10.06.2011, 14:06 | #21 | |
Miasto: Wrocław / Grenoble
Motocykl: RD07a
Przebieg: ~60kkm
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 9 godz 45 min 18 s
|
Cytat:
Rozumiem Sławek, ze martwisz się o to czy we Francji są kobiety Zapewniam ze są Tyle ze na trasie ciężko znaleźć a po mieście głupio za nimi z aparatem biegać (teleobiektywu nie mam). Zobaczę co da się zrobić.. może jakaś pastereczka z owieczkami się napatoczy, to ją że tak się wyrażę "pstryknę" Czekam na twoje Rosjanki Bajrasz Czytam o waszych przygotowaniach z przejęciem i trzymam kciuki! Zapraszam, wschód lepszy mimo wszystko Żeby nie załamywać Puntka mogę poprosić o zamkniecie i skasowanie tematu Ostatnio edytowane przez JARU : 10.06.2011 o 15:46 |
|
10.06.2011, 18:56 | #22 |
Gość
Online: 0
|
Namierzyłem bucha:
Großer Alpenstraßenführer Niezła pozycja. Dostępny np. hijer: http://www.amazon.de/Gro%C3%9Fer-Alp.../dp/3850477649 Szczególnie poleciłbym jednak Pireneje. Ostatnio edytowane przez Elwood : 10.06.2011 o 19:08 |
10.06.2011, 20:34 | #23 | |
|
Cytat:
Dzięki, cena trochę odstrasza tym bardziej, że niemieckiego nie umiem. Ale chyba bym się nauczył jakbym tyle wydał. Może nasz Germaniec kupi Pireneje może w późniejszym czasie, wkoło mam niezliczoną ilość dróg do zjeżdżenia a Pireneje nieco dalej.. |
|
10.06.2011, 20:42 | #24 |
Gość
|
Cena faktycznie i język też, ale obrazków mnoga i bez znajomości języka dałbyś spokojnie radę.
Byc może komu innemu podejdzie, bo wyjątkowo moim zdaniem warto. Są tam opisane i drogi asfaltowe i wąziutkie pisty szutrowe, jakieś dawne, militarne trasy itp. Nie powiem, sam bym skorzystał, jak... kupisz |
10.06.2011, 21:53 | #25 |
|
Col de Clapier
No to zobaczymy
Bardzo możliwe, że prędzej czy później sam na takie drogi wpadnę. Jedna już jest w planach ale o tym właśnie będzie pisane.. .... Tymczasem: Przełęczy Col de Clapier mimo jej położenia na 2000 m n.p.m. towarzyszy rozległa polana. To przypuszczalne miejsce postoju armii Hannibala jest obecnie w większości zajęte przez zbiornik wodny Lac du Mont Cenis. Nazwa Lac zmyliła mnie i jadąc na przełęcz spodziewałem się pięknego widoku na jezioro. Niestety jezioro okazało się sztucznym zbiornikiem, z którego w związku z panującą suszą we Francji spuszczono ogromne ilości wody. Widok jałowych brzegów nie należy do zbyt widowiskowych, mimo to na przełęczy spędziłem sporo czasu. Lac du Mont Cenis można objechać drogą asfaltową od strony północnej lub zapuścić się na przeciwległy brzeg i (w moim mniemaniu) bez obaw przed mandatami objechać całe jezioro i okolice pięknymi, gładkimi szutrowymi drogami. [/FONT] Małe niekiedy zrujnowane domki otoczone są polanami z pasącymi się, tym razem zbyt szybkimi dla mnie świstakami i innymi zwierzakami Wspomniana szutrowa droga i le fortezze del Moncenisio: Kolejne ruiny tuż pod zaporą: Z przełęczy zjeżdża się do uroczego włoskiego miasta Susa, z którego po krótkich poszukiwaniach trafić można do miejscowości Campo del Caro, w której zaczyna się Via Colle delle Finestre. Przejazd przełęczą Finestre miał być (mimo braku wzmianek o obecności Hannibala w tym miejscu) punktem programu mojej wycieczki. Droga o szerokości jednego samochodu jest według internetowego wywiadu w większości drogą szutrową. Droga poprowadzona na wysokościach dochodzących do 2500 m n.p.m. w moim mniemaniu jest żelaznym punktem szwędania się po Alpach. Jako, że jest 21 maj, pospieszyłem się o parę dni i ogromny znak zakazu rujnuje mi plany. Krótka rozmowa z miejscowymi, przeprowadzona za pomocą plątaniny języka włoskiego, francuskiego i angielskiego potwierdza moją interpretację znaku - droga jest zamykana co roku od listopada do końca maja. Po paru minutach siedzenia przed znakiem i biciu się z myślami o złamaniu zakazu postanawiam odpuścić i nad mapą ustalam alternatywną trasę powrotną do Grenoble. P.S. Nigdy, przenigdy nie wybierajcie drogi tunelem "Tunnel du Frejus". Przejazd w jedną stronę kosztuje 24euro (prawie tyle co paliwo na jednodniową wycieczkę). Jak już się ktoś skusi to podpowiem, że zawracanie na bramkach jest dosyć trudne ale wykonalne. HAWK! Ostatnio edytowane przez JARU : 10.06.2011 o 23:54 |
10.06.2011, 22:20 | #26 |
Motocykl: Juz nie mam
Online: 1 miesiąc 3 dni 15 godz 1 min 41 s
|
Zajepieknie.Chyba już niedługo to zobaczę. Proszę o następne.
|
10.06.2011, 22:49 | #28 |
Gość
|
Kurde... Nie wiem, coście tam ze Sławkiem w Gruzji palili, ale "smród" się ciągnie.
Super Kolego nadajesz. |
10.06.2011, 23:01 | #29 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
No i o to mi chodzilo jak mowilem o dokumentowaniu tego twojego wypadu
Wpadaj do Osoli jutro oczywiście
11.06.2011, 17:12 | #30 | |
Amator podwórkowy
Miasto: Kostrzyn nad Odrą
Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98
Przebieg: >55kkm
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 2 godz 40 min 45 s
|
Cytat:
22-gie - http://cgi.ebay.de/17-Groser-Alpenst...item2eb5a34d62 Niestety najnowsze, 24-te cena ebayowa podobna jak na amazonie.
|