|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.08.2019, 22:06 | #292 |
Miasto: Zgierz
Motocykl: była AT jest TA
Przebieg: rośnie
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 49 min 31 s
|
Widzę, że Święty choć na krawędzi to stoi nadal na postumencie. W 2016 kombinowaliśmy jak by tu włożyć go na czpień, było za wysoko sięgnąć. Przepowiadaliśmy wtedy, że spadnie przy pierwszym silniejszym wietrze, a figurka trzyma się jak przyklejona. Dobrze, że słabymi prorokami jesteśmy. Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam.
|
22.01.2020, 19:58 | #293 |
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 miesiące 1 tydzień 4 dni 14 godz 38 min 13 s
|
DSCN2883.jpg
DSCN2887.jpg Z racji kolejnej rocznicy zagłady wsi Huta Pieniacka, na miejscu spalonej polskiej wsi odbędą się coroczne uroczystości upamiętnienia mordu na jej mieszkańcach. âKto z was przeżyje, niech zmówi Ojcze Nasz...â W imieniu Hutniaków zapraszam do wspomnienia tamtych smutnych dni w sposób, na jaki pozwala Wam Wasz wolny czas. Uroczystości główne rozpoczną się za miesiąc, 22 lutego w sobotę. O 18.15 w Katedrze Polskiej we Lwowie odbędzie się Msza Św, a w niedzielę, 23 lutego o 12.00 spotkanie pod pomnikiem w Hucie Pieniackiej. W dniu 28 lutego, w piątek, wzorem poprzednich lat można będzie wziąć udział w uroczystościach w Warszawie, przy Grobie Nieznanego Żołnierza oraz wysłuchać tematycznej prelekcji historyków. To także okazja by spotkać się z Hutniakami. Zdjęcia Renanta i Mirexa z delegacji z zeszłego roku DSCN2866.jpg DSCN2862.jpg |
23.01.2020, 09:45 | #294 |
Miasto: LPU
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 2 godz 12 min 23 s
|
Czy w tym roku jedziecie 23 do Huty?
|
23.01.2020, 13:52 | #295 |
|
Tak.Póki co, pogoda wielu zachęca, ale jak zwykle, decydować będziemy się w ostatniej chwili i nie będzie pretensji, gdyby ktoś się wycofał.
W zależności od pogody jest kilka wariantów, a raczej każdy wymaga wolnego poniedziałku. I tak pogoda rozwiąże wątpliwości. Uroczystości skończą się w niedzielę ok 15. Z Huty do Rawy Ruskiej jest przy dobrej pogodzie 3godz+granica. -Lwów, hotel, katedra, skoro świt dojazd do HP i powrót na nocleg -to samo z pominięcie Lwowa, nocleg w zajeździe w pobliżu Oleska -dojazd w sobotę do HP i 2 noce w namiocie lub powrót expres -jakby co, to mogę wyjechać już w piątek Warto pomyśleć o zasłonach chłodnic, kolcach lub zwykłych śrubach w opony i jednak zabezpieczyć więcej czasu na przeżycia. Przygoda zaczyna się już dziś i pozwólmy się jej w nas swobodnie rozwinąć. Ostatnio edytowane przez ATomek : 23.01.2020 o 14:52 |
23.01.2020, 15:30 | #296 |
Migając swego czasu po kanałach tv- czas zabijałem, nagle patrzę, a tu znana mi, brodata twarz Atomka!
Była to relacja z obchodów z 2016 w Hucie Pieniackiej. Wywiady z przyjezdnymi oficjelami a także z motocyklistami. Prezes Rajdu Katyńskiego, ATomek i kilku innych. To była najdłuższa ma aktywność na kanale Ojca Grzybka |
|
28.01.2020, 21:33 | #297 |
|
Zbliża się kolejna rocznica zagłady społeczności polskiej wsi Huta Pieniacka i kolejny raz próbuję zrobić jakiś bilans przyczyn i następstw, ale znowu wychodzi mi z tego bardziej lista pytań.
