|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
19.01.2020, 00:04 | #31 |
Szkoda czasu na bazę wypadową.
Jesli wyladujesz w Bastii to jedź na północ. Objedź Cape Corse. Potem wzdłuż zachodniego wybrzeźa, przez Saint Florent, lille Rouse, Calvi, Porto a potem przez Ajaccio do Bonifacio. To trasa na 2 dni na spinkę ale lepiej zrobić ją w 3 dni to coś przynajmniej zobaczysz. Trzymaj się morza. Trasy bajkowe. Każde z wwym. miast to perełka. I wiele innych po drodze. Doczytaj sobie w przewodniku. Z Bonifacio jedź na Porto Vecchio i z tamtąd w góry. To już calkiem inna Korsyka. Bardziej dzika i mniej komercyjnaale nie mniej egzotyczna. Wschodnie wybrzeże olej bo jest najmniej atrakcyjną częścią Korsyki. Płasko i nudno. Ja jestem w Korsyce zakochany. Bylem już 4 razy i na pewno jeszcze kiedyś tam pojadę. PS. Korsyka jest droga. Szczególnie w sezonie. |
|
19.01.2020, 08:03 | #32 | ||
Korsyka z przyczepką
Cytat:
7 dni to cały wyjazd, na Korsyce 4 dni, reszta to powrót na kołach Cytat:
|
|||
19.01.2020, 09:46 | #33 |
Połowa maja to nie wysoki sezon.
|
|
19.01.2020, 10:20 | #34 | |
Cytat:
Przy dobrej organizacji taki plan jest najlepszy z punktu widzenia wykorzystania czasu. Jeden dzień jedziecie non stop, zmieniając się za kierownicą. Najlepiej jechać do Livorno. Najbliżej Bastii i najwięcej promów. W porcie Livorno jest duży parking. Zostawiasz tam samochod i przyczepę. Obok naszego zaprzegu ostatnim razem stalo jeszcze ze 3 podobne. Bierzesz nocny prom i śpicie na promie. Jeździsz 4-5 dni po Korsyce i wracasz tak samo. Parking w Livorno nie jest tani ale też nie zaporowo drogi. Dokładnie już nie pamiętamale doczytaj sobie w Internecie Niczego nie rezerwuj. Z Bookingiem dasz sobie radę na bieżąco. Ceny hoteli od 50 - 120 EUR. Najdrozej w znanych miejscowościach nad morzem. Kempingi 30-40 za domek. Za namiot nie patrzyłem ale sprawdź na www. W maju ceny będą jeszcze przedsezoniwe ale w miejscowościach nad morzem będzie już drogo. Jakbyś chciał pogadac to daj znać na . |
||
19.01.2020, 11:18 | #35 |
Miasto: psary
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 1 dzień 8 godz 11 min 47 s
|
Byliśmy w tym samym okresie w 2019r. Robiliśmy Sardynię offem i przy okazji zrobiliśmy Korsykę. Bylem na korsyce 4x ale teraz pierwszy raz z nastawieniem off.IMO nie ma sensu robić bazy wypadowej lepiej zrobić plan " ramowy" typu dzisiaj jedziemy do Corte i tam śpimy...nie ma problemu z noclegami na bookingu jest wszystko. A można też zapytać w dowolnym motelu/hotelu ile za nocleg ? i negocjować :-) Lepiej brać nocleg w centrum jakiegoś fajnego miasta bo..wszystko masz blisko i otwarte..dojazd ,prysznic i w miasto..na peryferiach różnie z tym bywa .
|
19.01.2020, 12:29 | #36 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Potwierdzam. Byłem na Korsyce z partyzanta i wszystkie noclegi ogarniałem na miejscu nawet nie z dnia na dzień tylko jak nadchodził zmierzch to szukaliśmy noclegu. Większość od strzała a raz musiałem szukać drugiego campingu bo nam się nie podobał choć miejsca były.
|
19.01.2020, 15:00 | #37 | |
Cytat:
A kempingi z opcją domków , czy tylko namiot Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
19.01.2020, 15:28 | #38 |
Jak 4 dni na miejscu, to tym bardziej nie robiłbym bazy tylko objeżdżał.
|
|
19.01.2020, 16:01 | #39 | |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Cytat:
Luk2asz ma rację. Nie warto tam rzucać kotwicy, lepiej objazdowo. |
|
19.01.2020, 17:09 | #40 |
Miasto: psary
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 1 dzień 8 godz 11 min 47 s
|
Maj to jeszcze za wcześnie na kampingi...ja bym je odpuścił.
|
|
|