|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
15.01.2010, 20:58 | #31 |
Motocykl: RD04
Online: 5 dni 4 godz 14 min 34 s
|
Jak to mówią, lepiej późno niż wcale..
Więc, foty pochodzą z RD07 i siedzenia Mariomoto. Do RD 04 nie założyłem. Dlaczego? Jest we wcześniejszym opisie. Z tyłu syn, lat 4 Na głowie ma kask w swoim rozmiarze, proszę spojrzeć jak się męczy i wali wodziciela po plecach Tak to jest zamontowane Tutaj dziewczynka lat 7. Darła się w niebogłosy żeby ją zesadzić Napiszę raz jeszcze, jak dla mnie nie warto do tego czym jeżdże i jakie mam dzieci (mam na myśli wzrost i wagę). |
15.01.2010, 22:34 | #32 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: KTM 640 LC4 Adv.
Online: 1 dzień 1 godz 37 min 56 s
|
Jednak obrazki bardziej do mnie przemawiaja.
Fakt pozycja w foteliku jest kiepska, leci do przodu podróżujący w nim. ciekawe czy dałoby się zamontować je odgięte lekko do tyłu?
15.01.2010, 22:42 | #33 | |
Online: 5 dni 4 godz 14 min 34 s
|
Cytat:
Montowanie lekko odgiętego to kiepski pomysł. Metalowe uchwyty mocujące bezpośrednio siedzenie i kanapę motocykla będzie za krótkie, więc nie uniesiesz siedzidła. Siedzenie musi być stabilnie przymocowane do kanapy motocykla, a tylko oryginalny metalowsy uchwyt na to pozwala!! No... |
|
15.01.2010, 22:49 | #34 |
Hodowca Kalafiora
Miasto: Kraków
Motocykl: już nie mam AT, tera jest MG
Online: 1 tydzień 3 dni 2 godz 34 min 42 s
|
Ponieważ wątek jest dla chcących podróżować z dziećmi nie otwieram osobnego - a co sądzicie o takim patencie (spory obrazek)? Zakładam krótki dojazd, w zgodzie z przepisami (czyli v max 40 km/h) przez miacho do przedszkola/szkoły - da się, czy jestem sadysta/nieodpowiedzialny ojciec bez wyobraźni?
|
15.01.2010, 23:27 | #35 |
Administrator
|
Jak do szkoły , czyli powyżej 7 lat możesz szybciej niż 40km/h.
Przedstawiony motocykl ma oparcie i płaską kanapę dzięki temu zastosowanie tylko pasów może się sprawdzić. Dziecko się nie zsunie ani nie spadnie, pomysł dobry. Pytanie : ""da się, czy jestem sadysta/nieodpowiedzialny ojciec bez wyobraźni?"" nie widzę nic nie normalnego że dziecko jest od małego wożone na motocyklu....... o ile robi się to z głową i odpowiednio bezpiecznie jedzie. Foteliki o których mowa w temacie są generalnie dobrym pomysłem, gdyby nie brak wyobraźni konstruktora lub raczej brak zmysłu techniczno/praktyczno/ergonomicznego. Zamiast działającego fotelika powstała wydumka , zaryzykuję tu stwierdzenie że konstruktor nigdy motocykla z bliska nie widział. A z resztą świat jest pełen badziewia ktore się robi tylko dla kasy a nie właściwego działania, ale to już nie ten temat. Wracając do fotelików, podejrzewam że poddupnik z dobrego konstrukcyjnie fotelika samochodowego po uprzednim właściwym zamontowaniu byłby bardziej funkcjonalny zwłaszcza jeśli byłby zamontowany tylny kufer jako oparcie.
15.01.2010, 23:49 | #36 |
Hodowca Kalafiora
|
Tera już 6-cio latki idą do szkoły ;-)
A co z nogami - w kontekście, że jednak podnóżki są dalej niż sięgają nogi 6 czy 7 latka, będą dyndać. Można zabezpieczyć jakimiś osłonkami, żeby nie dostały się tam gdzie nie powinny, ale np. w rowerze mam siedzonko z podnóżkami i takimi paseczkami do przypięcia stóp, żeby nie majtały. Tylko, że wtedy przypinasz dziecko do motocykla, a tego wydaje mi się, że wolałbym uniknąć, choć może nie mam racji? |
16.01.2010, 03:38 | #37 |
Administrator
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 3 godz 49 min 59 s
|
Przede wszystkim zabezpieczyć trzeba nogę od wydechu. Dostanie się nogi pomiędzy ramę a wahacz jest mniej prawdopodobne niż oparzenie.
Długość nóg dziecka oraz jego pozycja na motocyklu wymusza bardziej wysoko uniesienie nóg z tego co widzę, więc do podnóżków niższe dziecko raczej może nie sięgać. Córa bez fotelika na AT: Z fotelikiem nie mam zdjęć, zresztą podnóżków pasażera też obecnie
16.01.2010, 11:06 | #38 | |
Administrator
|
Cytat:
Przypiecie malucha pasami daje pewność że nam z fotelika nie wyjdzie ale w razie wywrotki ta zależność działa dalej, pytanie co lepsze aby wypadł czy pozostał przypięty. Moja córka ma 7.5 l dosięga do podnożków juz z pół roku więc dylemat co z nogami częściowo jest rozwiązany , 6.5 letni syn prawie dosięga. Pozostaje kwestia utrzymania nóg na podnóżkach co by się nie przemieściły niechcący. Ale póki co robię z nimi króciutkie przejazdy osiedlowe jedno z przodu drugie z tyłu.
18.01.2010, 23:10 | #39 |
Hodowca Kalafiora
|
Ja myślę, że jednak wole mieć dzieciaka przypiętego do siebie, niż do motonga - zwłaszcza, że mój szczególny przypadek to prędkość do 40 km/h, a i to pewnie nie cały czas, bo korek, i prosta droga, z dwoma lewoskrętami (na początku i na końcu).
Myślę też o podwyższeniu podnóżków i dodaniu takich jakby boczków, tak, by noga mogła być wyjęta tylko ruchem do góry lub w przód, a nie przypadkowym na bok, co o tym sądzicie? No i czy te całe profile aluminiowe z podnóżkiem mogę bezkarnie odkręcić i wymłodzić inne, czy one nadają ramie dodatkową sztywność lub pełnią inną funkcję? |
19.01.2010, 10:31 | #40 | |
Miasto: Raczyce/Wrocław
Przebieg: 3 ....
Online: 1 miesiąc 21 godz 53 min 22 s
|
Cytat:
W moim wypadku jest tak że mogę przysunąć kufer centralny do tyłu tak że boczki oparcia z kufra podtrzymają małą we właściwej pozycji - ale i tak zastanawiam się nad szelkami i przypięciem do mnie z powodu mojej pewności że przesunie mi się na boki może wystarczą tylko szelki ?
|