![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
![]() Online: 4 miesiące 3 dni 7 godz 46 min 4 s
|
![]()
Mirek, ale nie chodziło mi o to żeby wróżyć przebieg po walku. A o to żeby nie było zdziwka i tematu na forum pt. ,,Zaspawana zębatka, co robić?"
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Poka wałek poka wałek
![]() Tak naprawdę, to on sporo mówi o użytkowniku i sposobie serwisowania całości. U mnie przy przebiegu 200 kkm były wymieniane łańcuch rozrządu, a silnik w tolerancjach fabrycznych.
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam 2025: Ekwipunek Załogi Gogurka |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Panowie... LC8 dobrze serwisowane i latane po czarnym robi po 300-400tys. km bez zaglądania w silnik. Znałem nawet LC4 z nalotem 150tys. km na seryjnej korbie i tłoku. Także 500tys. km na silnik afrykański to powinno być minimum.
Brać i się nie zastanawiać bo wygląda lepiej niż te z 50tys. km na olx ![]() PS.: Jakbyś nie chciał to ja z chęcią wezmę do pary z LC8 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Kamieniec Wrocławski
Motocykl: XT660Z-konik garbusek
Przebieg: Ł
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 7 godz 35 min 30 s
|
![]()
W czym problem ? na liczniku będzie 70 000
![]()
![]() |
#5 |
Pracuj uczciwie dla dobra swego kraju- dostaniesz rentę , bilet do raju
![]() Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
![]() Online: 1 miesiąc 1 dzień 11 godz 3 min 42 s
|
![]()
Bez zdjęć wałka to wróżenie z fusów
![]() Moja rd03 ma 190 tyś i pali z półobrotu( to ze ma 90 tys nawet się nie łudzę i oby to nie było 290 tyś) Stare hondy nie umierają tak szybko . Za to w bmw, gs 800 znajomemu silnik stracił ciśnienie po 60 tyś i nie opłacało się remontować a miał od nowości. W ogóle miałem już sporo motocykli i jakoś starej Afryce najbardziej ufam, nawet z nalotem bliskim 200. Ale ja fanatyk podobno jestem . |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
![]() |
![]()
FanAfryk.
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Mam siódemkę z realnym potwierdzonym przebiegiem, pamiętacie zdjęcie wałka trampka, który był niedawno w giełdzie na forum. Trampek miał 2588 km , moja AT ma stówkę, wałki są dokładnie takie same/nowe. Pisałem o tym wiele razy, to nie przebieg zjada wałki, tylko chujowe zamienniki zębatek zdawczych, które zakładacie nigdy nie założyłem i nie założę nic po za oryginalną i za każdą wymiana nowe zabezpieczenie. Miałem kiedyś Africe, którą sam przejechałem z 80 tys po górach i piochach Sahary a to jakieś trzysta tysiaków turystycznej jazdy po asfaltach i szutrach. Jakbym jeździł na dziadostwie to tza by było dwa razy w tym czasie zrobić wałek, a wałek był idealny. Wymyśliliście jakaś durną teorie z tym wałkiem i trzymacie się tego obsesyjnie a to wcale tak nie jest.
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Moja RD04 miała 190k i była jak nowa.
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
I tutaj potwierdzę to co mówi Adagio. Miałem 3 AT RD07. W dwóch wałki idealne, a w jednej mimo 50tys. km przebiegu wałek lekko odbity z już wyczuwalnym luzem na zębatce. I to właśnie ta ostatnia była użytkowana na nie oryginalnej zębatce, głównie po mieście ze starem od świateł do świateł. I to właśnie w tylko w tej AT było słychać kosz sprzęgłowy właśnie od jeżdżenia od świateł do świateł. Dwie pozostałe jak kupiłem były na zębatkach OE i tam wałki idealne.
Wałek nie jest wyznacznikem przebiegu ale jest punktem, który trzeba sprawdzić obowiązkowo w AT. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Mój przypadek ku przestrodze. Kilka lat temu kupiłem wymarzoną Afrykę rd-07 z 93roku(Milka) Gość przywiózł z Włoch od jedynego właściciela z nalotem 91tyś.Byla w tak idealnym stanie że wyglądała na 3-4 lata,zero sniedzi,nalotu, pięknie złote koła, lakier,papiery z serwisu do 90tyś Zrobiłem może z 400 km i myślę a zobaczę tu i tam. Odkręciłem osłonę zębatki tam OEM jak nowa, koło do przodu łańcuch na bok, zębatka schodzi i co? Masakra!!! Na wałku były tylko listki jak paznokcie! wieloklin był tylko od czoła,nie było szans na klej. Zaspawałem zrobiłem około 10 tyś.Sprzedałem ją mówiąc kupującemu który się zgodził bo tak pięknie wyglądała. Jak znajdę zdjęcie tego wałka i tutaj wkleję to się porzygacie bo nigdzie takiego nie widziałem.Kupilem później obecną 96r że Szwajcarii z nalotem 32 tys.i jest git.Do dziś mnie gryzie myśl co skończyło tak wałek amen.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Afryka zachodnia - info poszukiwane | adoado0 | Przygotowania do wyjazdów | 3 | 03.04.2018 18:26 |
ORTEZY gdzie można przymierzyć przed kupnem? | Jarek_MTB | Wszystko dla Afrykańczyka | 7 | 10.08.2013 19:19 |