|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
22.06.2009, 21:57 | #21 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Jadę sobie jadę... Wieczorek, ciemno, świecące zegary pieszczą oczy. Tnę poprzez biegi trzymając silnik w okolicach 5000rpm. Czyli lajcik. Na światłach staje za mną Merol ML. Zielone, ruszam, widzę, że mnie gniecie, spokojnie dopinam dwójeczkę ale przy 70km/h odkręcam do końca - nie będzie mnie na ogonie gałgan siedział. Trójka, czwórka - widzę te chmurę niespalonego oleju w strudze jego ksenonów - trzyma się za mną, ciśnie. Paka piędziesiąt, wrzucam piątkę. Silnik zaczyna kończyć przyspieszanie, Merol mnie wyprzedza przy 170ciu i dopina chyba do 200. Po chwili zwalnia i daje mi szansę wyprzedzić siebie - lecę paka 70 i nic więcej. Dałem się wyprzedzić. Pewnie miał jakieś fajne V8 pod maską. Spójrzmy prawdzie w oczy - AT to nie ścigacz. Gdybym jechał po szutrówce szanse byłyby może większe...? Myśli kłębią się po głowie... Po cholere w ogóle zacząłem odkręcać. Teraz jestem tym wyprzedzonym. A taki fajny lajtowy wieczorek był... I tak lecę tę pakę 60, patrzę na woltomierz podpięty pod czujnik wentylatora - 11,9V!!
Czy to znaczy, ze mi regler siada? Do 5000rpm ładowanie jest powyżej 13,2V. Potem spada.
23.06.2009, 10:36 | #22 |
Miasto: Gwe/Warszawa
Motocykl: CRF1000, RD04
Online: 5 miesiące 1 tydzień 4 dni 8 godz 6 min 2 s
|
A może powyżej 5k obr wchodzi jakieś obciążenie na ten obwód? Ja chyba się podepnę pod aku z zamontowanym włącznikiem na jakiś czas, żeby zobaczyć jakie będą wskazania. Potem wepnę pod jakiś obwód po kluczyku i porównam czy nie ma jakiś przekłamań.
BTW. ciekawe jak szybko MLka przestawiła obieg powietrza na wewnętrzny Jak nie złapał od razu to się mógł trochę nawdychać! |
23.06.2009, 10:53 | #23 |
Miasto: Biała Podl./Warszawa
Motocykl: Afryka? Nie, dziękuję. ;)
Przebieg: 60000
Online: 1 tydzień 1 godz 37 min 9 s
|
Ma ograniczenie, ale do ok. 14,5V
Wieczny, sprawdz ładowanie na aku z pominięciem dodatkoweog voltomierza, podłączenie przewodów, masę, daj dodatkowy przewód z masy reglera do aku i kostkę czy nie zjarana. Przy okazji możesz sprawdzić alternator
23.06.2009, 19:26 | #24 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Dobra, jak z tym ładowaniem u tych co mają woltomierze pod czujnik ? Widzę, że historyjki do końca nie przeczytaliście chyba .
http://www.youtube.com/watch?v=Io19EPHDz8I A regler do mnie niedługo nowy przyjedzie. Chyba sobie zalutuję...
BRW 1991 I tak wszyscy skończymy na mineralnym. | Powroty są do dupy. | Trzy furie afrykańskie: pompa, moduł, regulator. Czy jakoś tak... | Pieprzyć owiewki . I stelaże. NIE SPRZEDAM! Ostatnio edytowane przez Dzieju : 24.06.2012 o 09:28 |
|
|