|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
29.11.2019, 23:37 | #31 |
Miasto: Piwniczna-Zdrój
Motocykl: RD04
Przebieg: 53000
Online: 3 miesiące 2 tygodni 5 dni 20 godz 18 min 27 s
|
Tak, kręcenie tymi śrubkami ma wpływ na strzały w wydech, jeżeli wszystko inne jest sprawne to masz za ubogo ustawione. Jaki kolor świec?
|
29.11.2019, 23:51 | #32 |
Pracuj uczciwie dla dobra swego kraju- dostaniesz rentę , bilet do raju
Miasto: Dzierżoniów
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Online: 1 miesiąc 20 godz 58 min 46 s
|
O to chodziło mi. Kolor świec brąz, nawet nie jasny, ale to pewnie po 200 km się zmieni, po nowych nastawach. I rzecz podstawowa , kręcę tymi śrubkami https://photos.app.goo.gl/bBKVezb6KNkxKQLV8 Na środku foto z krzyżykiem na łebku. Innych za bardzo nie ma nawet. Może jestem w błędzie. Nic to , jutro wykręcę z 1 obrót i jazda próbna . Ale z bakiem cięzko je bitem pokręcać , ta od strony sprzegła jeszcze jako tako, ale po drugiej stronie za ciasno . RD03 mam. Co ciekawe na ssaniu przy schodzeniu z obrotów nie strzela , czyli może byc za skąpo.
Ostatnio edytowane przez Widmo80 : 30.11.2019 o 00:06 |
30.11.2019, 08:36 | #33 |
Moderator
|
Kręcisz dobrymi śrubkami. W 3 i 4 są z boku - dokładnie te i nie jest tak źle nimi operować - po zdjęciu baku to w ogóle super.
W 7 są od dołu i tam to dopiero jest gimnastyka - nawet bez baku. Moim zdaniem to strzelanie nie jest z winy ustawień pilot screw. Jeżeli wszystko jest w miarę sprawne w gaźniku to kręcenie tą śrubką nie da efektu strzelania. W sprawnych afrykach wykręcisz na 6 obrotów i nie strzela wkręcisz na zero i nie strzela. |Byłem świdkiem przypadku strzelającej afryki, do której przełożono gaźnik z całkowicie sprawnej i strzelała tak samo. Co innego gdy niesprawne są inne podzespoły np. nieszczelny kolektory wydechowe lub ssące lub coś w głowicy i zaworach - jeżeli tam coś nie nie tak, to kręcenie tą śrubką może załagodzić efekt innej wady, ale to nie jest naprawa - sprawny i cierpliwy mechanik może załagodzić gaźnikiem w/w efekty. W ogóle ta śruba w 3 i 4 jest zaplombowana i ustawiona fabrycznie - nie powinno się tam grzebać o ile nie robimy remontu gaźnika. Daje ona efekt w całym zakresie obrotów silnika, ale największy podczas obrotów jałowych - czym wyższe obroty tym efekt jej wpływu mniejszy (o ile ma prawidłowe ustawienia). Ja bym zrobił tak: przegląd gaźnika czy wszystko jest ok, czyszczenie gaźnika, ustawienie poziomu paliwa na 7 mm - w 3 i 4 można go ustawiać, wymiana oringów, sprawdzenie air-cut itd... ustawienie śruby składu na fabryczne, synchronizacja gaźnika i testy. Jeżeli będzie strzelało to szukanie gdzie indziej... kolektory ssący wydechowy... jeżeli tu będzie ok... to prawdopodobnie zawory wydechowe... To tylko moje zdanie i doświadczenia.
