|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
21.04.2012, 19:39 | #31 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Wysokie dość te prądu ale wyglądają że mieszczą sie w prawidłowych
Jeśli Aq było nie dołowane to czasem musi się deko podładować, inaczej wyniki są deko przekłamane |
21.04.2012, 20:59 | #32 |
Mój kolega miał w Trans-alpie aku orginał 6 sezon, teraz kupił nową vartę
|
|
21.04.2012, 23:01 | #33 |
Miasto: Polichno
Motocykl: TA
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 13 godz 9 min 17 s
|
U mnie a wsi sprzedają Varty po 150pln
Taki Chińczyk z nalepkom Jedź do sklepu z akumulatorami tam mają taki cudowny miernik i prawdę pokarze . A tak to se można gdybać |
21.04.2012, 23:18 | #34 |
Miasto: WROCŁAW
Motocykl: RD07
Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
|
Ładowanie jest. Choć miejscami minimalnie sporawe. Wygląda tak, jakby aku nie było już takie sprawne , lub jakby styki były gdzieś lekko zasyfione. W takich sytuacjach ładowanie rośnie ponad normę. Skoro styki w kostkach masz ok, to faktycznie kolejnym bezkosztowym krokiem byłaby wizyta w sklepie z akumulatorami - sprawdzą go na mierniku pod obciążeniem. Warto jeszcze to wykluczyć. To prosta konstrukcja. Musi działać.
|
21.04.2012, 23:39 | #35 |
Miasto: Biała Podl./Warszawa
Motocykl: Afryka? Nie, dziękuję. ;)
Przebieg: 60000
Online: 1 tydzień 1 godz 37 min 9 s
|
Jakieś herezje piszecie starzy mechanicy, że jest wszystko OK. Co to za obroty 2000?! Co to za obroty MAX?! W ogóle co to za pomiary z ssaniem, bez ssania, zimny, ciepły, może jeszcze na pozycjach lub przy właczonym tylko świetle stopu? Ktoś jeździ na zimnym silniku na co dzień?
Pomiar przecież robi się robi przy 4-5 tys. obr/min i właczonych mijania oraz przy włączonych światłach i biegu jałowym. Ja też kupiłem Vartę myśląc, że jest the best. Po roku okazało się, że podczas kręcenia rozrusznikiem b. szybko się wyładowuje, trudno ja naładować a podczas spoczynku w ciepłym (nie podłaczona do instalacji) gazuje. Wymieniłem na Exide, które to we wszystkich moto i u klienta sprawują się wzorowo.
21.04.2012, 23:43 | #36 |
Motocykl: Husqvarna 701 Enduro
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 15 godz 23 min 25 s
|
Usterka namierzona... Naprawiona...
W tym modelu kabel przekaźnika rozrusznika przyłączony jest zwykłym konektorkiem bagnetowym... W pionie... Dodam, że silnik też wibruje głównie w pionie... Złącze, jak wcześniej wspomniałem, było cały czas czyste i niezaśniedziałe... Wtyczka siedziała na "bagnecie" pewnie... Jednak nie dość pewnie... Podczas jazdy zaczęła się zsuwać i doszło do momentu, gdzie styk był już za mały... I przerywało przy odpalaniu moto... Czyli na problem złożyły się dwie usterki: rozładowany aku po zimie oraz zsuwające się złącze elektryczne... Prawa Murphy'ego zadziałały i obie nastąpiły jedna po drugiej dając fałszywy trop... Naprawa oczywiście banalnie prosta - wystarczyło wytczkę lekko dogiąć kombinerkami... Dzięki wszystkim za sugestie i porady... Nieźle się bawiłem ganiając z miernikiem i nawet jest mizerna szansa, że polubię elektrykę... |
21.04.2012, 23:45 | #37 |
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Prąd - niewidzialny przyjaciel (wróg)
|
|
|