![]() |
#31 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2011
Miasto: Reguły
Motocykl: Husqvarna FE 350
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 8 godz 23 min 36 s
|
![]()
O uprawach zioła słyszałem, lecz bardziej była mowa o północy Albanii, tak samo wciąż gdzie nie gdzie pozostają pola minowe - najwięcej wzdłuż granicy z Grecją więc jazda na "przełaj" może okazać się ryzykowną...
PZDR Qter
![]() |
#32 |
|
![]()
Znów wcześnie się budzimy. Na śniadaniu stawiamy się w okolicach 8-mej.
Przed odjazdem z Permet chcemy jeszcze przejść się do skały, którą widzimy z hotelu. ![]() ![]() Po dojściu do niej, okazuje się, że na jej szczyt prowadzą schody lecz są w trakcie remontu i nie dane nam będzie podziwianie panoramy miasta z jej szczytu. ![]() Dodatkowo w jej środku został wydrążony bunkier/schron - pozostałość poprzedniego ustroju. ![]() ![]() Wracamy do hotelu, szybkie pakowanie i ruszamy w kierunku Pogradecu a następnie Ohrydu w Macedonii. Dzisiejsza trasa wyglądała jakoś tak: ![]() Trasa ta prowadzi asfaltem, dziurawym asfaltem lub lekkim szutrem SH75 do Korczy (im bliżej Korczy tym lepsza droga). Odcinek pomiędzy Permet a Erseką jechaliśmy drugiego dnia naszego wyjazdu - ale jest tu tak wiele zakrętów i pięknych widoków, że w ogóle nie zauważam tego, że nim już jechałem - mam to z "tyłu głowy". ![]() ![]() ![]() ![]() Stacja benzynowa schowana w środku budynku ![]() ![]() W końcu docieramy do Korczy i zaczyna się nudna, szeroka, asfaltowa SH3. W Pogradecu tankujemy do pełna wydając ostatnią albańską walutę. Sidorowski z Dasiem lecą do hotelu w Ohrydzie najkrótszą trasą a ja postanawiam objechać jezioro z drugiej strony i chwilę jeszcze pokręcić się po Pogradecu. Jestem z chłopakami w kontakcie SMS-owym. ![]() ![]() ![]() Po zjedzeniu lanczu, pokręceniu się po mieście, kupnie pamiątek wybieram kierunek Ohryd, ale drogą SH3 z planem jak najbliższego trzymania się brzegu jeziora. ![]() Jakaś nieczynna fabryka zaraz za Pogradecem ![]() Widoczki na jezioro Ohrydzkie ![]() ![]() Przy drodze stoją co pewien czas handlarze ryb ![]() ![]() Udaje mi się wjechać trochę wyżej aby pstryknąć fotkę jeziora ![]() ![]() ![]() i okolic jeziora... ![]() Granicę pokonuje sprawnie - co prawda jest przede mną kilka aut ale mi się nie śpieszy i stoję chwilę w kolejce. Z przeciwnej strony dostrzegam Czechów w busie obklejonym naklejkami motocyklowymi - pozdrawiają mnie klaksonem ![]() Po zjechaniu na R1208 w Macedonii zatrzymuje mnie lokales na Versysie. Gadamy chwilę o motocyklach i jeździe na nich. Fajnie wyszło zestawienie mojego ubioru i jego ![]() ![]() ![]() Potem lecę dalej i docieram do naszego hotelu gdzie spotykam się z resztą ekipy. Chłopaki po stronie Macedońskiej też zatrzymali się na jedzenie i dotarli na miejsce około 2h przede mną. Chwilę zajmuje wrzucenie motorów na pakę busa - chyba doszliśmy do wprawy. ![]() Prysznic, chwila odpoczynku i ruszamy w miasto na kolację ![]() Jest sobota, czyli dzień ślubów ![]() ![]() Po kolacji grzecznie kładziemy się spać kończąc %, które przynieśliśmy ze sklepu. Jutro czeka nas już tylka jazda busem w kierunku Polski... CDN PZDR Qter
Pije bro i palę sziszę... Ostatnio edytowane przez Qter : 17.07.2017 o 15:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
|
![]()
Koło 9 ruszamy busem do domu. W sumie niewiele można o tym dniu napisać. Kilometry leniwie uciekały.
