![]() |
|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2016
Miasto: Kalwaria Zeb.
Motocykl: nie mam już Afryki
![]() Online: 3 tygodni 5 dni 16 godz 6 min 0
|
![]()
nie takie głupie to pytanie
w takim ustawieniu pokazują się różne dziwne wartości po przecinku i czasami ( nie regularnie) jakieś 2,2V Ale pompa wpięta w gniazdo nie che ruszyć podczas kręcenia rozrusznikiem. Paliwa nie napompuje Pamiętam jakieś 4 lata temu jak czyściłem styki i wpiąłem ja w gniazdko (pompa w ręce) to wystartowała i opluła mnie resztką paliwa po przekręceniu kluczyka. Tutaj zero reakcji. Czy przekaźnik mógł paść ot tak stojąc sobie w suchym ciepłym garażu? Znalazłem na starym forum jakieś wyjaśnienie Kazmira jak sprawdzić przekaźnik ale fotki już nie dostępne a opis przerasta moje zdolności elektyka.
![]() |
#2 | |
![]() |
![]() Cytat:
Na fotce jest widok wtyczki którą "wsadzamy" w elektroniczny przekaźnik pompy paliwa. Wtyczkę wypnij z przekaźnika. Na środkowym pinie ma być napięcie po przekręceniu stacyjki (12V spr. żarówką). Na włączonym zapłonie zwierasz środkowy pin z prawym (tak jak na fotce zaznaczony jest wył.) i pompa ma pompować. Jeśli nie ma napięcia na środkowym, albo pompa nie pracuje szukaj przerwy w przewodach i podłączeniach. Na pracującym silniku można spróbować neonówką sprawdzić, czy coś idzie z cewki zapłonowej (żadną żarówka itp) Można sprawdzić na wyłączonym zapłonie miernikiem ustawionym na "ciągłość obwodu - (buzer brzęczy jak zwieramy dwa przewody miernika) miedzy lewym pinem, a cewką zapłonową. Szukać tej cewki do której podłączony jest obrotomierz. Jeśli jest sterowanie , a po wpięciu kostki nie działa pompa to jest zwalony przekaźnik pompy ![]() Na czas zakupu sprawnego można zmostkować tak jak na fotce, ale pamiętaj! Jak moto fiknie na bok to mimo zgaszonego silnika, a załączonej stacyjki pompa dalej pracuje i może przewodami z komór pływakowych wyciekać paliwo. Jak kapnie na gorący kolektor może być nie fajnie. Po to jest wstawiony ten elektroniczny przekaźnik pompy paliwa.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
![]()
Miernikiem ustawionym na DC krótkiego impulsu nie zmierzysz.
Daj tam żarowkę 12V i patrz czy prąd leci. Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
podpiąłem
żarówka nie zaświeciła w żadnej konfiguracji wychodzi na to że nie dostaje prądu/impulsu
![]() |
#5 |
Gość
Online: 0
|
![]()
A prąd do przekaźnik dochodzi?
|
![]() |
![]() |
#6 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
@Tommi
fenomenalnie! @Dubel Do przekaźnika dociera prąd ( środkowy pin) Po zwarciu czarno/czerwonego i czarno/ niebieskiego ( jak w instrukcji) pojawiło się napięcie na gniazdku pompy i pompa wpięta ożyła. Po tej operacji wnioskuje iż przekaźnik umar na śmierć. Zgaduje ze tylko wymiana bo tam nie ma co naprawiać już. Czy taki przekaźnik pierwszy lepszy z alledrogo za okolice 70 zł będzie git?
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
No chłopie! Przecież trzpień membrany pompy jest na sztywno połączony ze stykami tejże pompy. Jak nabije ciśnienie to styki są rozwarte i nic się nie pali - nagrzewa itp. Jak ciśnienie spada to pompa cyknie raz, dwa i znowu czeka jak zużyjesz kolejną porcję paliwa.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Super info
Dużo sie nauczyłem. Dzięki wielkie. A pytanie kolejne. Co mogło zepsuć przekaźnik ? Mogłem ja coś zrobić czy raczej padł sobie sam ze starości?
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
A próbowałeś psiknac styki kostki jakimś sprajem do poprawiania kontaktu ?
Dziwne, ze padło to na "postoju". Ja bym zrobił tak: odłaczył kostkę, nabił ciśnienie podłaczajac do pompy zasilanie (zwarcie na chwile przewodu +12V po stacyjce z przewodem od zasilania pompy->schemat Kazmira). Potem bym podłaczył kostkę do przekaźnika i uruchomił moto-powinien wystartować....potem obserwować czy zgaśnie, bo może jednak nie :-) |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Przeróbka pompy paliwa bez przekaźnika, 2 elementy, działa :) | pekos1988 | Uklad paliwowy i wydechowy | 23 | 19.03.2013 22:26 |
O-ring pompy paliwa | banditos | Uklad paliwowy i wydechowy | 1 | 26.03.2011 13:05 |
czy to przekaźnik pompy paliwa? | MChmiel | Układ elektryczny i zapłonowy | 4 | 04.05.2010 23:33 |