|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
16.02.2012, 19:07 | #21 |
ja bym wolał coś takiego:
25.02.2012, 15:32 | #22 |
Miasto: Łódź
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 dzień 17 godz 44 min 52 s
|
Koledzy, a powiedzcie, jak traktowana jest przyczepka do motocykla w aspekcie dopuszczenia do ruchu drogowego?
Czy ma mieć swój numer rejestracyjny? Czy podlega przeglądom, itd, itp? W kwestii techniczno - eksploatacyjnej. Przyczepki do moto nie używałem. Za to wykonałem kiedyś 3 przyczepki do roweru. 2 "rozdałem", jedną mam do dzisiaj. Były to przyczepki jednokołowe, poruszające się po śladzie roweru. Wrażenia z jazdy - po prostu nie czujesz, że coś ciągniesz za sobą. Dziwne, ale prawdziwe. Myślę, że z prawidłowo wykonaną przyczepką do motocykla, nie obładowaną nadmiernym bagażem i zmyślnie zamocowaną wrażenia mogą być podobne. Może kiedyś się o taką "pokuszę". Najbardziej czuły punkt to mocowanie przyczepki: - miejsce na motocyklu do podłączenia onej, - specyfika przyczepki 1-śladowej - ma mieć 2 stopnie swobody względem motocykla (góra-dół i prawo-lewo), przy zachowaniu sztywności na przechylenia. Istotne jest też dobranie toru jazdy przyczepki - zachowanie "jednośladowości" - wszak motocykl w zakrętach się pochyla. Przyczepki 2-kołowe (dwuśladowe) to zupełnie inna historia. I tylko na asfalt. |
26.02.2012, 16:25 | #23 |
Miasto: Kościelec
Motocykl: RD04
Online: 5 dni 12 godz 17 min 11 s
|
Przyczepki motocyklowe nie podlegają rejestracji.Nie trzeba
robić badań technicznych.Waga z ładunkiem nie może przekroczyć 100kg.Prędkość dopuszczalna z przyczepą 80km/h (W Niemczech do 60km/h). Długość zestawu nie może przekraczać 4m. Tablice rejestracyjną, według naszych przepisów odkręcamy z motocykla i montujemy na przyczepce. Długo nosiłem się z zamiarem zbudowania przyczepki.Po analizie dostępnych konstrukcji, wybór padł na jednokołówkę.Zimą nie miałem czasu, tydzień przed wyjazdem miałem wolne i mogłem przy tym pogrzebać. Nadwozie zrobiłem z laminatu, na zasadzie traconego modelu. Było mało czasu na budowę formy negatywowej, i okazało się że braknie też go na szpachlowanie. Wygląd i zamykanie zostawia wiele do życzenia, ale generalnie spisała się na medal. Zapakowałem do niej duży namiot, materace, kuchenki, gary,dwie torby ciuchów, i dużo prowiantu. Zmieściły się nawet krzesełka turystyczne i suszarka do włosów . Kolega jechał trampkiem zapakowanym do góry.Zaliczył kilka gleb parkingowych, całe szczęście nie doznał żadnej kontuzji która zepsuła by wyprawę.Ciężko jest utrzymać tak obładowany motocykl. Z przyczepką nie ma tego problemy.Motocykl z przyczepką prowadzi się tak, jakby nic z tyłu nie było.Szybkie zakręty lewo-prawo pokonuje się jak solówką. Do 120 km/h jazda jest bezproblemowa, powyżej tej prędkości turbulencje troszeczkę zaczynają kołysać zestawem.Zużycie paliwa wzrosło tylko o pół litra na setkę. Zrobiłem z nią 5000km.Przejechała alpy i na każdym parkingu przyciągała dużo gości z branży Ostatnio edytowane przez kgmodel : 26.02.2012 o 18:18 Powód: nie wyświetlają się zdjęcia |
26.02.2012, 17:06 | #24 |
Miasto: Lublin
Motocykl: królowa wróciła
Online: 2 tygodni 6 dni 14 godz 11 min 15 s
|
Foto Foto Foto Foto kgmodel, strasznie jestem ciekaw tej konstrukcji
|
26.02.2012, 18:02 | #25 |
Miasto: Kościelec
Motocykl: RD04
Online: 5 dni 12 godz 17 min 11 s
|
Powinny już być foty.
|
26.02.2012, 19:22 | #26 |
Miasto: Lublin
Motocykl: królowa wróciła
Online: 2 tygodni 6 dni 14 godz 11 min 15 s
|
Gratuluje pomysłowości, fajny efekt końcowy.
|
26.02.2012, 19:44 | #27 | |
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
Online: 11 miesiące 6 dni 11 godz 35 min 34 s
|
Cytat:
|
|
26.02.2012, 20:36 | #28 |
Mam przerąbane :)
Miasto: WTA
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 14 godz 55 min 9 s
|
Dla mojej żony to i tak miejsca na suszarki nie starczy także i tak będę jeździł chyba raczej solo
Ale pomysł fajny. Nawet bardzo. Jaki jest koszt takiego ustrojstwa? I jeszcze jedno - ramę faktycznie chyba stalową warto ze względu na spawanie w byle czarnej dupie ale opakowanie to już można się pokusić o jakieś alu lub tak jak tu kolega kompozyt żywiczny.
26.02.2012, 20:48 | #30 |
Mam przerąbane :)
Miasto: WTA
Motocykl: RD07a
Przebieg: stoi
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 14 godz 55 min 9 s
|
A ja też ceny ciekaw jestem takiego wykonania poprosiłbym jeśli łaska.
Toto hamulca nie ma chyba co? Ale psiatła musi raczej I w kwestii formalno/modernizacyjnej - z tyłu takiego ustrojstwa przydałoby się zamontować taki jakiś maszt z chorągiewką albo ze psiatłami nawet co by puszkowozy nie mogli mówić, że nie widzieli.
Motto nr 1: Uważać na mokre pieńki i siekiery Ostatnio edytowane przez PARYS : 26.02.2012 o 20:51 |