![]() |
#291 | |
Asia
![]() Zarejestrowany: Feb 2012
Miasto: Złotoryja/ Wrocław
Motocykl: XL750, CRF300RALLY
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 3 tygodni 6 dni 14 godz 54 min 23 s
|
![]() Cytat:
Leatt C- frame wersja junior. Rok temu płaciłam bodajże 1000zl Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#292 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2018
Miasto: Warszawa
Motocykl: Yamaha Radian&WR250F
![]() Online: 1 tydzień 3 dni 11 godz 33 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
![]() |
![]()
Witaj
Jak nie planujesz już teraz skakać i pałować (pardon) do odcięcia a nogi trzymać będziesz na podnóżkach a nie próbować dreptać to wystarcza zwykłe ochraniacze dobrej jakości. Pamiętaj, że ortezy są w zasadzie o tyle lepsze od dobrych ochraniaczy że chronią przed przeprostem (czy jak tam to zwał) kolana (i jego konsekwencjami). Nic więcej. Pozdr rr
![]() |
#294 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: Yamaha Radian&WR250F
![]() Online: 1 tydzień 3 dni 11 godz 33 s
|
![]()
Temat ortez się już rozwiązał.
A co do sensu ich stosowania na początku mojej drogi poza asfaltem, to powiem tak - moje kolana i tak są nieco zepsute (choć lekarze jeszcze nie wymyślili co konkretnie jest z nimi nie tak), więc wolę dmuchać na zimne od samego początku. Po prostu na punkcie uważania na kolana i kręgosłup mam lekką paranoję. Życie mnie tego nauczyło. A reszta to w sumie pal licho ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
HONDZIARZ
![]() Zarejestrowany: Apr 2012
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD04 / NAT
Przebieg: 50000km
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 20 godz 39 min 45 s
|
![]() Cytat:
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...18&postcount=7
![]() |
![]() |
#297 |
![]() |
![]()
Pomagają też na asfalcie. Nie zdążyłem zeskoczyć z motocykla i przygniótł mi nogę. Koledzy pomogli wyjść spod niego.
Żadnych uszkodzeń na kolanie i nic nie czułem że uderzyłem. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
![]() |
![]()
Witam
Cytat:
Argumentem może być ochrona przez przygnieceniem, ale to tylko chyba jak orteza na 2u zawiasach. Moich kumpli dwuch to kupiło. Jeden w ortezie skręcił kolano na zawodach (więc nie pomogła), drugi zaprzestał użytkowania bo mu było o ile pamiętam nie wygodnie. Reszta latała/lata w ochraniaczach. Zresztą, mam wrażenie, że dobre ochraniacze lepiej chronią przed kontaktem z "otoczeniem" (brak tych "pustych" lub miękko wypełnionych przestrzeni wokół ochraniacza rzepki) To tylko moje prywatne obserwacje i uwagi, w necie też różne opinie, całkiem skrajne czasami się spotyka. pozdr rr
![]() |
![]() |
#299 |
Miasto: Zabrze
Motocykl: ATAS 2019
Przebieg: 11000
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 14 godz 24 min 33 s
|
![]()
Hello,
Naleze do elitarnegu, widze ze rowniez tu obecnego, klubu "uszkodzonych" tudziez ewentualnie "zapobiegliwych" ![]() Chodze, biegam, prowadze aktywny tryb zycia.. ale na desce juz nie jezdze. Kolana sa stabilne (stabilizowane miesniowo) i wydawaloby sie ze "bede grzecznie jezdzil to nic sie nie stanie", ale.. czytajac relacje z Pamiru autorstwa Zaczekaj (dzieki, naprawde, relacja super i dala tez do myslenia) stwierdzilem ze nie ma co. Nawet stajac na swiatlach krzywo stawiajac stope skromne 250 kg afryki moze zrobic krzywde zwazajac na slabe kolana. Nie mowiac o koleinach w offie jak w przypadku kolezanki. Nie planowalem takiego wydatku (planowalem zakup ochraniaczy, ale nie ortez) ale czytajac o takich akcjach...Jako ze w sprzet dopiero sie obkupuje stierdzilem ze nie ma co. Nie chce sobie za kilka miesiecy robic wyrzutow ze z powodu weza w kieszeni mam kolejne miesiace zglowy, a kolano ze stanu slabego weszlo w stan krytyczny. Kilka pytan: 1. Planuje kupic buty Sidi Adventure lub Crossfire. Czy zagra to w polaczeniu z orteza ? Czy wybrac inny, wygodniejszy, bezpieczniejszy model buta ? 2. jak takie ortezy sie nosi, na spodniach, pod ? na codzien chce jezdzic w "kevlarowych" jeansach, rozumiem ze takie jeansy nie powinny miec juz wbudowanych ochraniaczy kolan ? 3. Co jesli spodnie ochraniacze juz maja ? mam spodnie RST adventure - tu niestety ochraniacze sa wszyte na stale, a przynajmniej nie znam sposobu zeby je usunac. Jak to "zgrac" z orteza ? 4. i w koncu... jaka orteze byscie polecili majac na uwadze uzywanie jej w sumie na codzien (skoro juz bedzie to wole dmuchac na zimne) w polaczeniu z wysokimi butami (Sidi lub inne, jesli polecicie) ? Widze ze prym wiedzie chyba Leatt (c-frame i x-frame). |
![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Z butami Sidi ortezy działają.
Spodnie muszą być szerokie dosyć. U mnie włożę nogę w ortezie nawet nie demontując ochraniaczy w spodniach choć z reguły tak właśnie robię. Portki BMW Rally, Klim Dakar , Klim Badlands. Ja mam bardzo stare Aterisk Cell. Działają 13 rok bez zarzutu choć jak nowe już nie wyglądają. |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
knee , kolano , ochraniacz , ochraniacze , orteza |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
ORTEZY gdzie można przymierzyć przed kupnem? | Jarek_MTB | Wszystko dla Afrykańczyka | 7 | 10.08.2013 19:19 |
Ortezy asterisk ultracell | DeKa | Ciuch Afrykańczyka | 15 | 13.09.2012 23:26 |