hp.jpg Na początku moje pytania obcym głosem odbijały się po okolicy. Były głośne i banalne, więc uznałem, że od głośnych słów lepsza jest milcząca obecność. Więc byłem. Wsłuchiwałem się w ciszę, wsłuchiwałem się w słowa ocalałych i pojawiły się obrazy: szare dachy, gospodarska zagroda pod lasem z płachetką grządek i zagonów, pasące się krowy, ścieżka do kościoła, gromadka dzieciaków idąca znad stawu.. Któregoś razu obrazy ożyły i dotarły do mnie ich dźwięki: zaszumiało Jelenie źródło, dźwięczny śmiech dzieci odbił się od ściany lasu Chodaczkowskiego, parsknął przechodzący koń a siwy dym ze skręta wlókł się za woźnicą wracającym ze młyna z białymi workami i kręcił w nosie bardziej niż zalegający w koleinach kurz. Poczułem na sobie resztki jesiennego słońca chowającego się za górą Werchobuską.. Dlaczego te obrazy są zawsze czarno-białe? Czego tam szukam? Co znajduję? W jaki sposób obserwacja tego utraconego świata wpływa na mój świat obecnie? Czy jest dla niego miejsce? Może po prostu trzeba dokończyć kalendarium wydarzeń? Jeżdżę tam od 12 lat i na wiele z nich nie znajduję odpowiedzi. Łatwiej zanurzyć się w historię i zasłonić ogólnie znanymi faktami, niż zrozumieć - dlaczego? Mieszanka dat i postępujących powodów tragedii, nadal niewystarczająco mocno osadza w tamtych realiach. Dziś wszystko można kwestionować. Czy barbarzyństwo może nie być jednoznaczne? Byłem świadkiem, jak po ostatnich uroczystościach reprezentanci lokalnych władz UA odczytywali z pomnika niektóre brzmiące z rusińska nazwiska pomordowanych dziwiąc się i snując teorie- dlaczego i skąd? ...Jan Hnatiuk z żoną, Iwan Horoblowski z żoną i 3 córkami.. Boję się, że ta moja lista pytań jest niepoprawna i ją też by można kwestionować. I tak w kółko, od wieków.. Dlatego za każdym moim tam pobytem, swoją listę pytań odmawiam szeptem wśród strachopłochów i traw, jak litanię do tych wszystkich świętych pomordowanych. A jeżeli i oni nie znają odpowiedzi? ...Stanisławie Skowroński lat 9- dlaczego?.. ...Rozalio Sołtys lat 70- za co?.. Racjonalizm dzisiejszego świata unika pytań. Ślizga się po wierzchu, omija zagłębienia terenu, które dla mnie są zapadniętymi, grobowymi jamami, nieodkrytymi dołami śmierci. ...Wando Orłowska lat 30 z trójką dzieci i matką Franciszką- modlę się za ciebie.. Ziemia. Dzisiejszy wygląd okolicy różni się od tej ze zdjęć, od tej z map i wspomnień: wycięte drzewa, zasypane rowy i rozebrane mostki, wytyczone nowe drogi i przegarnięta wgłąb ziemia. Ale to przecież nadal ta sama ziemia z prochami i krwią Kobylańskich, Bernackich, Orłowskich.. ...Józefo Michalewska lat 25 z noworodkiem- modlę się za ciebie Oni dosłownie wsiąkli w swoją ziemię i tak już zostaną. Ta ziemia żyje nadal odkrywa nowe fakty, generuje nowe znajomości, a nawet przygody. Zmienia się sama, ale zmienia i nas, którzy tam gościmy. ...Tadeuszu Bukowy lat 29 z synami lat 10 i 8 i córką lat 2... Powoli wsiąkam w nią i ja. Co im odpowiem, jeśli ich spotkam i zadadzą mi te same pytania? Ostatnio edytowane przez ATomek : 30.01.2020 o 14:42 |
01.02.2020, 00:45 | #298 |
|
Z kronikarskiego obowiązku:
Przy okazji poszukiwania historii mojego dziadka, wspomniałem o jego ukraińskim dowódcy- mjr Kwitce. http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14594&page=19 /187 Kwitka dzięki swojemu wojennemu doświadczeniu i kilkunastoletniej pracy szkoleniowca w 1 Pułku Strzelców Konnych w Garwolinie w znaczący sposób wpłynął na kształt i rozwój Ukraińskiego Legionu Samoobrony (wcześniej Legionu Wołyńskiego) i do lipca 1944r był jego dowódcą. Kolejnym został Mychajło Karkoc (Wolf), a legion niechlubnie wsławił się w pacyfikacjach polskich wsi Wołynia, Zamojszczyzny i Lubelszczyzny, kończąc swój szlak w tłumieniu Powstania Warszawskiego. Dzięki odkryciom amatora-historyka, angielskiego aptekarza Stephena Ankiera potwierdzono przedwojenną tożsamość statecznego stolarza z USA -Michaela Karkocia jako „Wolfa”. Cztery lata trwała weryfikacja i w 2017r polski IPN poprosił o ekstradycję. https://tvn24.pl/magazyn-tvn24/polow...rywal,120,2167 Przez 3 lata była nadzieja na pokazanie twarzy oprawcy. Niestety, kilka dni temu okazało się, że Karkoć zmarł miesiąc temu. https://kresy.pl/wydarzenia/dr-ankie...lo-sie-zadosc/ |
01.02.2020, 12:39 | #299 |
|
W temacie. Kilka dni temu w Stanisławowie (dziś Iwano Frankiwsk) odbył się pogrzeb jednego z żołnierzy SS Galizien.
https://kresy.pl/wydarzenia/w-stanis...galizien-foto/ Mierzi mnie fakt, że dumnie biorą w nim udział obecne władze UA wespół z kapłanami greckokatolickimi. Kalendarz takich uroczystości przebijają te z Gołogór, gdzie co rok wykopują i co rok na nowo chowają tzw weteranów z SS. âSława Ukrajini!-Herojam Sława!" zawołanie obecnych sił zbrojnych UA "Sława nacji! - Smert Woroham!â |
01.02.2020, 17:39 | #300 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
Online: 4 tygodni 14 godz 51 min 51 s
|
Dzieki Atomek za te wszystkie wpisy ktore czytam i pomimo mijających lat nadal Nas mocno poruszają...
Pozdrawiam |
|
|