22.03.2022, 08:16 | #331 | |
Miasto: Warszawa
Motocykl: inne moto
Online: 2 tygodni 1 dzień 10 godz 56 min 16 s
|
Cytat:
|
|
22.03.2022, 10:43 | #332 |
też osobliwie skłaniam się ku 5000 - z tą uwagą/zastrzeżeniem, że 5000 to jest PÓŁsyntetyk. 7000 to jest full. się zobaczy - jakoś od lat kupuję tylko Motula. Nie wiem - chyba coś we łbie już nie tak żeby jakieś leworucyjne zmiany wykonywać.
wykoncypowałem, że na te średnie sezonowe przebiegi po 4-5 tys /na CRFce nie będę latał po 10h dziennie po autobanie po 140kmh/ i nie sądzę aby było to więcej bo jeszcze trzeba dłubać w garażu i jeżdzić innymi sprzętami - to ten półsyntetyk będzie aż nadto, wziąwszy pod uwagę jak optymistyczny interwał serwisu matka Honda nam podarowała w tych pierdzipędach. Żeby nie ciągnąc za mocno niebezpiecznego, zawsze i na każdym forum, wątku olejowego mam pytanie jak poniżej: JAKIE OPONY Tak serio to trochę pojeździłem już i z tych 150km ze 120 zrobiłem poza czarnym. Ta oponecka z tyłu mnie dość rozbawia i mimo niewielkiej mocy moto zrywa przyczepność przy pochyłach lecz nie zapewnia sensownej trakcji w piachu, że o błocie nie wspomnę. Zaznaczam, że raczej nie chcę zmieniać bieżnika na bardziej agresywny bo, w moim mniemaniu, jeszcze przyjdzie pora na to aby pyknąć te 500-600 dziennie po czarnym, ale zastanawiam się nad taką samą oponą lecz w szerszym jednak rozmiarze bo miejsca jest dość sporo. Żeby opona chciała robić w błocie to musi być MEGA ostra a na czymś takim jeździć dualowo się nie da więc myślę, narazie niespiesznie o zmianie rozmiaru z tyu. Co sądzicie i jakie są Wasze doświadczenia. Warzywko wymieniał już fabrykę na jakieś zęby Orków widziałem
22.03.2022, 11:30 | #333 |
Moderator
|
A taki ładny wątek o olejach Wam utworzyłem...
https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=42148&page=3
22.03.2022, 13:16 | #334 |
Tak Wierny ale jakoś się tak połączyło
|
|
22.03.2022, 13:53 | #335 | |
Moderator
|
Cytat:
Co do trakcji na asfalcie i hałasu to nie pomogę bo trzymam je na 0,8 bara więc mi na asfalcie hałasują i pływają. Po dmuchnięciu do nominalnych wartości powinno być raczej porównywalnie do OEM ale nie mogę tego potwierdzić bo prawie nic na tych OEM oponach nie jeździłem. Sporo ludzi nabyło już to moto i pozmieniało ogumienie. Bądź miły to może dadzą Ci się karnąć dla porównania jak ich spotkasz
22.03.2022, 13:56 | #336 |
dzięki Warzywko - jak zwykle kompromis między terenem a szosą jest trudny do osiągnięcia no i szerokość...
zakładałeś trzymaki? trochę się lękam zejść poniżej 1 bara na tym co mam. MC360 na tył to allrounder? to ja jakiś miękki chyba jestem niestety...
22.03.2022, 15:05 | #337 |
Moderator
|
Trzymak mam tylko na tylnej feldze, ciśnienie utrzymuję pomiędzy 0,8 a 1 bar, z asfaltowych scenariuszy nie przerobiłem np. zapieprzania po autostradzie z pełnym objuczeniem ale w tych co przerobiłem to w moim odczuciu ta opona zachowuje się bardzo kulturalnie. Tyle że ja na 300L mam pewnie trochę wyższy próg bólu niż Rally i to co dla mnie jest allrounderem dla kierownika Rally może być w nieco innym punkcie spektrum. Na dzisiaj myślę że do jazdy wokół bazy założę ponownie ten sam komplet. OEM trzymam gdyby się przydarzył jakiś dłuższy mieszany trip.
22.03.2022, 15:47 | #338 |
już widzę się na asfalcie w mokrych karkonoszach na tej oponie. komfortu by nie było.
22.03.2022, 17:08 | #339 |
Moderator
|
No pewnie w złożeniach mógłby wystąpić komfort termiczny po atrakcjach
Ja tam się boję złego głównie na przedzie. Kilka razy mnie licho zaskoczyło, i na dużym i na małym moto. Na CRF300L po asfalcie jeżdżę zachowawczo, prawie nie używam przeciwskrętu, w zakrętach robię głównie counter-leaning i dosiadam zbiornik. Taka jazda na minecrafta. Tyłu jeszcze w swojej karierze nie zdołałem przeciągnąć tak żeby mi skoczyło ciśnienie. Czasem pomyszkuje, ucieknie kilka cm w bok, zerwie przyczepność i zamieli nie wtedy kiedy ja tego chcę, zwiększy 3-krotnie drogę hamowania ale zawsze jednak mam poczucie sprawczości i kontroli. No ale ja motogówniarz jestem. Także ten... Tfu tfu!
22.03.2022, 18:29 | #340 |
Moderator
|
Wiem i rozumiem. Postaram się w wolnej chwili przerzucić kilka postów, żeby osoby mniej doświadczone w temacie, miały łatwiejszy dostęp do Waszej wiedzy.
Przeniosłem kilka postów a Matjasa skopiowałem, bo olej z oponami połączył. Jeśli chcecie to zrobimy jeszcze osobny wątek o oponach?
"Motocykl w Polsce to nowy rodzaj jazdy konnej. To leży w naszych szlacheckich tradycjach." Z. Maklakiewicz Ostatnio edytowane przez wierny : 22.03.2022 o 20:22 |
|
|