|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
09.05.2018, 18:06 | #341 |
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 39 min 28 s
|
Jakby co to w Lizbonie sa prawie nowe D610
|
10.05.2018, 17:05 | #342 | |
Miasto: radom
Motocykl: crf 1000A->790advR/drz 400e
Online: 1 tydzień 6 dni 17 godz 30 min 33 s
|
Cytat:
Novy jak te str zachowują się przy większych prędkościach? mam wrażenie ze ten bieżnik w karoo str jest jakby mnie odstający na bokach (lepszy na winklach) |
|
10.05.2018, 17:12 | #343 |
Moderator
|
Jakie prędkości masz na myśli? Bo ja raczej szybko nie jeżdżę. Ostatnio tylko przedmuchałem pająki po autostradzie, o czym pisałem parę postów wcześniej.
10.05.2018, 17:39 | #344 |
|
Dokładnie o to przedmuchanie mi chodzi.
Na tkc 70 od powiedzmy 160 zaczyna się lekkie pływanie. Końcówka kiery lekko się buja w nadgarstku. Mam wrażenie ze zaraz złapie shimmy. Można pociągnąć na maksa, ale nie jest to komfortowa jazda. Czyli na tkc 70 można jechać krajoznawczo do 160 km/h. Czy masz jakieś odczucia do str. Czy w jakimś zakresie prędkości, tych wyższych (od 160) miałeś jakiekolwiek wrażenie pływania. Czy po prostu opona przyssana jak zwykła i do końca przyspieszałeś bez żadnej różnicy. Wiadomo,ze jak potrzebuję do szybszego przelotu to powinienem brać tial 2 (nie ważne czy conti czy pirelke), ale jakby taka str albo karoo str zachowywała się lepiej(pewniej) od tkc 70 to bym brał. |
10.05.2018, 18:39 | #345 |
Miasto: Zgierz
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: duży :)
Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 6 godz 25 min 16 s
|
Na pewno TKC70? A nie przypadkiem 80? Na 70tce takie wrazenia shimmy przy tych predkosciach az nie do uwierzenia...
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
10.05.2018, 18:59 | #346 |
Moderator
|
Rene - przetestuj jazdę, żeby nie było innych pojazdów przed ani obok Ciebie. Tak jak pisał Radarman - Afrę nosi w sposób trudno tłumaczalny, gdy trafisz na 'tunel' za jakimś pojazdem. Też to już jakiś czas temu zauważyłem.
I co do takich prędkości i zachowania się moto moja opinia nie będzie miarodajna, gdyż tak szybko Afrą jechałem dopiero drugi raz. To prędkości nie dla mnie. A i moto nie do końca do takiego gonienia przeznaczone. No i na TKC też nie miałem okazji jechać, więc nie mam odniesienia.
10.05.2018, 19:41 | #347 | |
Cytat:
Poszukaj wcześniej na forum moje doświadczenia z TKC70. Od przebiegu kilku tys km zaczęło mi się pojawiać coraz solidniejsze shimmy. Problemem jest ząbkowanie przedniej opony. U mnie było już od prędkości 140. |
||
10.05.2018, 22:35 | #348 |
Mój brat i Tata mieli to samo na motozach. Od około 140.
|
|
10.05.2018, 23:04 | #349 |
Gość
Online: 0
|
Panowie (i Panie ), nie zganiajmy wszystkiego na opony. Winą może być ustawienie zawieszenia, szczególnie tyłu jeśli kierownik jest dość ciężką osobą.
Znany temat na zagranicznych forach: http://www.africatwinforum.com/forum...le-anyone.html http://www.africatwinforum.com/forum...uspension.html http://www.africatwinforum.com/forum...stability.html |
11.05.2018, 07:51 | #350 | |
|
Cytat:
I tak potwierdzam. Kilka razy spotkałem się z taka opinią, również na zagranicznych forach. Oczywiście może być wiele przyczyn, nie tylko zawias, kiedyś w innym moto to była kwestia szyby, była przykręcana do kiery i pod nieodpowiednim kontem generowała nacisk na nią - efekt bujanie. Ale co do tkc 70, tak jak napisałem wyżej spotkałem się z wieloma opiniami, że ma tendencje do shimmy, zaczyna bujać przy większych prędkościach. Stąd pytanie o rally str - ale jak się bujnąłeś do 2,0 bez wielkiego halo - to wniosek dla mnie że zachowuje się ok. Ja nie mam żadnych problemów przy mijaniu czy wyprzedzaniu obok tirów, jazdy w tunelu i dalej wyprzedzaniu przy większych prędkościach. Jest to co najwyżej bardziej niepewne z uwagi na to bujanie kiery Edit: A to też prawda że motur nie przeznaczony do takich prędkości. patrząc na chwilowe spalanie to rozsądne kończy się na 150km/h. Motur ma bardzo lekki (w moim odczuciu) przód. Ruch kierownicy nie stawia absolutnie żadnego oporu w porównaniu ze sprzętami typowo szosowymi - może to też ma wpływ. Tak na marginesie - jak przy takim zakresie ruchu kierownicy(olbrzymim) sprzęt wpadł w shimmy to by łapy pourywało:/ Może trzeba mu amor skrętu założyć, wtedy kiera będzie stabilna jak w moturach na szosę bez amora, tylko wtedy straci się możliwość tak szybkiego ruchu kierą w terenie - ot takie przemyślenia. Wniosek dla mnie. Licze że na str, ewentualnie karoo street nie będzie odczucia bujania Ostatnio edytowane przez rene82 : 11.05.2018 o 08:07 Powód: dopisany ostatni akapit |
|