![]() |
#21 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
![]()
Może warto zmieniać pierścienie raz za czas. Raz się przejechałem bo jak wyciągałem wewnętrzny to chyba za mocno go ścisnąłem i potem wypadł mi tłoczek z pompy hamulcowej z tyłu.
Od tego czasu zawsze wydaję to 50gr i kupuję nowe po demontażu ![]() Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
![]() |
![]()
Zauważcie że DID do łańcucha ZVMX nie przewiduje spinek. Przypadek?
Jaki jest problem zakuć dobrze. Masz do tego zakuwarkę i potrzebna jest też suwmiarka którą sprawdzasz czy ogniwa są odpowiednio zakute. Nie może być za luźno ale też za ciasno. Ostatnio edytowane przez Zet Johny : 25.07.2019 o 12:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
![]()
Do 525 VX jest zapinka bo kupowałem na allegro
![]() Inna sprawa, jak komuś zależy na gwarancji to: 1) łańcuch musi być zakuty (nawet jak kupiłem 520 VX2 i w zestawie była spinka to na pudełku pisało, że ze spinką traci ważność), 2) musi być zakuty zakówarką z logo DID, 3) zakute musi być przez mechanika, a nie zwykłego człowieka w szopie ![]() Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() jeślimasię zakuwadło to oczywiście należy go użyć, jesli sie go nie ma a producent daje możliwość użycia zapinki to oczywiście można jej użyć również. radiolog - wzmiankowane NC700 z pierwszych roczników produkcji miały akcję przywoławczą na pękające łańcuchy napędowe - taniość produkcji sie zemściła. nie wiem jednakowoż czy puszczała używana wtedy zapinka czy po prostu łańcuch był za słaby do tego 'szatana' ![]() obecnie, pomna na niewesołą historię oraz wzw ze zwiększeniem mocy w NC750X do zawrotnych 55KM, Honda fabrycznie zakuwa łańcuch ![]() m
![]() |
![]() |
#25 |
Administrator
![]() |
![]()
Nigdy nie zakuwałem i nie planuję zakuwać.
Skoro mi zapinka na łańcuchu przy 55 tyskm ma się dobrze to i 60 tyskm które zrobi do wymiany też dojedzie. No ale każdy robi co lubi i tyle. Może w nowej trzeba zakuć bo mocy dużo ?
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 25.07.2019 o 15:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Gość
Online: 0
|
![]()
2 lata temu czyściłem łańcuch,wiadomo najlepiej rozpięty. Jakimś cudem po zamontowaniu zapomniałem o spince, odkryłem to w trasie i na takim zestawie wróciłem bez awarii. Myślę że w czasie pracy łańcucha na ogniwa działają takie siły że samoistne wysunięcie trzpienia jest bardzo trudne. Zawsze miałem zestawy na spinkę,więcej zalet niż wad.
|
![]() |
![]() |
#27 | |
![]() Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: Ostrowiec Św.
Motocykl: KTM 640, NAT
![]() Online: 3 miesiące 5 dni 20 godz 49 min 56 s
|
![]() Cytat:
![]() Drugiemu koledze też uciekła, tak jak Emek opisał z F650. Więc taki pewny tego jeżdżenia bez zapinki bym nie był. I jak nam się nic nie stanie to duże szczęście, ale kciuki trzeba też trzymać za karter. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
![]() Online: 3 miesiące 4 tygodni 9 godz 19 min 9 s
|
![]()
No w cezetce dawała radę.
![]() ![]() Ja od 10lat zakuwam łańcuch punktakiem(moto 180KM też) który ma więcej lat ode mnie ale takie narzędzia to za komuny były.
kto smaruje ten jedzie Ostatnio edytowane przez Melon : 25.07.2019 o 22:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
![]() Online: 3 miesiące 1 tydzień 4 dni 9 godz 9 min 36 s
|
![]()
Przelatalem wiele km na spince w TE450 oraz rd04 nigdy nic się nie stało.
Teraz mam zakute bo w zestawie nie było spinki. Róznicy nie widzę żadnej...
![]() |
#30 |
mówią na mnie Jackpot
![]() Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: Paczków
Motocykl: RD07a
Przebieg: rosnący
![]() Online: 3 tygodni 19 godz 43 min 25 s
|
![]()
Imadło i śrut z jakiegoś łożyska.
Zakułem z 50szt żaden się nie rozleciał. |