewkę tylnego cylindra (prawa świeca). Czy tak ma być? Teraz dodatkowo przy kręceniu rozrusznikiem pali mi bezpiecznik pierwszy z lewej - ten obok diody. Macie jakiś pomysł? Aha, cewki sprawdziłem omomierzem - mam dobre. |
18.03.2012, 11:36 | #26 |
Sorry, ale wczoraj cały dzień byłem w Węgorzewie.
Po pierwsze wyjaśnijmy pracę przekaźnika pompy paliwa, bo tu mogą być niejasności i to nie tyko ty je możesz mieć! Jak kręcisz rozrusznikiem pompa nie dostaje pełnego (całego) nacięcia / prądu, a jedynie pojedyncze impulsy w takt przeskakującej iskry z tej cewki zapłonowej. Może to być mylące w ocenie przekaźnika porównując go do tradycyjnego!!! Jak sprawdzić przekaźnik pompy paliwa? Odpal silnik na "obcym podwieszanym" paliwie. Podepnij (na spiętej kostce przekaźnika oczywiście) zamiast pompy paliwa żarówkę 12V/21W Jeśli uruchomisz silnik i będzie pracował na wolnych obrotach / wyższych obrotach - żarówka powinna się świecić. Jeśli nie to udupiony przekaźnik, zakładam, że ja napisałeś przewód sterujący sprawdziłeś. Przekaźnik pompy jest sterowany z tego punktu co obrotomierz ("kabel ten jest wpięty w cewkę tylnego cylindra (prawa świeca)"). Obrotomierz działa? Możesz jeszcze podpiąć stroboskop do ustawiania zapłonu pod ten pin na wtyczce. Wtedy masz 100% pewności, że sygnał sterujący z cewki dochodzi do kostki przekaźnika. Stroboskop musi być specjalnego typu - nie pod przewód WN a pod przerywacz. |
|
19.03.2012, 11:45 | #27 |
Miasto: TYCHY
Motocykl: SD02
Przebieg: 000000
Online: 2 miesiące 10 godz 1 min 3 s
|
Podpinam sie pod temat-czy w RD07 też można zrobić "ręczne pompowanie paliwa przełącznikiem dzwonkowym"? Tzn czy jest taki sam i w tym samym miejscu przekaznik pompy? Jeśli nie to gdzie? Pytam zanim zaczne elektrosekcje instalacji, a znajac moje szczęście to zaczne od dupy strony i na samym końcu znajde przekaznik
19.03.2012, 12:58 | #28 |
Ze schematów mi dostępnych wynika, że tak. Miejsce mocowania i kolory przewodów nie pamiętam, czy takie same.
|
|
21.03.2012, 19:02 | #29 | |
|
Cytat:
Podłączyłem przekaźnik z Hondy VT750 (bo był taki sam wymiarowo ) ale wynik doświadczenia był identyczny. Qrcze, co dalej mam robić ... Gdyby ktoś miał do użyczenia schemat instalacji elektrycznej do RD03 z 1990r ? Wtedy leciałbym kolejno całość i szukał usterki... Aha, bezpiecznik przepalało, bo podłączyłem na kostce wentylator odwrotnie ... już jest cacy. Ostatnio edytowane przez Fihu : 21.03.2012 o 19:08 |
|
24.03.2012, 00:43 | #30 |
przypomnij sie na PW wyślę Ci na maila. W niedzielę melduj się na spotkaniu. Więcej w wątku Gr. LBL.
|