![]() |
#21 | ||
![]() Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Wrocław / Grenoble
Motocykl: RD07a
Przebieg: ~60kkm
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 9 godz 45 min 18 s
|
![]() Cytat:
Rozumiem Sławek, ze martwisz się o to czy we Francji są kobiety ![]() ![]() ![]() ![]() Czekam na twoje Rosjanki Bajrasz ![]() Zapraszam, wschód lepszy mimo wszystko ![]() Cytat:
![]() Ostatnio edytowane przez JARU : 10.06.2011 o 15:46 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Namierzyłem bucha:
Großer Alpenstraßenführer Niezła pozycja. Dostępny np. hijer: http://www.amazon.de/Gro%C3%9Fer-Alp.../dp/3850477649 Szczególnie poleciłbym jednak Pireneje. Ostatnio edytowane przez Elwood : 10.06.2011 o 19:08 |
![]() |
![]() |
#23 | |
|
![]() Cytat:
Dzięki, cena trochę odstrasza tym bardziej, że niemieckiego nie umiem. Ale chyba bym się nauczył jakbym tyle wydał. Może nasz Germaniec kupi ![]() Pireneje może w późniejszym czasie, wkoło mam niezliczoną ilość dróg do zjeżdżenia a Pireneje nieco dalej.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Gość
|
![]()
Cena faktycznie i język też, ale obrazków mnoga i bez znajomości języka dałbyś spokojnie radę.
Byc może komu innemu podejdzie, bo wyjątkowo moim zdaniem warto. Są tam opisane i drogi asfaltowe i wąziutkie pisty szutrowe, jakieś dawne, militarne trasy itp. Nie powiem, sam bym skorzystał, jak... kupisz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
|
![]()
No to zobaczymy
![]() Bardzo możliwe, że prędzej czy później sam na takie drogi wpadnę. Jedna już jest w planach ale o tym właśnie będzie pisane.. .... Tymczasem: Przełęczy Col de Clapier mimo jej położenia na 2000 m n.p.m. towarzyszy rozległa polana. To przypuszczalne miejsce postoju armii Hannibala jest obecnie w większości zajęte przez zbiornik wodny Lac du Mont Cenis. Nazwa Lac zmyliła mnie i jadąc na przełęcz spodziewałem się pięknego widoku na jezioro. Niestety jezioro okazało się sztucznym zbiornikiem, z którego w związku z panującą suszą we Francji spuszczono ogromne ilości wody. Widok jałowych brzegów nie należy do zbyt widowiskowych, mimo to na przełęczy spędziłem sporo czasu. ![]() ![]() Lac du Mont Cenis można objechać drogą asfaltową od strony północnej lub zapuścić się na przeciwległy brzeg i (w moim mniemaniu) bez obaw przed mandatami objechać całe jezioro i okolice pięknymi, gładkimi szutrowymi drogami. ![]() ![]() Małe niekiedy zrujnowane domki otoczone są polanami z pasącymi się, tym razem zbyt szybkimi dla mnie świstakami i innymi zwierzakami ![]() ![]() ![]() Wspomniana szutrowa droga i le fortezze del Moncenisio: ![]() Kolejne ruiny tuż pod zaporą: ![]() Z przełęczy zjeżdża się do uroczego włoskiego miasta Susa, z którego po krótkich poszukiwaniach trafić można do miejscowości Campo del Caro, w której zaczyna się Via Colle delle Finestre. Przejazd przełęczą Finestre miał być (mimo braku wzmianek o obecności Hannibala w tym miejscu) punktem programu mojej wycieczki. Droga o szerokości jednego samochodu jest według internetowego wywiadu w większości drogą szutrową. Droga poprowadzona na wysokościach dochodzących do 2500 m n.p.m. w moim mniemaniu jest żelaznym punktem szwędania się po Alpach. Jako, że jest 21 maj, pospieszyłem się o parę dni i ogromny znak zakazu rujnuje mi plany. Krótka rozmowa z miejscowymi, przeprowadzona za pomocą plątaniny języka włoskiego, francuskiego i angielskiego potwierdza moją interpretację znaku - droga jest zamykana co roku od listopada do końca maja. Po paru minutach siedzenia przed znakiem i biciu się z myślami o złamaniu zakazu postanawiam odpuścić i nad mapą ustalam alternatywną trasę powrotną do Grenoble. P.S. Nigdy, przenigdy nie wybierajcie drogi tunelem "Tunnel du Frejus". Przejazd w jedną stronę kosztuje 24euro (prawie tyle co paliwo na jednodniową wycieczkę). Jak już się ktoś skusi to podpowiem, że zawracanie na bramkach jest dosyć trudne ale wykonalne ![]() HAWK! Ostatnio edytowane przez JARU : 10.06.2011 o 23:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2010
Motocykl: Juz nie mam
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 15 godz 1 min 41 s
|
![]()
Zajepieknie.Chyba już niedługo to zobaczę. Proszę o następne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Gość
|
![]()
Kurde... Nie wiem, coście tam ze Sławkiem w Gruzji palili, ale "smród" się ciągnie.
Super Kolego nadajesz. |
![]() |
![]() |
#29 |
22.10.2006, DTN :)
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
No i o to mi chodzilo jak mowilem o dokumentowaniu tego twojego wypadu
![]() Wpadaj do Osoli jutro oczywiście ![]()
![]() |
#30 | |
Amator podwórkowy
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Kostrzyn nad Odrą
Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98
Przebieg: >55kkm
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 2 godz 48 min 22 s
|
![]() Cytat:
22-gie - http://cgi.ebay.de/17-Groser-Alpenst...item2eb5a34d62 Niestety najnowsze, 24-te cena ebayowa podobna jak na amazonie.
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Śladami Habsburgów. | Blazimir | Umawianie i propozycje wyjazdów | 4 | 27.01.2012 09:57 |
Azja Centralna 2011 śladami Iziego, Sambora i Czosnka - ktoś chętny? | Roberto | Umawianie i propozycje wyjazdów | 75 | 07.10.2011 15:30 |