|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
05.04.2019, 17:15 | #31 |
Autobanned.
|
W Skandynawi jest sporo moto. Ludzi jest za to mało . Co do PL - to zobacz co się porobiło w 10 lat. Jak kupowałem Afrę to były głównie złomki i PRL-y. Kogo było stać na zbytek motocyklowy jak w garażu stało CC700 na raty ...
05.04.2019, 18:31 | #32 |
Gość
Online: 0
|
|
05.04.2019, 22:16 | #33 | ||
Cytat:
Cytat:
Moderatorzy
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|||
05.04.2019, 22:33 | #34 |
Miasto: depresja Gdańska
Motocykl: XL600V
Online: 3 miesiące 6 dni 21 godz 47 min 6 s
|
etam , na innych forach i szajsbukach pytają na jakich stacjach się nie czepiają np za puste wydechy i co ciekawe często otrzymują konkretne odpowiedzi
05.04.2019, 22:36 | #35 |
Potwierdzam... jak się dobrze popytasz w okolicy to są jeszcze stacje co bez pojazdu podbijają
|
|
05.04.2019, 23:47 | #36 | |
Miasto: Warszawa
Motocykl: Tenere 700
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 godz 6 min 58 s
|
Cytat:
W jaki sposób światło, które w Ameryce jest bezpieczne, w Polsce nie jest? Jakie zagrożenie powoduje o kilka decybeli za głośny wydech? Nie wspomnę, że nigdy nikt nie sprawdzał np. czy nie mam pękniętej ramy przy główce czy dokręconej osi przedniego koła... Przegląd jest w stanie wyeliminować tylko bardzo drastyczne przypadki, ale zakładam, że skoro siadamy na motocykl to przed każdą jazdą pewne miminum ogarniamy. Jeśli sami nie zadbamy o bezpieczeństwo swoich motocykli to żadna kontrola nie pomoże. Ale to chyba truizm. Żeby nie być gołosłownym - niejeden z nas organizuje na trasie opony na zmianę, bo wie, że te co ma (nowe) nie wytrzymają całej wycieczki. Ja używam twardszych klocków hamulcowych, bo gdybym założył najtańsze, to z racji wagi motocykla jestem w stanie skończyć je po 5.000km czyli np. w trakcie dłuższego wyjazdu, kiedy do następnego przeglądu mam 9 miesięcy. Na koniec taka historia: Kiedy chciałem sprawdzić amortyzatory w poprzednim motocyklu, to w żadnej z ok. 20 stacji diagnostycznych w Warszawie, w których byłem i dzwoniłem nie mieli możliwości, żeby to zrobić. W końcu trafiłem na diagnostę, który miał Afrę i postawiliśmy dwa motocykle jednocześnie (niby jedna oś samochodu) i maszyna pokazała, że moje ledwo mieszczą się w normie, a w prawie nowej Afrze są zużyte w 1/3... |
|
06.04.2019, 09:24 | #37 |
Miasto: Dziki Wschód (podlasie)
Motocykl: RD07B
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 9 godz 44 min 35 s
|
Jeżeli chodzi o mnie mając na myśli bezpieczeństwo mówię o przeglądach ogólnie min. przegląd samochodów , ścieżka, wahacze, amortyzatory, zbieżność, opony itd...
|
06.04.2019, 09:53 | #38 | ||
Moderator
|
Cytat:
A schodzenie lawin, co powoduje? To tylko przykład, ale widziałem w de (albo w Austrii) tunel, przez który wyłącznie motocykle nie mogły przejeżdżać. W Alpach Austryjacy sprawdzali wydechy, przykłady można mnożyć. Cytat:
Sprawdza się wyłącznie wizualnie, nie mają 'trzepaków'. Założenie chyba takie jest, że każdy robi serwis auta (czy motocykla) w ASO, co za tym idzie - wszystko wymieniane jest na czas i nie powinno się zepsuć.
06.04.2019, 10:23 | #39 | |
blink
|
Cytat:
Tak wyglądają przeglądy a wprowadzane zmiany świadczą, że Ci na górze mają tego świadomość. Jeśli masz sprawną maszynę to nie ma mowy o upierdliwości.
06.04.2019, 10:39 | #40 | |||
Miasto: Warszawa
Motocykl: Tenere 700
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 godz 6 min 58 s
|
Cytat:
A co do świateł - jest dokładnie odwrotnie: Europa - asymetryczne, USA - symetryczne. Cytat:
Cytat:
Natomiast co do polskich ASO opowiem taką historię. Póki samochód miałem na gwarancji robiłem przeglądy w ASO i co za tym idzie płaciłem odpowiednio. Po gwarancji zacząłem się zastanawiać czy dalej tam serwisować i przeglądam wydruki z czynności. Kupa pozycji do sprawdzenia, przy każdej "odfajkowane", że zrobione. Nawet grubość bieżnika mierzona. Zaciekawiło mnie, ile mm opon zjeździłem przez 3 lata. Patrzę w papiery - na początku 7,2mm, wertuję do ostatniego przeglądu. Nie jeżdżę dużo, ale ok. 45 tysięcy zrobiłem, więc ciekaw jestem na ile jeszcze wystarczą mi opony. Po 3 latach wpis pokazywał... 7,2mm. Po dwóch tak samo... Ciekawe czy w ogóle olej zmieniali... |
|||
|
|