21.03.2017, 19:24 | #31 | |
Motocykl: RD03
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 6 godz 44 min 56 s
|
Cytat:
|
|
21.03.2017, 22:13 | #32 | |
Moderator
|
Cytat:
Ich odpowiedź w tej sprawie sprzed kilku miesięcy: witam. niestety nie pomoge w naprawie kosza w tej marce.. dawno temu juz zrezygnowalem z naprawy koszy sprzegla marki Honda. jest kilka rzeczy w tych sprzeglach nie do przeskoczenia.. co do halasow ktore sa po wcisnieciu to zazwyczaj nie jest to nic groznego ale wiadomo jak w kazdym przypadku trzeba to sprawdzic by pewnosc byla calkowita
22.03.2017, 01:18 | #33 |
Miasto: Orzesze
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 10 godz 31 min 28 s
|
Czesc,
Rzeczywiscie temat troche nie do konca trafiony na forum AT - ale na pewno warto poszukac rady i tutaj - przy okazji moze wywiazac sie ciekawa dyskusja ktora i wam w czyms pomoze. Tulejke mam juz zakupiona ... ale jej wymiary sa dokladnie takie same jak tej starej. @Kazmir - wydaje mi sie (to tylko teoria) ze kiedy wcisniemy klamke sprzegla to tloczek dociska lozysko oporowe i kosz ma juz dwa punkty podparcia ... jeden zuzyty (lozysko slizgowe lub igielkowe), drugi dobry (lozysko oporowe), @Mallory/Marcin - pewnie warto rozroznic kilka symptomow zuzytego sprzegla: a) metaliczne dudnienie ... kosz ma luz na tulejce lub jest zle wywazony (bycmoze rowniez przez nierowny docisk sprezyn), b) rzezenie - bycmoze lozysko oporowe, c) grzechotanie - luzne sprezyny lub zdecentrowany kosz, d) uslizgi, przeskoki - moze zuzyte tarcze lub sprezyny dociskowe. Ktos kiedys powiedzial zeby sobie dac z tym spokoj i ... pewnie mial racje - ja na pewno bym tak zrobil gdyby moj kosz grzechotal. Temat byl juz oczywiscie walkowany na forum TA (http://forum.transalpclub.pl/viewtop...?f=102&t=20208) - rozmawialem nawet z Damianem ktory dorobil sobie takie lozysko - ale ciezko byloby to zorganizowac, dlatego musze poszukac tokarza ktory podjalby sie takiej wymiany. @Kazmir - prawda, Honda nie przewidziala wymiany samego lozyska (zupelnie niezrozumiale - poniewaz AT z starszych rocznikow maja lozysko igielkowe), problemem bedzie znalezc pasujace lozysko i odpowiednio je osadzic - dlatego warto poszukac kogos kto zna sie na temacie. Mariusz |
22.03.2017, 01:30 | #34 |
|
Co do pomyslu z blaszkami ... ja osobiscie nie chcialbym miec czegos takiego - glownie dlatego ze producent nie przewidzial takiego elementu fabrycznie,
Ciezko stwierdzic jak to sie zachowa - pewnie jezeli kosz bedzie wywazony, podkladki dobrze dobrane (waga, wymiary), to pewnie moze to spelnic swoje zadanie, Podkladki z wspomnianego tematu byly przyspawane - wiec pewnei sie nie oderwia |
22.03.2017, 11:13 | #35 |
Miasto: Sosnowiec
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 25 min 29 s
|
To oglądał ? https://www.youtube.com/watch?v=fAOMrZjCLz8
To, że stuki cichną po wciśnięciu klamki świadczy właśnie że kasuje się luz na wewnętrznej tulei kosza i to tam masz luz a najpewniej na obu tulejach. Zrób taki test https://www.youtube.com/watch?v=fAOMrZjCLz8 i napisz czy masz taki luz ? |
28.03.2017, 00:35 | #36 |
|
A co z lancuszkiem rozrzadu ?
Hmmm,
Ten drugi link chyba mial byc inny - w filmie jest tylko mowa o tym ze gosciu zeszlifowal 1/20 cala z tej tuleji ktora zamontowal ... jak dobrze zrozumialem, moj angielski nie jest najlepszy, Kosz oddalem do tokarza, obiecal ze zrobi mi taka tulejke i ze bedzie trzymac jak oryginal - moze juz za 1-2 dni bede go mial z powrotem. Mam pytanie co do lancuszka rozrzadu ... nie usmiecha mi sie rozbierac znowu wszystkiego / tanie to nie jest za jakis czas - wiec zastanawiam sie nad wymiana: Wysuniecie klinu mierzony wedlug manuala (https://goo.gl/photos/vrMmj6hR9jWfpV6i6) ma 5.5 ( 7mm to max ), a wysuniecie wzgledem obudowy napinacza to 4mm / 4.5 mm (6 mm max w Haynesie. Czyli 1.5 mm do limitu serwisowego, Na ile wystarczy te 1.5 mm ? - wymieniac go czy przejezdze jeszcze 40-50tys (obecnie 83tys) |
02.05.2017, 15:19 | #37 |
Miasto: Sosnowiec
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 25 min 29 s
|
To ile zebrał z tulei jest mało istotne, musiał dać grubszą tulejkę od 1-2mm aby wprasować z odpowiednim wciskiem do aluminium. Najważniejszy jest luz pomiędzy współpracującymi elementami - na filmie mówi, że ustala luz między mosiężną tuleją a tarczą z zębatką 0,03mm
|
|
|