|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
06.06.2012, 09:25 | #31 |
Miasto: Tychy (PL) Hannover (D)
Motocykl: RD04
Przebieg: 112000
Online: 2 miesiące 14 godz 39 min 31 s
|
Uwielbiam w bibliotekach szperac w starych czasopismach motoryzacyjnych. Jeszcze w latach 70tych doradzano, opony w ciemnym garazu rok przechowac przed zalozeniem ;-) W
sensie "tylko roztrwonie zakladaja nowe opony" |
23.12.2012, 12:57 | #32 |
wolny strzelec
|
podepne sie tutaj i zapytam-jakie jest ryzyko kupna opony z min.10 letnim "stazem"?
Czy guma jest na kamien? Czy da sie ja zalozyc na felge? Czy jakbym ja juz dal na felge-mozna na niej smigac w terenie (np. szutr)? Zastanawiam sie czy kupic jakis angebocik na wymiane.Zeby w trase wyjechac na lepszych,a na sztur zalozyc cos i tak przeznaczonego na straty. To tylko takie mysli wieczorowa pora
23.12.2012, 13:27 | #33 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 12 min 39 s
|
Co się nie da jak się da. Założyć na pewno dasz radę. Większe znaczenie ma temperatura otoczenia niż wiek jeśli chodzi o łyżkowanie opony. W teren się nada. A czy warto się w to pchać to już tylko kwestia ceny i zasobności portfela.
23.12.2012, 17:49 | #34 |
Miasto: Bergen-NO, Brzesko-PL
Motocykl: RD07a
Przebieg: 80000
Online: 3 dni 7 min 52 s
|
... Przecież opony motocyklowe nie zrobione są z papieru, który płowieje na słońcu! W dużej większości to potentaci oponiarscy tacy jak Michelin, Conti, Pirelli i inni odlewają gumki na nasze maszyny, a te utrzymują swoje właściwości na pewno więcej niż roczek Ja na swojej Afri mam Bridgestone'y z 2008 roku w bdb stanie i trzymają się asfaltu jak przyklejone... Moim skromnym zdaniem, MIT OBALONY
23.12.2012, 17:53 | #35 |
wolny strzelec
|
Mit moze i to jest,ale kazdy material ma swoja wytrzymalosc.Np.20 letnie opony-nieuzywane musze wkoncu sie gdzies poddac.Widzialem ostatnio takie w "rozsadnej" cenie i zaczelem sie zastanawiac.
Niby grosze,ale jak rozszarpia sie w terenie-straty raczej nie do policzenia. Zabki nie kwiatki,na wiosne nie rosna.
23.12.2012, 17:56 | #36 |
Miasto: Wlkp.
Przebieg: rosnący
Online: 3 tygodni 5 dni 9 godz 36 min 24 s
|
kupiłem afrykę w kwietniu i się cieszyłem z nowych oponek, metzelery tourancy, przyjechałem do chaty srawdzam rocznik... 10 letnie, przejeździłem cały sezon i słowa złego nie mogę powiedzieć
|
23.12.2012, 17:58 | #37 |
wolny strzelec
|
Wiec sa szanse.Dzieki.Bede sie rozgladal ze ofertami "nie do odrzucenia".
23.12.2012, 18:13 | #38 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Moj najwiekszy blad na wyprawie
W 2010 pojechalem do Afganistanu samochodem na oponach z roku 1994. Oczywiscie z braku kasy jechalem na takich oponach, komplet kosztowal mnie tyle,co jedna dobra nowa opona AT(500 zl). Te stare mialy bieznika duzo.Przez pierwsze 5 tys km bylem super zadowolony, jazda po asfalcie,ew po piaksu, zadnych problemow. Jak tylko zaczely sie kamienie, opony zaczely pekac, przebijac sie. Na wyprawie 14 razy odwiedizlem wulkanizacje+ 2 razy sam zakladalem dentke(opony bezdentkowe) Z opon wychodzily druty Po 17 000 km wyprawy zadna z opon nie wrocila do polski,wszytskie polegly w trasie, na pamirskich szutrach i kamieniach(no,jedna, ta najlepsza wrocila jako zapasowka) Mialem szczescie,ze udalo mi sie kupic w odpowiednim rozmiarze 2 uzywane i 2 nowe opony.Kazda byla kupowana w innym kraju Moje zdanie-na wyprawe tylko dobre,pewne opony. Na jazde po Polsce- co kto ma, mozna zakaldac.Kwestia psychiki,umiejetnosci wymiany detki,ew bliskosci serwisu, kwestia trzymania opony na sliskim. Ale dziwie sie,ze chcac zaoszczedzic 100 zl pomiedzy opona lezakowana,kilkuletnia, a nowa niektorzy kupuja ta lezakowana(takie sa chyba srednie roznice cenowe tych opon) Sam na Africe jezdze czesto na oponach 5-7 letnich, zazwyczaj zakladam jakes fajne uzywki i nigdy nie mialem problemow.Kapcia czasami sie lapie,ale to bez roznicy na wiek opony.
23.12.2012, 18:18 | #39 |
wolny strzelec
|
Upss.
Nie dalo sie tego zakleic kropelka :-P Co racja to racja-psycha moze wysiasc,jak cala droge myslisz-dojade czy nie? Jeszcze zeby to byly zamieszkale rejony,ale jak trafisz na pustke to tylko za rozaniec i zdrowaske.
23.12.2012, 18:55 | #40 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
94 to trochę faktycznie starawe Ja dojeździłem Terranem komplet bfgoodrich z 2006r allterrain, zrobiłem na nich 60tys km (używki były), czasami mocno dostawały w dupe, trochę popękały, sparciały, jedna miała porządne przecięcie po obwodzie ale dotrzymały do końca bieżnika. Co BFG to jednak BFG, wcześniej miałem chyba Wranglery i z podobnego okresu i były znacznie słabsze. Ale to 4x4. W oponach ważny jest sposób przechowywania jeśli nie jeżdżą. Jeżdżone wytrzymują chyba dłużej...