|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
01.05.2020, 21:34 | #21 |
Pytałem po kolegach.
Nikt nie dostał kat.A1 po wymianie dokumentu. Ale dostali AM. Czyli Polska rzeczywistość. Masz, ale nie wszystko możesz. Wg. tego artykułu: https://info-car.pl/infocar/artykuly...egoria-a1.html. nigdzie poza granicami kraju nie można poruszać się małym motocyklem na prawku z kat.B. W razie kuku na drodze lub wrednego policjanta mamy problem Wydaje mi się, że urzędnik zrobił sobie dupochron i w razie zwiększonej ilości wypadków spowodowanych kierowcami, którzy nie przeszli szkolenia i egzaminu na A1 będzie można w przyszłości zrobić kolejną nowelę odbierającą nadane ( przed urzędnika) uprawnienia. |
|
04.05.2020, 13:48 | #22 |
Moderator
|
Dzwoniłem do wydziału komunikacji - sama dyskusja to osobna historia.
Ale w końcu po podaniu nr pesel dowiedziałem się o kategorie, które byłyby wpisane teraz na prawie jazdy gdy jest kat. B od ponad 20 lat - byłyby wpisane AM i B.
04.05.2020, 18:47 | #23 | |
Cytat:
JAKA jest ta różnica? m
05.05.2020, 13:27 | #24 |
Motocykl: nie będę miał afryki,ten motor to przesadzona "legenda"
Online: 14 godz 38 min 26 s
|
a do
|
05.05.2020, 13:42 | #25 |
Zakonserwowany
|
Miejcie na uwadze to że w krajach gdzie można jeździć na kategorię B skuterami do 125 cm, przepisy te dotyczą osób, które mają tam zrobione prawko. Np. w IT i ES mogą one poruszać się wyłącznie skuterami. A żeby jeździć motocyklem 125 wymagane jest A1. Jest to udogodnienie wprowadzone głównie po to aby odciążyć korki w aglomeracjach. W IT jak tafią bez uprawnień to zabierają pojazd a mandaty idą w grubszą kasę.
05.05.2020, 13:43 | #26 |
Moderator
|
Lawetami afryki wożą gsy, ktmy itd masowo ... więc no-problem z 125.