|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
21.05.2015, 11:33 | #31 |
przemieszczacz
Miasto: Skierniewice
Motocykl: LC8, exc-f 250
Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 19 godz 30 min 15 s
|
Żre olej?
21.05.2015, 11:37 | #32 |
Nie zre oleju.
|
|
21.05.2015, 12:57 | #33 |
Fazi przez Zet
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 1 tydzień 3 dni 2 godz 42 min 54 s
|
Na tym opieram ze napisales "prawdopodobnie" i nie ma zadnego ciagu przyczynowo - skutkowego podanego w diagnozie. Mechanik powiedzial, "Panie, to kompresja, na 100%, cala gora do robienia". A Ty to chcesz robic.
Zapytaj mechanika o ciag przyczynowo skutkowy Twojej awarii. 9 kompresji i nie zre oleju to nie jest zle i wskazuje na przyczyne ze zawory Ci nie trzymia, i wastarczy sciagnac glowice i je doszlifowac/wymienic. Przyczyny braku kompresji jest kilka: - wyjechane pierscienie - wyjechany cylinder - brak luzu zaworowego - nadpalony zawor - siedzenia zaworowe nie trzymia - Problem w rozrzadzie ze nie zamyka zaworu Widzisz ze przyczyn moze byc wiecej? Jak postawisz tu diagnoze od mechanika to powrozymy dalej. Te objawy ktore opisales nie Maja nic wspolnego z kompresja jak narazie. Idziesz do dentysty bo Cie zab boli. A on mowi: wyrywamy cala gore. Tez bys sie zgodzil?
Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś. Ostatnio edytowane przez fassi : 21.05.2015 o 13:00 |
21.05.2015, 13:10 | #34 |
Miasto: Mała Polska
Motocykl: RD07a
Przebieg: 41214
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 9 godz 40 min 43 s
|
Zdaje się, że miałem podobnie z tym,że w aucie. Generalnie zaczęło się od nierównej pracy silnika na biegu jałowym (szarpanie, itp). Komputer wywalał błąd na 3 cylindrze (misfire). Podejrzenia padły na cewkę. Wymiana i bez rezultatu.
Pomiar ciśnienia w grach na ciepłym silniku 12, 12, 8, 12 (8 na tym co wywalało błąd). Pomiar ciśnienia na zimnym silniku 12, 12, 0, 12. Po zdjęciu głowicy okazało się,że wypalone były zawory na tym garze. Przy okazji wymienione zostały wszystkie zwory i gniazda (16), doszlifowana głowica. I teraz jest OK. Dodam, że oleju nie brał wcale i jechało się autem normalnie przy wyższej prędkości.
21.05.2015, 14:03 | #35 |
Fassi, prosze, nie czepiajmy sie slowek.
OK, to ja rozwine zeby bylo jasne. Oddalem motocykl do warsztatu. Przykazalem sprawdzic wszystko o czym pisaliscie. Wszystko z motocyklem jest OK. W wyniku badania stopnia sprezania wyszedl wynik w okolicach 9. Wiec umowilem sie ze po sezonie oddam go do remontu. oczywiscie po rozebraniu bedzie wszystko dokladnie sprawdzone i masz racje ze przyczyn moze byc kilka. W wielkim skrocie napisalem ze przewiduje "maly" remont silnika czyli pierscienie i zawory w celu uszczelnienia go. A co DOKLADNIE zostanie zrobione to wyjdzie po rozebraniu. I ufam ze mechanik nie chce mnie dymac na kase i ze remont ten spowoduje ze silnik bedzie smigal kolejne lata. @RonDell - dokladnie takie same akcje mialem ze stara skoda i toyota - po zrobieniu gory silnika chodzily jak nowe i zero problemow |
|
21.05.2015, 14:14 | #36 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Czczkanie motocykla to na 100% gaźniki a nie niska kompresja.
Czczka zawsze nadmiar niespalonego powietrza a nie mała kompresja.. Moim zdaniem w afryce najpierw lecą pierścienie olejowe, i mimo dobrej mocy i przyzwoitej kompresji potrafią ciągnać trochę olej. Podstawiłbym gaźniki od innej afryki i wymienił zaworki odd ssania. Remont w drugiej kolejności Nie mniej 9atm kompresji (nie sprężania jak piszesz) to już niewiele, ale nie beznadziejnie Leżan zaufanowy człowiek, afrykaner i mechanik |
21.05.2015, 14:16 | #37 |
Fazi przez Zet
|
Teddy, nie czepiam sie slowek. Znam gro przypadkow kiedy wymieniano tloki, cylindry a wystarczylo wymienic pierscienie bo mechanika nie intereswaly interpretacje pomiaru, tylko wymienic wszystko jakby to byla recepta na wszystko
Przy pomiarze mozna troche oleju wlac do cylindra i jeszcze raz zmierzyc. Jesli cisnienie bedzie wyzsze to znaczy ze pierscienie sa do dupy. Jesli bez zmian to sa zawory. Kumpel kiedys dzwoni do mnie ze motur mu zdycha i musi kapitalke zrobic. Ale jak pytam Chodzi jak zyleta i po co kapitalka Mowie mu aby podjechal. Byl w warsztacie i mierzyli mu kompresje. 7 barow wyszlo i Mechanik mu juz nawet koszty podliczyl. Kumpel zalamany ze Taki wydatek go czeka. Poszedlem po cisnieniomierz, swiece wykrecone, odkrecam manete na full i krece rozrusznikiem. Kumpel: A to trzeba manetke otworzyc? Mechanik nie otwieral.... Na cylindrach bylo 11 barow. To tak z zycia tylko i jestem strasznie uczulony na wszystkie diagnozy: "naprawiamy cala gore i wtedy bedzie dobrze". Nie chodzi mi o to ze ktos kogos chce na kase naciagnac, ale tez chodzi mi o wiedze mechanika ktory na brak kompresji widzi tylko remont kapitalny. Moga byc tez slabe sprezyny na zaworach i jak je wymienisz to nagle moze kompresja wroci. Koszt pewnie groszowy w porownaniu do kapitalki
21.05.2015, 14:22 | #38 |
Sorki, Rambo, moja pomylka, KOMPRESJI Stopien sprezania to raczej pozostal ten sam
Dziekuje Fassi za wszelkie sugestie. Wierze ze w warsztacie u Lezana dopilnuja by bylo dobrze. Z tym ze to raczej po sezonie, teraz juz dolatam. |
|
21.05.2015, 14:27 | #39 |
Fazi przez Zet
|
Jak Rambo pisal. Stawiam na gazniki i falszywe powietrze. Mieszanka mu nie pasuje. Moze tez byc czas zaplonu zly i dlatego takie reakcje. Jak oleju nie zre to znaczy ze serce masz zdrowe.
21.05.2015, 14:29 | #40 |
Ja nie mam pomyslu juz skad do falszywe powietrze
Mowilem KAZDEMU kto przy nim cos robil zeby sprawdzili. Finalnie kazdy mowi JEST OK. Sam nie mam skilla ani narzedzi zeby to zrobic |
|
|
|