![]() ![]() W Macedonii po opuszczeniu Ohrydu przejeżdżamy przez miejscowości gdzie są wywieszone albańskie symbole narodowe. Być może to echa konflikt etnicznego z 2012r a może zwiastun nadchodzącego "punktu zapalnego" na Bałkanach.... obym nie był złym prorokiem... ![]() ![]() ![]() ![]() Granicę macedońsko-serbską pokonujemy sprawnie i w Serbii zatrzymujemy się na dłuższy odpoczynek w Predajane. ![]() Potem już tylko monotonna droga. Na granicy Serbsko-Węgierskiej w Segedyn spory ruch. Czekamy w kolejce ponad godzinę. W kolejce należy być czujnym ponieważ, w wolne miejsce pozostawione przed autem zostaje natychmiast zajęte przez samochód z sąsiedniego pasa - najczęściej są to Turcy w autach na niemieckich numerach. Do rękoczynów jednak nie dochodzi. Najgorzej mają pasażerowie autobusów. Najpierw muszą dojechać do kontroli, wysiąść z bagażami, służby sprawdzają autokar, bagaże i samych podróżnych, zapakować się spowrotem do autokaru i powtórzyć całą operację na kolejnej granicy. Spotkana Polka twierdzi, że stoją ją już w kolejce 6h.... Na granicy Węgierskiej widać przesuwane płoty z drutem kolczastym oraz policjantów z długą bronią.... Węgry, Słowację i Czechy pokonujemy sprawnie nocą. Nad ranem docieramy do Polski. Na S8-mce za Wolbórzem zatrzymujemy się w Hotelu Fox na śniadanie - polecam to miejsce - smacznie i nie drogo. Potem jeszcze chwila jazdy do Dasia, rozpakowanie busa i jazda na moto do domu. W domu jestem w okolicach południa. Tu mapka na której zaznaczyłem mniej więcej trasę jaką zrobiliśmy po Albanii w sumie wyszło trochę powyżej 800 km... ![]() To już koniec tej opowiastki. PZDR Qter
![]() |
#34 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2015
Miasto: wAw/ Sokołów Podl.
Motocykl: TransAlp XL650
![]() Online: 3 dni 13 godz 47 min 2 s
|
![]()
Qter dzięki za relację. Jest inspirująca. Mimo, że na taki off się nie wybieram to fajnie było się dowiedzieć jak dla mnie ciekawych rzeczy
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
![]() |
![]()
Kolejna bardzo fajna relacja.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2012
Miasto: OLKUSZ
Motocykl: XT1200Z
![]() Online: 3 dni 3 godz 57 min 17 s
|
![]()
Fajny wyjazd, dobrze powspominać niektóre znajome miejsca no i jak zwykle do relacji Qtra nic dodać nic ująć, brawo !
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
|
![]()
Dzięki Jarek za dobre słowo
PZDR Qter
![]() |
#38 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2015
Miasto: Glisne
Motocykl: RD03
Przebieg: posiada
![]() Online: 2 miesiące 6 dni 10 godz 7 min 52 s
|
![]()
Mógłbyś podać koszty jakie ponieśliście,tęż bym się busem mykną jak wygospodaruję czas,i czy pierwszy tydzień maja to nie za wcześnie w tamte rejony?,pozdrawiam
![]() |
#39 |
|
![]()
Czołem,
Wyszło jakoś tak za całość w okolicach 2100 PLN (hotele, winiety, jedzenie itp. czyli wszystko co można wliczyć). Można taki wyjazd zrobić oczywiście bardziej budżetowo. Wydaje mi się, że w pierwszy tydzień maja może jeszcze leżeć śnieg w wyższych partiach gór nawet na południu Albanii. Widziałem gdzieś w necie zdjęcia z końca kwietnia/początku maja właśnie z motkami i autami 4x4 w śniegu ale równie dobrze może go nie być. Nad morzem powinno być sucho i cieplej.... PZDR Qter
![]() |
#40 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2010
Miasto: Łódź
Motocykl: TA,RD04
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 2 dni 2 godz 3 min 57 s
|
![]()
Proszę nie zapominajcie że W POLSCE też coś jecie
i jedzenia praktycznie w tym wypadku nie należy wliczać do wycieczki bo prawdopodobnie mniej wydacie niż w domu Chyba że mieszkacie U MAMY. W górach będzie chłodno(zimne wieczory-nieprzyjemnie) i będzie śnieg. Namiot i 1000gwiazdowy hotel odpada. Ciał Ostatnio edytowane przez stopa-uć : 02.01.2018 o 17:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Albania 2017 | Sierdiukov | Trochę dalej | 18 | 17.01.2018 19:13 |
Bałkany 30.07.2017 - 12.08.2017 | giennios | Umawianie i propozycje wyjazdów | 0 | 23.06.2017 13:58 |
Iran trip 2017 - start 12.05.2017. | Emek | Przygotowania do wyjazdów | 137 | 14.06.2017 16:13 |
Enduro Pohulanka 29.04.2017 - 01.05.2017 | wojtekm72 | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 53 | 28.05.2017 22:49 |
Albania 06.2017 | xralf | Umawianie i propozycje wyjazdów | 9 | 30.01.2017 17:06 |