|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
10.07.2014, 11:59 | #21 |
Dziękuje za wyjaśnienia i pomoc. To teraz muszę szukać modułu do 07
|
|
25.06.2017, 10:14 | #22 |
Pracuj uczciwie dla dobra swego kraju- dostaniesz rentę , bilet do raju
Miasto: Dzierżoniów
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Online: 1 miesiąc 20 godz 49 min 49 s
|
Witam . Wczoraj królowa ( RD03)po raz pierwszy zaniemogła . Najpierw zaczął przerywać jeden garnek a jak gasł - wskazówka obrotomierza spadała do zera . Po wyłączeniu zapłonu na chwilę , odpalała na 2 ale po chwili działał znowu tylko jeden . Na szczęście nie byłem dalej od domu jak 100 km . Wracam więc na jednym cylindrze ( 60- 80 km/h) Muł straszny ale jedzie .Po jakichś 5 km drugi garnek zaczyna przerywać i słabnąć i w końcu silnik gaśnie całkiem . Pobocze ruchliwej drogi na szczęście .
Ostatnie chwile działania drugiego garka , wskazywały na to że zabrakło mu paliwa ( coraz słabszy) Sobie myślę zayebisy pech - padł moduł i po chwili pompa ? Zatrzymuje inne motocykle ( bo oczywiście żadnych kluczy nie wożę ) ścigacze nie stają a przejechało ich z 10 . Odłączyłem wężyk z rurki z pompy paliwa i zacząłem chechłać rozrusznikiem - paliwo nie jest podawane na gaźniki w ogóle . Czy praca pompy paliwowej jest uzależniona od sprawnego modułu ? Okazuje się że tak , bo moduły powyciagałem , pozamieniałem miejscami , i rurka ta zaczęła tryskać paliwem . Poskładałem wszystko - pokreciłem troche i odpaliła na jeden garnek . Pomału dojechałem do domu . Teraz nie wiem czy ktoś na forum sie zajmuje naprawą starych czy szukac nowych . Jeden z moich modułów juz był trampkowy . |
25.06.2017, 10:23 | #23 |
Ridrerparts ma nowy zamiennik.
Na olx w Bochni naprawiją za stówę + wysyłka. |
|
25.06.2017, 10:30 | #24 |
|
Dzięki Artek .
Chyba im wyślę ten zyebany - niech naprawiają , ale drugi na zapas , chcę też kupić i wozić ze sobą w razie W . Ktoś naprawiał swoje moduły ? I to właśnie ten trampkowy zamiennik wysiadł .. Ostatnio edytowane przez Widmo80 : 25.06.2017 o 11:31 |
25.06.2017, 22:18 | #25 |
Nawet jak polutujesz wtyczki to bez tego znowu będzie "kaszana"
Przeczytaj - Moduły zapłonowe http://faq.africatwin.com.pl/index.p...cykli_%3F/2008
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
26.06.2017, 20:11 | #26 |
|
|
26.06.2017, 20:50 | #27 |
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
30.06.2017, 08:10 | #28 |
Administrator
|
Jak bym nie patrzył to nie ma szans na zgniecenie/dotknięcie modułu siedzeniem.
Jedynie może dotykać do regulatora no chyba że stelaż siedzenia jakoś by był zapadnięty/połamany.
20.05.2020, 22:34 | #29 |
Miasto: Toruń
Online: 5 dni 22 godz 6 min 16 s
|
Czołem, w zeszłym sezonie także mojej trójce zaczęły się przytrafiać tytułowe przypadłości - zdychający obrotomierz i wypadający zapłon na jednym z cylindrów. Nie chcę dłużej zastanawiać się czy odpali/dojedzie bo to świetny koń, wiec najwyższy czas uporządkować temat. I tu moje pytanie do doświadczonych w boju - jaki kierunek uważacie za najsensowniejszy:
- wymianę obydwu modułów (nie mam pewności, który nie robi) na zamienniki; jeśli tak, to jakiego producenta polecacie. Jest trochę tego w serwisach aukcyjnych w różnych cenach. Poprzedni właściciel wymienił już jeden z modułów na DZE, ale nie wiem, czy to właśnie on nie zdycha. Założyłem z powrotem stary, oryginalny i przez pewien czas było ok, ale podczas wymiany było trochę żonglowania modułami i macania gniazd wtyczek, wiec pewności żadnej - regenerację tych oryginalnych; mi niestety brakuje doświadczenia w lutowaniu elektroniki więc sam się nie podejmę, mimo zapoznania z relacją kol. Zimnego na forum TCP; pytanie do Was, czy ktoś ogarnięty w temacie byłby skłonny przyjąć zlecenie i je zregenerować? - zakup oryginalnych, używanych; tu niestety pewności żadnej, jak długo bezawaryjnie porobią - a może jeszcze jakaś inna konwersja na coś trwalszego? Ja na tę chwile myśle o zakupie dwóch oryginalnych, używanych i regeneracji moich, żeby mieć pod ręka w rezerwie. Pokutuje we mnie przekonanie o lepszej jakości modułów ori w porównaniu z zamiennikami. Ale pewności nie mam, nie porównywałem pod żywicą Będę wdzięczny za Wasze uwagi. Myśle, że innym poszukującym też taka zebrana wiedza może się przydać. |
20.05.2020, 22:56 | #30 |
Wysyłam PW.
Robił mi kilka modułów do trampka/afryki. Robi tylko oryginały. Kiedyś ogłaszał się na olx. Chętnie podam jego dane tutaj, ALE co na to RODO? |
|
|
|