|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
01.04.2012, 14:12 | #31 |
wolny strzelec
|
zawsze lubialem dobre wiadomosci.
Ps.ja go i tak podladuje i zobaczymy-moze w tym roku obleci |
01.04.2012, 14:43 | #32 |
Miasto: Bolesławiec
Motocykl: RD03
Przebieg: 64000
Online: 1 tydzień 6 dni 14 godz 41 min 40 s
|
Zanim jeszcze zapniesz bieg,zobacz co słychać na wałku zdawczym, moto raczej nie było eksploatowane w koło komina, a więc nie zaszkodzi.Poza tym tak jak mówią koledzy olej, aku, styki reglera, to w pierwszej kolejności, a co do rudej na cylindrach to wątpię, ale troszeczkę mixolu na tłoki nie zaszkodzi, miłej zabawy .
|
01.04.2012, 15:49 | #33 |
Miasto: PORONIN
Motocykl: AFRI RD 07, GAS GAS txt 280,
Przebieg: 48k
Online: 3 tygodni 3 dni 22 godz 3 min 3 s
|
U mnie jest krzyk jak się sam wypuszczę gdzieś dalej, moja połówka też jest fanką Afri. Tylko czekać kiedy powie że chce własne moto. He he
|
01.04.2012, 19:45 | #34 |
Amator podwórkowy
Miasto: Kostrzyn nad Odrą
Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98
Przebieg: >55kkm
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 2 godz 40 min 45 s
|
Witam sąsiada zza miedzy. Maszyna piękna, aż żal że tak zaniedbana. Ale ogarniesz to szybko. Na już, tak jak piszą wyżej koledzy. Coś rozluźniającego do cylindrów i niech to z dzień zostanie, w tym samym czasie łańcuch bym zdjął i wrzucił na dzień, dwa do nafty albo ropy. W tym czasie możesz przelecieć wszystkie styki "kontaktem", rozruszać hamulce, napompować koła, sprawdzić pompę paliwa, i czy jest iskra na świecach. Wydatki pilne to filtry, olej i rejestracja. Paliwa bym nie zlewał, tylko dolał świeżego do pełna i po naładowaniu akku i sprawdzeniu tego co wyżej próbował odpalać. Ale jak już odpali to nie rozpędzaj się zanadto. Sprawdziłbym jeszcze luz na zaworach. Bo jak nie ma to szkoda wypalać gniazd. No i nie chcę Cię poganiać. Ale pod koniec kwietnia mamy fajna imprezę w Kłodzku i kilka motocykli z naszego rejonu tam jedzie
PS. Dawaj jakiś namiar na to mogę wpaść na chwilkę na oblookanie i jakiegoś gadulca
01.04.2012, 20:36 | #35 |
Miasto: Gołańcz
Motocykl: RD07
Przebieg: 71000 +
Online: 3 tygodni 6 dni 9 godz 13 min 31 s
|
kiwaczka raczej nie bedzie zastana co? Uszczelniacze nie powinny przepuścić deszczówki, jednak nowy smar życia doda Jak bedziesz ściągał łańcuch, to i tak zwalisz wahacz, pomerdaj paluchem łożyska, ino ich nie wyciągaj, nasmaruj nowym smarem!! Jaki moment Nm dokręcania to masz gdzieś u mnie w wątku. Gdy będziesz rozkręcal to pamiętaj o zdjęciach,nie żałuj miejsca na karcie, czasem mały detal a głowe utruje,szczególnie w kolejności składania i umiejscowienia linek!! Bo po co mają się przecierać. Śrubki pakuj jak ja w foliówki i też rób im zdjęcia bo potem z fiszek rozszyfrowywać co i jak to marnowanie czasu, a tak laptop w garażu i raz dwa robota idzie Narazie rozruszaj jak sugerują, masz juz wstępnie wskazówki, Diverek oferuje pomoc to połowa sukcesu Dziel się wiadomościami, będzie ciekawie
|
01.04.2012, 23:00 | #36 |
wolny strzelec
|
Aciu-pomysl z torebkami na srobki jest twoj,choc mam zamiar z niego skorzystac.
Pomimo ze w warsztacie radze sobie jako tako-nigdy nie krylem zazdrosci,mechanikom ktorzy potrafia po rozebraniu czegos w drobny mak-poskladac do spowrotem do kupy. Ja tak nie umiem-moje srobki sa zawsze podzielone na strony. Dokumentacja fotograficzna bedzie-obiecane. Wlasnie zalatwilem sobie duzy garaz-gdzie mam swiatlo i prad.Tez sie naczekalem. Maju-przychodz!!Ja czekam |
01.04.2012, 23:18 | #37 |
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 29 min 48 s
|
Ilu użytkowników, tyle rad- osobiście rozebrałbym ją na śrubki, ale ja to nawet sprawne moto rozbieram.
Pozdrawiam, Wolo |
02.04.2012, 00:22 | #38 | |
Miasto: Gołańcz
Motocykl: RD07
Przebieg: 71000 +
Online: 3 tygodni 6 dni 9 godz 13 min 31 s
|
Cytat:
|
|
12.04.2012, 16:59 | #39 |
wolny strzelec
|
Powrot.
Udalo mi sie pomimo krzyku kobiety dotrzec do garazu. Zaczelismy ze szwagrem "krecic". Tak wygladala o 9-tej: a tak po 1000 litrach wody i dwoch godzinach: Po 4 godz-wnioski. Afri nie odpalila. Tloki sie ruszaja. Z tlumika niezle dawalo-nie dalo sie go zatkac-to chyba dobrze? Swiec nie odkrecilem-brak sprzetu-dopiero w domu uzmyslowilem sobie ze w zestawie AT cos tam bylo.Dlaczego nie jest to standartowy klucz 16 Jutro proba nr 2. Dajcie jakas rade. Czemu nie pali? Czy ssanie daje sie pociagnac tylko troszke-czy u mnie jest zablokowane? NIe jestem pewien czy dostaje paliwo. Gdyby nie ten deszcz i akku nie padlo :-( |
12.04.2012, 17:19 | #40 |
Ja zeszły sezon uruchamiałem na "półssaniu", a to tylko z tej przyczyny, że dźwignia ssania zapierała się o obudowę lewej manetki. Odsunąłem uchwyt lusterka i teraz Afryczka się naprawiła - sprawdź, może ten sam powód