05.01.2012, 19:43 | #361 | |
Miasto: PragaPd
Motocykl: 690
Online: 4 dni 3 godz 13 min 17 s
|
Cytat:
duży kat robiony od niecałych 10 lat, zdrowe i dopracowane egzemplarze od 6... co powoduje, że ufasz Afri? znasz jej słabe strony i się przed nimi zabezpieczasz. Wystarczy tak samo postępować z Katem... Mnie zaskoczył uciekający płyn wspomagania sprzęgła hydraulicznego przy 15 tys. km. Poczytałem, kupiłem magura blood, uzupełniłem i odpowietrzyłem układ, i teraz zabieram buteleczkę ze sobą. Nigdy nie musiałem używać... Jeżeli w Afri nigdy nie zerwałeś linki np. sprzęgła to na wyprawę nigdy nie zabierasz zapasowej? |
|
05.01.2012, 21:13 | #362 | |
Miasto: Puszcza Biała
Motocykl: RD07a
Online: 2 dni 1 godz 44 min 56 s
|
Cytat:
KTM chodzi mi już dłuższy czas po głowie,opini nie jest zbyt wiele dużo osób chociażby na tym forum(wiadomo to forum Africa) psioczy.Gdzieś przeczytalem że kupili KTM,nowego,przejechali turystycznie po asfaltach kilka czy kilkanaście tysięcy,pękł prawdopodobnie wałek w skrzyni(juz dokładnie nie pamiętam),jakieś wogóle dziwne sprawy...,tutaj,że gdzieś w piachach dwa KTMy padły(Africa-cała).KTM 990 bardzo mi się podoba-tylko co z tą awaryjnością i dopracowaniem.Może kiedyś kupię,może będzie O.K. Ostatnio edytowane przez Klepo : 05.01.2012 o 21:18 |
|
05.01.2012, 21:49 | #363 |
Miasto: PragaPd
Motocykl: 690
Online: 4 dni 3 godz 13 min 17 s
|
o dopracowaniu pisałem 2 posty wcześniej jakie kontrole robi fabryka dzikom...
o wałku nie słyszałem co do padania moto w piachu... Szparag opowiadał o padniętym sprzęgle w Afri gdzieś bodaj w Maroko, on zawsze zabiera ze sobą zapasowe tarcze! przy półsprzęgle w samochodzie też tarcze popali, kwestia kierownika... generalnie, jak nie umisz latać to palisz sprzęgło i tyle ...też spaliłem... czasem na ostro piaszczystym podjeździe nagrzejesz mocno oliwę, pomożesz sprzęgłem i tarcze czarne... w takich sytuacjach oliwa dochodzi do 450 st.C - dla mnie nauczka - w offie nie ma sprzęgła podsumowując, każdy dobiera sprzęta pod siebie, ja jak kupowałem dzika to on mi się wcale nie podobał, przeważyła kalkulacja za i przeciw, chciałem nowe moto o które będę dbał od początku (dlatego z każdym serwisem latam z Wawy do Krakowa, bo chcę, żeby mechanik do mojego kata był najlepszy); elementy które brałem podczas wyboru: - podróże w 2 osoby, możliwie komfortowo także dla plecaczka - zjazd z czarnego turystycznie również w 2 osoby - możliwy nieco ambitniejszy off solo - moto miało być nowe - udźwig 2 osób z tobołami - możliwie ekonomiczne - konstrukcja bez chorób wieku dziecięcego - weekendowe dziczenie z ekipą w offie - jestem dryblas, więc wygodniej mi na wysokich moto, dlatego wybrałem wersję R Powyższe zawęziło sprzęty do 990, GS1200, ST1200, DL z oporami, Wiadro. Wystarczyło powtórne latanko, by potwierdzić, że w moich kryteriach 990 to najlepszy wybór, bardzo świadomy. Banan od ucha do ucha dostałem w gratisie :-) Ostatnio edytowane przez irokez : 05.01.2012 o 21:51 |
05.01.2012, 22:58 | #364 | |
Cytat:
"przecież mamy w tym kraju inżynierów, którzy już po rzucie okiem stwierdzą czy ten korbowód to wytrzyma, czy nie wytrzyma. Catia, SolidWorks czy inne w Polsce również występuje" Chyba nie masz na myśli tych inżynierów, co pokończyli płatne nauki. Taki nawet WSK-i nie złoży, a co dopiero silnik KTM'a. U nas nie ma specjalistów od budowy silników, mostów! Za to są specjaliści od banków i wysyłania pieprzonych SMS z 2,44zł. Gdyby było więcej ludzi myślących w ten sposób jak Ty intr, zapewne nasza motoryzacja by wyglądała lepiej! My Polacy z góry już zakładamy, że nie da rady. Lepiej dostać ochłapy, a potem narzekać. Smutne to i żałosne, jeszcze nie tak dawno krążył mit, że Japonii się nie remontuje - jak jeździ to niech kopci, stuka itp ale nie ruszać! Szkoda słów zaraz mi skoczy ciśnienie odpadam, tylko cholernie mi żal Jakuba.... |
||
06.01.2012, 01:13 | #366 |
Tak czytam to wszystko i wydaje mi się że cholernie pierdzielicie że lepiej , gorzej itp ... Kazmir popieram żal KUBY - jestem strasznie na to wkurzony że mu się nie udało bo realnie maił szanse na miejsce w pierwszej 5 jak nie na pudło - mam nadzieje że za rok mu się uda
|
|
06.01.2012, 01:20 | #367 |
Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 13 godz 26 min 16 s
|
Nie wiem ...ja w offie często używam sprzęgła i jakoś nic się nie dzieje, ale ja mam Afrykę, a w LC 8 już nie raz o spalonym sprzęgle się słyszy. No ale fakt , że sprzęgło LC8 ma do przeniesienia ciut więcej momentu.
|
06.01.2012, 01:39 | #368 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
No afryka ma mocne sprzęgło ale już np mniejszy i słabszy transalp nie.
Chyba z Samborem mieliśmy taką gadkę o sprzęgle w AT. Wiem jak zrobić by wytrzymało 17 lat ale też wiem jak je wykończyć w 2 min |
06.01.2012, 11:50 | #369 | |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 41 min 50 s
|
Cytat:
Przed kupnem motocykla warto przeczytać choćby to co napisane jest w książce serwisowej przemyśleć czy takie wymagania motocykla kupcowi odpowiadają. A nie kupować tego co się podoba.
06.01.2012, 12:00 | #370 |
|
|
|
|