Kiedy jest najciemniej, wtedy błyska znów nadzieja. Tolkien. Ostatnio edytowane przez Mallory : 30.11.2019 o 09:05 |
30.11.2019, 09:27 | #34 |
|
Dzieki Mallory- tak będę szukał. Czy znacie może rozmiar oringów, które są na tych śrubach regulacyjnych? Mam Rd03 i u mnie po ich wykręceniu , nie było ani jednego. Może w tym przyczyna .
|
30.11.2019, 13:42 | #35 |
Kolejność taka:
Śrubka, potem nakładamy sprężynkę, blaszkę i oring. Być może jak wykręciłeś śrubkę to oring został w gaźniku, zdarza się często. A na półce nie masz przypadkiem starych gaźników od 3-ki Tam raczej na pewno są kompletne te elementy. |
|
30.11.2019, 16:00 | #36 |
Miasto: Sosnowiec
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 25 min 29 s
|
Bardzo zalepiony ten gaźnik brudem.
Nie przepuszcza Ci czasami na starych króćcach przy schodzeniu z obrotów i nie otwiera poprawnie Cut off aby wzbogacić mieszankę ? Lub masz gdzieś te gaźniki nieszczelne na pokrywce, osi ? |
30.11.2019, 17:25 | #37 |
|
No i chyba znalazłem gdzie ja bolało. Artek - przypadkiem leżą sobie takie gaźniki u mnie , ale i w nich nie było tych oringow na śrubach.. albo zostały wewnątrz a ja nie umiem tego wydłubac . Pojechałem ze śrubą do motoryzacyjnego i dopasowałem tak, żeby był ciut grubszy , niż gwint , wkręciłem to z kroplą oleju i już . Jego rola to nie wpuszczać powietrza . Do oporu, wykręciłem o 2,5 obrotu obie, poskładałem i pojechałem na testy. I szok mał,y jak teraz Afryka odżyła - nigdy tak nie ciągnęła w całym zakresie obrotów . Tu na pewno jest lepiej, strzelać przestała , ale czasem sobie lekko fuknie , ale na pewno jest lepiej niz było . I tak bym zostawił ...ale... .Straciłem hamowanie silnikiem po puszczeniu gazu, a obroty nie schodzą szybko ( oczywiście po zamknięciu całkowitym manetki)zawieszają się na chwilę koło 2 tys i spadają na 1,5 tyś i tak oscyluja w granicach 1,2 - 1,5 tys . Moge zmniejszyć obroty wiadomo , ale wiem ze będzie zdychać wtedy. Może ma za bogato teraz? Spróbuje jutro dac na 2 obroty wykręcone.
Cassini - gaźnik nie mój , zdjęcie dla poglądu. Króćce ssące raczej ok , wymieniłem na nowe, air cut i uszczelki też nowe. Jakiej pokrywce? Kupie plaka jutro i wszystko sie wyjaśni. Ostatnio edytowane przez Widmo80 : 01.12.2019 o 09:23 |
30.11.2019, 21:07 | #38 |
Miasto: Sosnowiec
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 25 min 29 s
|
Chodziło o pokrywy komory pływakowej i wyciek paliwa z ich uszczelki - ale jak to nie twoje gaźiory na zdj. to nie było tematu.
A jeżeli nie schodzi z obr. i nie przycina się któraś z linek gazu a to powinieneś wychwycić dopychając placem oś przy gaźniku to zobacz czy nie ma problemu z linkami ssania. Przetestuj jak zachowuje się na 1,5obr. - jak dalej słabo będzie schodzić z obrotów a jak piszesz falują obr. to może łapać lewe powietrze. Jak masz gaz w butli lub puszkę do zapalniczek podajesz delikatnie na gaźnik i obserwujesz czy obroty wzrosną.. |
02.12.2019, 00:27 | #39 |
|
Dzisiaj jeszcze jedna regulacja, próby szczelności gazem - gdzieś zasysa lekko lewe powietrze mi - myslę że ośki przepustnic już lekko wyrobione są . Ustawiłem oba tak - wkręcone na max i wykręcone na pełne 3 obr. Poskładałem odpaliłem i wydaje się byc ok. Obroty w miarę stabilne, prycha , strzela w miare mało co i w miare szybko schodzi z obrotów. Myśle że lepiej już nie bedzie.
https://photos.app.goo.gl/xpCo5b24mhMMkdYq5 |
|
|