|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.12.2014, 20:09 | #21 | |
Miasto: Bydgoszcz
Motocykl: RD07
Online: 3 miesiące 2 tygodni 1 dzień 13 godz 52 min 13 s
|
Cytat:
Rosja - podwójny tranzyt (2x10dni), byłem osobiście w ambasadzie w Gdańsku z powodu rejonizacji. W Warszawie podobno jest trudniej. Koszt ze wszystkim około 180zł. Kazachstan - podwójny tranzyt, trzeba jechać osobiście do ambasady do Warszawy. Koszt na maj 2014 coś około 70 euro. Kirgistan - dla Polaków bez wiz Tadżykistan - zrobiłem w ambasadzie w Biszkeku, turystyczna na 10 dni "od ręki". Koszt około 100usd. W lipcu 2014 nie dawali GBAO w tej ambasadzie, więc trochę się nakombinowałem przez lokalnych pośredników ale udało się. Sytuacja z permitami GBAO jest dosyć dynamiczna, więc musisz sprawdzać na bieżąco. Uzbekistanu nie ruszałem więc nie wiem. |
|
15.12.2014, 19:51 | #22 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 dzień 19 godz 17 min 14 s
|
No i pięknie. W 2012 miałem komplet. Tadżykistan i Kirgistan wyrabiałem wtedy sam, po prostu poleconym priorytetem wysyłałem paszport z kasą w kopercie za wizę i na powrót i po dwóch tygodniach miałem z powrotem. Jedynie perturbacje wizowe miałem w ambasadzie Kazachstanu, gdzie siadł im system i nie mogli nic zrobić. Ani oddać paszportu, ani wystawić wizy. Stąd opóźnił się mój cały wyjazd i po Mongolii, wróciłem do domu, omijając Centralną Azję. W każdym bądź razie super, że Kirgistan tym razem odpada, bo to parę groszy w kieszeni. Sambor mam nadzieję do zobaczenia!
|
19.03.2015, 16:02 | #23 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 dzień 19 godz 17 min 14 s
|
Przygotowania ruszyły pełną parą. Dla przypomnienia dodam, że wyruszamy 20 maja. Planujemy Litwa, Łotwa, Rosja, Kazachstan, Kirgistan, Tadżykistan i powrót. Początkowo myśleliśmy Uzbekistan i dalej Kazachstan, Rosja itd.. Pytanie więc takie, jadąc od strony Biszkeku:
https://maps.google.pl/maps?saddr=bi...=1,2,3&t=m&z=6 Co zrobić, by dojeżdzając M41 do Duszanbe, wracać nie dotykając Uzbekistanu. Dowiadywałem się o wizy Uzb i śmiem twierdzić, że zwariowali. 70$ 15 dniowa lub 10 $ mniej 7 dniowa, + 90 pośrednictwo + 280 poparcie wizowe + obowiązkowa rezerwacja hotelowa, więc ~700-800 zł? KOSMOS. O Uzbekistanie myśleliśmy tylko w formie przejazdu, tak żeby było szybko na zad do Kazachstanu, jednak to się ni jak kalkuluje. Tranzyt odpada, bo trzeba się wstrzelić w dokładny dzień lub 3 dni max. Za duże ryzyko. Czy jest opcja z Duszanbe śmignąć do Kirgistanu już inną drogą, jak ta podana w linku? Jeśli już, to proszę o lajtowe propozycje. Jedziemy dość załadowani, a w dodatku drugi kierownik ma poważne problemy z kręgosłupem, więc nie chciałbym przeginać po offie. Dzięki. |
|
|