18.02.2023, 13:34 | #371 | |
Banned
Miasto: Kraków
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 tydzień 2 godz 6 min 18 s
|
Cytat:
bo to nie tak jest, rozsądni ludzie, predsiebiorcy nie biorą leasingu czy kredytu bo muszą tylko z powodu korzyści finansowych i w każdej chwili moga z takiej umnowy zrezygnowac. To nic złego nie nakręca poza zdrowym rozwojem biznesu i przemysłu motoryzacyjnego. Ja sam mogłem juz dawno spłacić kredyt za auto ale mi sie po prostu nie opłaca przy takiej inflacji, a teraz jeszcze raty zaczynaja malec z powodu zmian wiboru. |
|
18.02.2023, 19:14 | #372 |
Online: 1 tydzień 3 godz 32 min 33 s
|
Zgadzam się, ale nie zawsze ludźmi kieruje rozsądek i "opłacanie się" ale "pokazanie się"
|
18.02.2023, 19:30 | #373 |
Banned
|
|
18.02.2023, 21:44 | #374 |
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
Z tymi rosnącymi cenami nowych rzeczy to jest jeszcze jedna sprawa. Ludzie chcą wygody, systemów bezpieczeństwa, monitorków i elektroniki. Zrobienie tego wszystkiego kosztuje...
Do zrobienia oprogramowania ukladu elektrycznego wspomagania kierownicy potrzeba labolatorium testowego ze sprzetem za kilkadziesiąt milionów, setki ludzi i to trwa dosłownje lata. I ja mówię o samym programie. Do tego trzeba projektantów, mechaników, testerów, a na koniec certyfikacje, atesty. I ktoś za to musi zapłacić. Pomyślcie ile było elektroniki i tabletów w starym trampku Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
18.02.2023, 22:11 | #375 |
|
No i to jest właśnie zaznaczam "wg mnie" to błędne koło. Nakupisz nowych motorów, samochodów, rowerów, hulajnog, telewizorów, zegarków, później to trzeba ogrodzić, oświetlić, i okamerować po to aby nikt Ci tego nie ukradł, i cały czas pracujesz tylko na rzeczy, które Ci są w zasadzie do egzystencji niepotrzebne ale umówmy się co kto tam woli, rzecz gustu natomiast pomijając już te - zbędne rzeczy egzystencjonalne bo to wlasnie kwestia gustu kazdego z osobna- to na pewno jest wiele rzeczy bez sensu ponad tak zwany "stan" ale w tym całym pędzie mało kto to widzi, niestety, zazwyczaj jak choroba usadzi na dupie to człowiek rozmyśla nad sensem pewnych spraw i rzeczy.
|
18.02.2023, 22:26 | #376 | |
Banned
|
Cytat:
|
|
18.02.2023, 22:39 | #377 |
|
Po co to robią? Nie raz nie dwa się zastanawiam, przeważnie mówią, że klient tego oczekuje, wg mnie Oni to narzucają aby potem klient wiedział za co więcej płaci i czym się moze szczycić - nowoczesnym tabletem, systemem itp
|
18.02.2023, 22:59 | #378 |
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
Na szkoleniu było o zaletach elektrycznego wspomagania ... pozwala zaoszczędzić jakiś ułamek litra paliwa na 100km bo silnik elektryczny wspomaga kiedy trzeba a potem się wyłącza
Hydrauliczne wspomaganie jest złe bo musi ciagle pracować i jest obciążeniem dla silnika. Więc trochę przez wspaniałe limity abyśmy żyli bardziej eko... i aby serwis auta był bardziej skomplikowany Co najlepsze są prace nad sterowaniem "by wire" (kierownica bez połączenja mechanicznego z kołami). Dzięki temu też zaoszczędzą na materiałach itp... ale tu zaś jest problem aby kierowca czuł auto przez kierownicę. Więc w kierownicy musi być silnik elektryczny który będzie stawiał opór kierowcy aby czul auto. Normalnie cyrk na kółkach xD Ja tam lubię moją XR400 i nie wiem czego ludzie więcej szukają w motocyklach. Może tylko kapkę akumulatora mi brakuje, ale chyba nie tak bardzo - koledze założyłem a u siebie nadal nie mam Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
19.02.2023, 07:18 | #379 |
Administrator
|
O jakich kosztach elektroniki tu mowa
Przeciętny tablet kosztuje kilkaset złotych , ogarnięty elektronik zrobi program w"parę minut" , podłączy parę kabli z czujników i po robocie. To jak się ma do tego tablet z CRFki , co w nim takiego kosmicznego żeby kosztował kilkanaście tysięcy. To jest właśnie "magia elektroniki" małe koszta duży zysk. Produkcja elektroniki jest bardzo tania ale sprzedają bardzo drogo. Jaki sztab ludzi, jakie lata na wyprodukowanie, jakie laboratoria ...... to tylko dla przeciętnego człowieka ten kit żeby mu kieszeń wyczyścić.
19.02.2023, 08:51 | #380 |
Miasto: Słocina
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 15 godz 20 s
|
XL 750 Transalp
Dopóki będą chętni kupować, ceny będą jakie są...