Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > KTM

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 05.01.2012, 11:35   #1
Lepi

Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 3 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał intr Zobacz post
To jest dosyć ciekawe. Skoro wiadomo, że sprzęty posiadają różnice i mogą być wykonane nie do końca tak, jakbyśmy wszyscy chcieli, to co za problem przy takiej kasie jaka idzie w team orlen opłacać polski zespół badawczo-rozwojowy. Technologia to nie wahadłowiec kosmiczny, tylko prosty silnik a przecież mamy w tym kraju inżynierów, którzy już po rzucie okiem stwierdzą czy ten korbowód to wytrzyma, czy nie wytrzyma. Catia, SolidWorks czy inne w Polsce również występuje a laboratoria posiadające sprzęt do analizy składu chemicznego stali ma chyba każda większa odlewnia. Skoro, jak Czachor w wywiadzie mówił dobrze wiedzą, że ktm faworyzuje swoich a mimo to jadą na przygotowanych przez kata maszynach to coś mi tu nie gra. Ciekawe jakie są ku temu przesłanki. Z mojego punktu widzenia każdy silnik powinien być rozebrany, przeanalizowany, usprawniony "po naszemu" i złożony ponownie.
Przesadziłeś, Orlen nie jest w stanie produkować motocykli na poziomie fabryki KTM a do tego by się to sprowadziło. Bo przecież nie chodzi tylko o korbowód. Co jak stwierdzą że korba za słaba? wstawią swoją?A jak cylinder bedzie słaby? a jak głowica nie taka? a jak zechcą miec zawias jak team fabryczny? Wszystko zrobią?
Stary 05.01.2012, 11:48   #2
intr

intr's Avatar

Miasto: Międzychód
intr jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 50 min 46 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Lepi Zobacz post
Przesadziłeś, Orlen nie jest w stanie produkować motocykli na poziomie fabryki KTM a do tego by się to sprowadziło. Bo przecież nie chodzi tylko o korbowód. Co jak stwierdzą że korba za słaba? wstawią swoją?A jak cylinder bedzie słaby? a jak głowica nie taka? a jak zechcą miec zawias jak team fabryczny? Wszystko zrobią?
Spójrz tylko na silnik, nie na cały motocykl. Jak stwierdzą, że korba za słaba wymieniliby - koszt dorobienia korbowodu nie przekracza 1000 zł dla zwykłego kowalskiego, to żaden problem. Zgadzam się, że nie są wstanie wyprodukować całego motocykla, ale mi nie o to chodzi. Mając gotowca i wiedzę można z niego zrobić coś lepszego, czyt "po naszemu" Wiem jakie koszty generuje przerobienie silnika pod kątem jego usprawnienia i skoro nawet mnie na to stać a pracuje w dziale obrabiarek za mniej niż średnią krajową, to nie przesadzajmy.

Celem dla zawodników OT jest jedno. Dojechać do mety. Relatywnie małym nakładem kosztów można usprawnić silnik z "powinnno dojechać" do "na pewno dojedzie". Kwestia zawieszeń to inny temat. Jedno jest pewne. Jak korbowód, czy tłok pęknie nawet najlepsze zawieszenia nie pomogą. Jeżeli silnik się kręci i jest duch do walki można chociaż powalczyć z najlepszymi.
intr jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.01.2012, 12:14   #3
Klepo

Klepo's Avatar

Miasto: Puszcza Biała
Motocykl: RD07a
Klepo jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 1 godz 44 min 56 s
Domyślnie

KTM wybuchł
To stało się pewnie z nadmiaru mocy.
Klepo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.01.2012, 12:30   #4
Lepi

Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 3 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał intr Zobacz post
... Relatywnie małym nakładem kosztów można usprawnić silnik z "powinnno dojechać" do "na pewno dojedzie"...
To ja poproszę, wszak już raz nie dojechałem
Stary 05.01.2012, 22:58   #5
Kazmir

Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 15 godz 18 min 52 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał intr Zobacz post
To jest dosyć ciekawe. Skoro wiadomo, że sprzęty posiadają różnice i mogą być wykonane nie do końca tak, jakbyśmy wszyscy chcieli, to co za problem przy takiej kasie jaka idzie w team orlen opłacać polski zespół badawczo-rozwojowy. Technologia to nie wahadłowiec kosmiczny, tylko prosty silnik a przecież mamy w tym kraju inżynierów, którzy już po rzucie okiem stwierdzą czy ten korbowód to wytrzyma, czy nie wytrzyma. Catia, SolidWorks czy inne w Polsce również występuje a laboratoria posiadające sprzęt do analizy składu chemicznego stali ma chyba każda większa odlewnia. Skoro, jak Czachor w wywiadzie mówił dobrze wiedzą, że ktm faworyzuje swoich a mimo to jadą na przygotowanych przez kata maszynach to coś mi tu nie gra. Ciekawe jakie są ku temu przesłanki. Z mojego punktu widzenia każdy silnik powinien być rozebrany, przeanalizowany, usprawniony "po naszemu" i złożony ponownie.
Podoba mi się twoje podejście do tematu, ale.....

