|
Ciuch Afrykańczyka spodnie, kurtki, rękawiczki, kombinezony, bluzy enduro, itd. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
18.07.2017, 22:21 | #21 |
Miasto: Warszawa / Ankara
Motocykl: SD 04
Przebieg: 17000 +
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 7 godz 29 min 40 s
|
W Turcji przy temp powyżej 30 i słońcu trzeba też pamiętać o osłonięciu twarzy bo spali, no i lepiej być pozapinanym. Na zdj przykłady jak wygląda buźka i jak są ubrani (słone jezioro i 38 st C)
|
28.09.2018, 18:54 | #22 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: Tenere 700
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 godz 29 min 59 s
|
Moje doświadczenia z cieplejszych krajów (Turcja, Maroko) również pokazują, że najlepszym sposobem na upały jest skórzana kurtka zapięta pod szyję.
W porządnych upałach teksy nawet z najlepszą wentylacją nie dają rady. Ponieważ w tegoroczne wakacje robiliśmy "trójkąt ognia" na Saharze - Adrar - Timimun- Ajn Salah, mogę podzielić się swoimi doświadczeniami. Żona specjalnie na ten wyjazd kupiła sobie jasną skórę z dziurkami, a ja jechałem w czarnej papie. Gdy słonko naprawdę przypiekło ja zasunąłem suwak pod samą szyję, a ją grzało Fajnym patentem przejętym od Tuaregów jest owinięcie szyi i twarzy kawałkiem tkaniny. Szyja osłonięta jest od gorącego powietrza, a oddech skraplający się na tejże szmacie powoduje, że wdychane powietrze wydaje się chłodniejsze. Moja żona była na tyle sprytna, że stosowała to od samego początku, a ja dopiero, gdy po przesuszeniu śluzówki nosa zatamowałem krwotok Aha, my jeździmy na armaturze, więc tylko po asfalcie, dlatego nie wiem jak moje spostrzeżenia odnoszą się do jazdy w terenie. |
23.11.2018, 09:06 | #23 |
Szukam super/hiper przewiewnych gatków do offa. Takich gdzie będzie hulał wiatr między jajkami. Mają się zmieścić spodenki z ochraniaczami i ortezy.
Kiedyś widziałe spodnie z FLYa w całości z materiału jak koszulka, ale już nigdzie nie mogę znaleźć. |
|
23.11.2018, 09:37 | #24 |
Miasto: białystok
Motocykl: ktm 640 adventure
Online: 3 miesiące 4 tygodni 14 godz 20 min 45 s
|
fox airline
|
26.12.2018, 19:01 | #25 |
Miasto: Kraków
Motocykl: XL600V
Galeria: Zdjęcia
Online: 13 godz 1 min 46 s
|
To i ja dorzucę coś w tym temacie. Popieram podejście Emka. Sam się zastanawiam nad kupieniem czegoś przewiewnego, ale nie wiem czy to ma sens... W tej chwili mam czarną kurtkę, czarne spodnie-nie mają żadnej wentylacji, kurtka tylko wloty powietrza przy stawie łokciowym. Miałem obawy jak ja wytrzymam te upały na Bałkanach. W połowie sierpnia 2017 w Macedonii i Albanii było 40-42st w cieniu. O dziwo bardzo dobrze się czułem. Jechałem w wyżej wspomnianym zestawie, do tego kominiarka na głowie i kask integralny. Efekt tego był taki- spocony jak mysz czasami, taka sauna pod kurtką i w spodniach, ale dzięki temu zero odwodnienia, i mogłem jechać calusieńki dzień, w zasadzie bez oznaka zmęczenia.
Kiedyś ktoś napisał mądrze, że przy takich temperaturach, czy już powyżej 30, czy 35stopni, to człowiek powinien się zakrywać a nie odkrywać. Wziąłem to sobie do serca. Kolega wtedy miał odsłonięte miejsce między rękawicami a mankietami kurtki- słońce mu przypaliło skórę przy nadgarstkach. W takie upały bardziej się pić chce niż jeść, więc po prostu trzeba konsekwentnie uzupełniać płyny, najlepiej wodą. Arbuza też można spałaszować- dwa w jednym |
|
|