|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
11.12.2014, 23:58 | #31 |
Administrator
|
Dokładnie tak.
Ilość propanu uzależnia się od temperatury. Propan jest nośnikiem wrzącym przy -42* a butan ledwie -8 czyli przy -10* można go nosić w odkrytym wiaderku Przy zimowych temp zwiększa się ilość propanu. Zeszłej zimy trafiłem na mieszankę z ok 70% propanu. Stacja dolała trochę czystego propanu by wzmocnić posiadany letni skład na mrozy. Autko pięknie chodziło , tylko trochę mniej spaliło na setkę bo rozkoszowałem się dźwiękiem V-ki na takim składzie lpg.
12.12.2014, 00:18 | #32 |
Miasto: HollyCity
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 6 dni 20 godz 14 min 7 s
|
No nie porównujmy płynu do spryskiwaczy z paliwem , w/g norm i deklaracji producenta skład ma być 30/70 na stałe , a to co trafia pod dystrybutor to już inna bajka , jak kiedyś zapytałem pana na renomowanej stacji dlaczego w przezierniuk aż się gotuje od bąbelków powietrza to usłyszałem że tak ma być i są świeżo po kontroli choć o to go nie pytałem , ale o czym tu mówić jak olej opałowy w tym kraju odbarwia się kwasem solnym , a ja głupi chciałbym .........
12.12.2014, 10:07 | #33 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 41 min 50 s
|
Poka tę normę i deklarację. Może się czegoś nauczymy.
12.12.2014, 19:31 | #34 |
Zakonserwowany
|
W rafinerii do wszystkich cystern leje się to samo paliwo z nalewaków . Szel , bipi i inne koncerny dolewają tylko uszlachetniacze , nie myślcie że ważą go cysternami z Holandii czy Anglii . Ja tankuje na małej stacji ON od zawsze i przy dużych mrozach auta zalane super vipałermi nieodpalały bo wytrącała się parafina i przytykała przewody .
13.12.2014, 10:03 | #35 |
Administrator
|
Nie przewody tylko filtry.
Reszta się zgadza. Generalnie niektóre stacje nie zamówią na czas zimowej ropy i stąd te problemy. Dawno temu chciałem dotankować autobus w trasie , mieli tam jeszcze dystrybutor z przezroczystą bańką z boku. Łapię za pistolet a w tej bańce normalnie mleko zamiast klarownej ropy. Były to początki mrozów. Pytam kolesia czy ma zimową ropę , na to on mówi że tak. Ale na pytanie dlaczego ma parafinę w tym oczku kontrolnym zaczął się motać i niejasno odpowiadać. Pojechałem na następną.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 13.12.2014 o 10:12 |
13.12.2014, 10:22 | #36 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 41 min 50 s
|
To faktycznie się zasłuchałeś bo powinno spalić więcej. Propan jest mniej kaloryczny od butanu. A może przekroczyłeś jakąś granicę. A wiadomo, za granicą wszystko jest lepsze
13.12.2014, 10:33 | #37 |
Administrator
|
Granic nie przekraczałem
13.12.2014, 17:51 | #38 |
Zakonserwowany
|
W niektórych autach przewody paliwowe są metalowe i w nich przymarzało .
15.12.2014, 17:38 | #39 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
Nie jestem jakimś tam ekspertem ale czy teoretycznie lanie ulepszonych beznyn (VPOWER etc.) nie ma czasem wpływu na mieszankę? Chyba ma... w sensie, trzeba by regulować inaczej przy większej ilości oktanów, nie? Czy nie?
Swoją drogą - przynajmniej w Puszce mojej kochanej (staruteńki accord) zalanie go Shell Vpower sprawiało że przyrost mocy faktycznie był. Ale w gaźnikowcu takim jak afra to bym się tego nie spodziewał...