"przecież mamy w tym kraju inżynierów, którzy już po rzucie okiem stwierdzą czy ten korbowód to wytrzyma, czy nie wytrzyma. Catia, SolidWorks czy inne w Polsce również występuje"

Chyba nie masz na myśli tych inżynierów, co pokończyli płatne nauki. Taki nawet WSK-i nie złoży, a co dopiero silnik KTM'a. U nas nie ma specjalistów od budowy silników, mostów! Za to są specjaliści od banków i wysyłania pieprzonych SMS z 2,44zł.
Gdyby było więcej ludzi myślących w ten sposób jak Ty intr, zapewne nasza motoryzacja by wyglądała lepiej! My Polacy z góry już zakładamy, że nie da rady. Lepiej dostać ochłapy, a potem narzekać. Smutne to i żałosne, jeszcze nie tak dawno krążył mit, że Japonii się nie remontuje - jak jeździ to niech kopci, stuka itp ale nie ruszać! Szkoda słów zaraz mi skoczy ciśnienie odpadam, tylko cholernie mi żal Jakuba....
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.01.2012, 01:13   #6
Babel

Babel's Avatar

Motocykl: Pomarańczowy
Babel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 6 dni 14 godz 54 min 23 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Kazmir Zobacz post
tylko cholernie mi żal Jakuba....
Tak czytam to wszystko i wydaje mi się że cholernie pierdzielicie że lepiej , gorzej itp ... Kazmir popieram żal KUBY - jestem strasznie na to wkurzony że mu się nie udało bo realnie maił szanse na miejsce w pierwszej 5 jak nie na pudło - mam nadzieje że za rok mu się uda
Babel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.01.2012, 12:29   #7
siwy

siwy's Avatar

Miasto: Białystok
Motocykl: NAT, EXC 450, K-750
siwy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 2 tygodni 1 dzień 23 godz 50 min 56 s
Domyślnie

a z ciekawości to ile koni wycisnęli z tej 450-tki ?
Stary 05.01.2012, 13:34   #8
motormaniak
mistrzu

motormaniak's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
motormaniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 5 godz 55 min 14 s
Domyślnie

Myślę że w fabryce KTM-a potrafią liczyć i korba policzona jest optymalnie. Po prostu jest wybór - mały zapas wytrzymałości- duża moc / większy zapas wytrzymałości a mniejsza moc, szybkobieżność itd . To nie jest rusek. Poprawianie fabryki w przypadku maszyn tak zaawansowanych jest bardzo trudne. I w "pana Władka" który spojrzy i powie - "ta korba nie wytrzyma" również nie wierze..
Swoją drogą - ciekawe co było przyczyna awarii korbowodu w motocyklu Przygońskiego. Mysle że fabryka przygotowując mu motocykl -korbę przed montażem prześwietliła i raczej nie jest to wada wykonania. Na pewno motocykl na Dakar ma powiększony układ olejowy silnika - nie 0,7 litra jak w oryginale po 2007roku. (te posunięcie fabryki Ktm uważąm za kontrowersyjne). Mimo to obstawiam awarię układu olejowego.. Gdyby motocykl nie był świeży i szykowany na Dakar - obstawił bym tradycyjną kolizję tłoka z zaworami..
Stary 05.01.2012, 13:48   #9
Babel

Babel's Avatar

Motocykl: Pomarańczowy
Babel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 6 dni 14 godz 54 min 23 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał motormaniak Zobacz post
nie 0,7 litra jak w oryginale po 2007roku. (te posunięcie fabryki Ktm uważąm za kontrowersyjne). Mimo to obstawiam awarię układu olejowego.. Gdyby motocykl nie był świeży i szykowany na Dakar - obstawił bym tradycyjną kolizję tłoka z zaworami..
Jak o tym usłyszalem kiedys od Dandiego to szczęka mi opadła - 0,7 litra -tym bardziej moto z pewnym przebiegiem lubi sobie łyknąć oleum.
Babel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 05.01.2012, 13:55   #10
intr

intr's Avatar

Miasto: Międzychód
intr jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 50 min 46 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał motormaniak Zobacz post
Myślę że w fabryce KTM-a potrafią liczyć i korba policzona jest optymalnie. Po prostu jest wybór - mały zapas wytrzymałości- duża moc / większy zapas wytrzymałości a mniejsza moc, szybkobieżność itd . To nie jest rusek. Poprawianie fabryki w przypadku maszyn tak zaawansowanych jest bardzo trudne.
To nie tak do końca. Dzisiaj projektowanie choćby tej korby czy jakiejkolwiek części, wygląda tak, że rysuje się jej model w jakimś wybranym programie do modelowania, zadaje obciążenia i jednym kliknięciem wyskakuje analiza FEM i "sejfti factor" dla danej części. To grube uproszczenie, ale mniej więcej tak to wygląda pomijając aspekty związane z wykonaniem i testowaniem prototypu. Poza tym tam też pracują ludzie. Ja nie poprawie inżyniera pracującego w ktm bo za głupi jestem na to jeszcze, ale to nie znaczy, że nie ma ludzi, którzy nie potrafią tego zrobić. Ten silnik to nie prom kosmiczny. Wszystko jest tylko założeniem.

Sens tego co napisałem na początku był taki, ze skoro wiadomo że ktm faworyzuje swoich, to moim zdaniem silniki powinny być rozbierane i sprawdzane choćby na poprawność montażu. Roboty tego nie składały, tylko ludzie. Powodów dla których korba pęka może być kilka w tym jeden widoczny gołym okiem, ale skoro tylko motocykl Przygońskiego siadł a pozostałe jadą znaczyłoby to, że tip top silnik wytrzyma a jakiś błąd montażu mógł spowodować tą awarię. Może tak robią (znaczy rozbierają), może nie robią, ale skoro silnik wysyłają do ktm to wydaje się, że nasi mechanicy tylko przekładają gotowce.
intr jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania