17.02.2023, 21:02 | #361 |
Miasto: Łódź
Motocykl: Tuareg
Przebieg: rośnie
Online: 2 miesiące 18 godz 13 min 28 s
|
Tylko skoro modele na rok 2023 zdrożały i to konkretnie, to chyna ludzie jednak mają kasę, kupują motocykle, samochody i wszystko inne też... jak wpadałem do najblizszego salony Hondy/KTMa zapytać o części, albo przysiąść się na jakiś model, to kilka razy widziałem jak przychodził facet z młodym i kupowal dwa motocykle dla siebie i dla syna i to bez większego zastanawiania się, płaczu że drogo, czy coś.
|
17.02.2023, 21:04 | #362 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 tydzień 4 godz 1 min 45 s
|
|
17.02.2023, 21:58 | #363 |
Niestety hamowanie inflacji to nie jest przyjemny proces. Za chwile zacznie się 4 kryzysowy rok. Jesteśmy tym wszystkim bardzo mocno zmęczeni co podkręca emocje.
Ostatnio edytowane przez WojtasA : 18.02.2023 o 12:18 Powód: Ale babola ortograficznego strzeliłem !!!! |
|
17.02.2023, 22:38 | #364 |
Banned
Miasto: Kraków
Online: 1 tydzień 2 godz 6 min 18 s
|
|
17.02.2023, 22:53 | #365 |
|
:h ehehe:
|
18.02.2023, 07:44 | #366 | |
Administrator
|
Cytat:
Bogaci kupują bo ich stać , żadna inflacja ich nie dotyczy. Na tym jadą producenci i sprzedawcy. Biedny nie kupi albo będzie się kredytem zarzynał. Ludzie mają wpływ pośrednio na ceny ale bogatych do tego nie namówisz.....no bo są bogaci i mogą wszystko. Tak się kółko zamyka.
18.02.2023, 11:41 | #367 |
Miasto: Łódź
Motocykl: Tuareg
Przebieg: rośnie
Online: 2 miesiące 18 godz 13 min 28 s
|
Tylko też trzeba pamiętać, że od zarania dziejów całość społeczeństwa nie nie miała dostępu do wszystkich możliwych dóbr (to obiecywali tylko komuniści i też im nie poszło). W obecnych czasach zapomnieliśmy o tym, między innymi dzięki tak hejtowanej tutaj instytucji najmu, który pozwala korzystać z rzeczy na których zakup nas nie stać , a bardzo chcemy je mieć (lub potrzebujemy). Trzeba się pogodzić z tym, że nie każdy z nas będzie mieć Lambo albo Bugatti, a tylko Paseratti w gnojówce.
I jaki mieliby interes bogaci w tym, żeby nie kupować rzeczy na które ich stać , tylko po to żeby cała reszta mogła też je mieć... wtedy bogaci przestaliby być bogaci ;-) Utopijne mamy tutaj te marzenia. Ale dołączam się oczywiście do żądania, żeby np. nowe Ducati Desert X kosztowało 30tyś pln, bo tyle jest według mnie warte i po niedzieli zaraz jadę do salonu je kupować. |
18.02.2023, 11:55 | #368 | |
Banned
Miasto: Kraków
Online: 1 tydzień 2 godz 6 min 18 s
|
Cytat:
Zapominasz tez ze wiele ludzi nie chce tego co inni, choćby mi dopłacali to bym nie chciał miec np Lamgorgini albo prywatnego jeta. Nierówność społeczna jest naturalna i bardzo dobra, prowadzi do ewolucjki i rozwoju. Żade chore pomysły lewicy tego nie zmienią. |
|
18.02.2023, 12:28 | #369 |
Dzięki Delirium za zwrócenie uwagi na "ch/h" - urok pisania na małym ekranie
Wynajem/leasing czyni cuda. Brałem w zeszłym roku na testy Monstera w dukacie w Piasecznie i jakoś skomentowałem cenę nowej Multi V4 - na co Pan uprzejmie odpowiedział, że ludzie w leasing biorą - nie dosyć że zajeb... zabawkę mają to jeszcze koszty Ale ja na umowie o pracę jestem (nie narzekam) więc tylko gotówka przy tych stopach procentowych |
|
18.02.2023, 12:47 | #370 |
|
A dla mnie to jest tylko i wyłacznie nakręcająca się spirala problemów np. takie leasingi, cały czas masz z tyłu głowy, że trzeba na coś robić, a jak musisz pracować to często brak odwagi żeby podjąć radykalne decyzje w życiu, postawić się komuś, nie godzić się na wszystko, bo muszę mieć tą pracę aby spłacać kredyt, leasing, co doprowadza do jeszcze większego upodlenia i zaciskania przepisów w Państwie. Ja tam nie mam nic do wynajmu aczkolwiek ceny idą w tym kierunku, ze dziś jeszcze młodzi kupują jakieś 30-40 metrowe mieszkanka i zyja jak chińczycy w kwaterach przy fabryce Appla, ale niedługo choćby z braku kredytów takie mieszkanko będzie można tylko sobie wynająć bo nikogo nie będzie na nie stać i w tą stronę to idzie, że nie będziesz miał nic ale będziesz szczęsliwy dzięki wynajmowi. Tak samo ludzie się ciesza gadżetami najróżniejszymi nie zdając sobie sprawy, że też pętla się zaciska, bo w takich chinach jak ktoś miał inteligenty dom to państwo było w stanie mu nawet ogrzewanie w tym domu wyłączyć. Od dawna się mówi, że teraz samochody to będą kupowane z abonamentem np. od nowości 3 lata abonamentu na klimatyzację, po 3 latach dopłać albo system elektroniczny Ci wyłączy klimatyzację, to jeszcze pól biedy, bo może Ci zablokować samochód, mi się obiło o uszy, że jak jakiś rolnik nie spłacał rat to ciągnik potrafi w środku pola stanać bo dealer czy tam bank wyłaczy go i tyle.
|