|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
12.11.2013, 21:50 | #21 |
Może nie w tym dziale ale też o chowaniu pieniędzy
-kobieta wychodzi z kościoła i lamentuje że ją okradziono - ksiądz pyta gdzie miała schowane pieniądze - w staniku proszę księdza -i nic nie czułaś -czułam ale myślałam że to w uczciwych zamiarach A tak na poważnie to rzeczy cenne (pieniądze, dokumenty) należy rozmieścić w kilku różnych miejscach wtedy nie stracisz wszystkiego. |
|
12.11.2013, 22:43 | #22 |
Motocykl: nie mam AT już
Online: 1 tydzień 4 dni 8 godz 19 min 8 s
|
A ja jak jeżdżę np na giełdę słomczyn to pojedyńcze papierki chowam do skarpetek a całe pliki banknotów do gaci.
|
12.11.2013, 23:51 | #23 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: CRF300L - zmiana z Husqa TE610ie
Online: 2 tygodni 2 dni 16 godz 18 min 34 s
|
Portfel w boczną kieszeń bojówek a w "podręczną" kieszeń trochę rupii na tuk tuka czy jakieś chapati Ale grunt to nie popadać w paranoję jak to już ktoś radził i nie spinać się, że zaraz okradną bo to po człowieku widać. W Indiach też są bankomaty więc nie trzeba zaraz nosić przy sobie 1k $
|
17.11.2013, 15:55 | #24 |
Motocykl: XChallange
Online: 6 dni 2 godz 25 min 10 s
|
ja mam taki system:
a) kilka kont. jedno na biezace wydatki, drugie gdzie jest cala kasa, trzecie rezerwowe. ktos w Polsce ma moje dane do logowania i doladowuje od czasu do czasu konto 'biezace'. nawet jak mi przystawia gnata i bede musial wyciagac wszystko do zera - nie wyciagne wszystkiego. wyplaty mam za free na calym swiecie, wiec jak konczy mi sie gotowka to wyplacam troche. b) kase mam porozkladana po roznych kieszeniach. na patent z kieszeniami na ochraniacze nie wpadlem, przyznam, ze jest b. dobry. c) kopie dokumentow, dodatkowa karta, troche gotowki w dolarach/euro mam schowane w motocyklu. w apteczce, ktora jest w bagazniku mojej ST d) dokumenty w szaszetce, ktora chowam pod spodnie. oddzielnie paszport i oddzielnie ID w portfelu e) skany wszystkich dokumentow mam na roznych nosnikach ze soba (telefon, karta w aparacie) plus wystawione via cos takiego jak dropbox przez siec do tego nie rzucam sie w oczy. nosze na sobie tanie marki, ktorych nie znaja miejscowi lub nie wzbudzaja sensacji (Quechua glownie), mam aparat, ktory z daleka wyglada jak Smienka (Fuji X10), slaby, stary telefon, etc. |
|
|