![]() |
#291 | |
Piast Kołodziej
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Toruń
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 tygodni 17 godz 44 min 37 s
|
![]()
Zapisywac to potrafi sporo programow (Automapa, iGo na ten przyklad). Ale wczytac je potem i po nich jechac to chyba tylko nareczniaki Garmina potrafia..
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Moje 3 grosze.
Kiedyś to nawet proste navi od garmina za grosze, typu garmin quest miały track back i w ogóle opcji w menu 5 razy tyle co nuvi zumo i te inne nowe. Nie każda mapa działa garmin mobile XT. Tylko niektóre. ![]() 60csx super wybór, zgadzam się po raz kolejny z Jarkiem G ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Piast Kołodziej
Miasto: Toruń
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 tygodni 17 godz 44 min 37 s
|
![]()
Kurde, trzaby chyba w koncu cos na spole wypic.. tyle tych zgodnosci
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2009
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 tydzień 4 dni 7 godz 6 min 40 s
|
![]()
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z mapą Wanderlust WorldMap pod Garmina ? Jak z dokładnością itp.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 5 miesiące 1 dzień 2 godz 50 min 3 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Józefów
Motocykl: R1100GS, LC4
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 57 min 31 s
|
![]()
hej,
jako, że ostatnio wciągnął mnie temat garminów to też podzielę się moimi doświadczeniami i podpytam o parę rzeczy. Mam starego legenda (bez literek - czarnobiały, bez routingu) i muszę przyznać, że do latania offroadowego sprawdza mi się lepiej niż 60cx, jedyną jego wadą w tym zakresie to długie rysowanie map, ale jeśli ma się zbiór waypointów już zbudowany to nie jest to problem. W czym rzecz? Otóż 60cx nie ma kompasu (csx ma) i nawet przy krótkim postoju zaczyna 'chodzić' zupełnie gubiąc namiar (ogólnie dosyć często ma problem z ustaleniem kierunku ruchu). Legend mimo braku kompasu trzyma na postojach namiar na sztywno, więc podejrzewam, że to kwestia softu - wie ktoś może co poprzestawiać/jak namieszać, żeby poprawić sytuację w 60cx ? Druga sprawa to to, że legendowi nie wystają żadne antenki, jest bardziej zwarty i tani więc ma się mniejsze opory przed glebieniem ![]() Co do nawigowania po drodze to miałem okazję raptem dwa razy do tej pory na 60cx i jestem mocno zawiedziony - mało precyzyjnie/wyraźnie informuje jak skręcić i często daje znać już zbyt późno. Może ktoś polecić jakiś wypróbowany zestaw ustawień do nawigacji szosowej w 60tkach ? (mapę mam UMP na razie). W każdym razie w porównaniu do TomToma z którym dużo śmigałem jazdę po szosie z garminem 60 uważam za spory krok wstecz. Co do mobile XT - testowałem go na swoim PPC, ale przy próbie nawigacji 'po drogach' wyliczał trasę po czym grzecznie zawsze oznajmiał, że nie może nawigować, gdyż w okolicach punktu startowego brakuje drogi (mimo, że na mapie dobrze określał pozycję - stałem dokładnie na drodze, mapa też UMP). Miał może ktoś podobny przypadek i znalazł rozwiązanie ? pozdrawiam, Adam |
![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Generalnie
![]() ![]() Nowe byle nuvi garmin za 400zl, czy manta za 200zł nawiguje tryliard razy lepiej, ma też nie porównywalnie szybszy procek i o wiele czulszą antenę. Mobile XT można mieć w PPC jako dodatek. To jest taki bajerek, by czasem się na to przełączyć np z TT i uświadomić sobie że byle mapa garmina za 500zł jest słaba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
|
![]()
Adam, "stanie" kompasu w etrksie spowodowane jest słabą czułością odbiornika. Jak stanie to stoi. W 60 jest on czulszy, choćby przez antenę, która Ci przeszkadza i stąd ciągłe "szukanie" sygnału. W gęstym lesie większa czułość=prawidłowy kierunek.
Co do szosy. Może to kwestia UMP? Wiadomo, że za prawidłowe pozycjonowanie na drodze odpowiada funkcja "przyciągaj do drogi", czy jakoś tak. I tu znowu to samo. masz dobrą mapę, ale słabe urządzenie ustala pozycję oddaloną o 20m obok. Wtedy i skręty nie wychodzą. jak w 60csx włączę opcję WAAS/EGNOS to mam dokladność do 3m. ETREX tego nie umi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Józefów
Motocykl: R1100GS, LC4
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 57 min 31 s
|
![]()
hej,
nuvi, zumo raczej nie kupię - mam TT i on mnie w tym zakresie w zupełności zadowala. legenda i 60cx kupiłem z przeznaczeniem na krótsze i dłuższe wypady po drogach, których w TT po prostu nie ma ![]() Co do mniejszej czułości - to fakt, choć legend ma WAAS i zwykle fixing ma z dokładnością 6-10 m. Jest zauważalnie mniej czuły niż SIRFowy 60cx, ale w terenie (dopóki łapie sygnał ![]() Pewnie kwestia przyzwyczajenia - w weekend więcej potestuję i mam nadzieję, że się wszystko dotrze. Jeśli bylibyście zainteresowani - mogę wrzucić tracki nagrane jednocześnie na legendzie i 60cx z testowej traski po lesie. Jeszcze w temacie PPC/garmin - gdybym miał do wyboru tylko jedno urządzenie to na pewno byłby to PPC - można na niego załadować prawie wszystko, łącznie z OziExplorerem, który obsługuje raster. pozdrawiam, Adam |
![]() |
![]() |
![]() |
#300 | ||
|
![]() Cytat: