Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat CRF 1000 / CRF 1100 > Silnik, sprzęgło, skrzynia

Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 06.12.2024, 01:01   #31
Jarczoq

Jarczoq's Avatar

Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Jarczoq jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 8 godz 16 min 16 s
Domyślnie

A w oleje LongLife też wierzysz ? Nie będę się podpierał swoim stażem, ale podam taki przykład. Zdarzyło mi się parę razy kupić bajki zza wielkiej wody. Jednym z warunków postawionych kumplowi, który wyszukał mi sprzęt było, żeby był komplet papierów i kluczyków co wtedy (lata-80/90-te) nie było normą, ale mówiło jak moto było traktowane. I wtedy (nie wiem, jak teraz) w instrukcjach obsługi można było wyczytać to, co napisałem. Przez wiele lat próbowałem dociec o co konkretnie chodzi i dopiero pewna kobieta, wykształcony chemik, pracująca w laboratorium przemysłowym nad środkami smarnymi powiedziała mi co jest powodem degradacji i jak należy postępować, żeby wyhamować ten proces. Dzisiaj być może w necie można znaleźć wiedzę na ten temat, ale wtedy nie było takich możliwości. Po za tym, myślę, że w materiałach technicznych wymienionych przez Ciebie firm powinny być takie informacje, bo w dobrych firmach tak się robi (np. RP podaje, że gwarantuje zachowanie bezpiecznych parametrów do przebiegu 6500 mil). Podobnie kwestie przechowywania. Przyspieszony proces degradacji zaczyna się i postępuje bez względu na warunki od momentu pierwszego nagrzania się. Innymi słowy : olej cały czas używany po roku czasu ma podobne "zużycie", jak taki co zalega nie używany w silniku i nawet jeśli wygląda dobrze, to po krótkim czasie używania traci ponad 50% zadanych parametrów. Pośrednio świadczą o tym depozyty, które odkładają się na dnie silnika po dłuższym staniu - zawsze.
Jarczoq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.12.2024, 08:59   #32
Artek

Artek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Motocykl: Hunter Cub
Artek jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 4 dni 6 godz 4 min 41 s
Domyślnie

Czy dla osoby "zimujacej" motocykl nie jest lepiej spuścić stary olej i nie wlewać nowego?
Artek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.12.2024, 09:37   #33
Brzeszczot

Brzeszczot's Avatar

Miasto: Leśna Dzicz
Motocykl: KTM R
Przebieg: jest
Brzeszczot jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 1 godz 5 min 56 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Artek Zobacz post
Czy dla osoby "zimujacej" motocykl nie jest lepiej spuścić stary olej i nie wlewać nowego?
Nie

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka
Brzeszczot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.12.2024, 09:40   #34
Babel

Babel's Avatar

Motocykl: Pomarańczowy
Babel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 dni 11 godz 29 min 16 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Artek Zobacz post
I na wiosne przy pierwszym odpaleniu zapomnieć że nie ma się oleju bezcenne
Ale mam podobne przemyślenia - mam do wymiany olej ale może być tak że nie będę jeździł przez zimę i myślę nie będą go wymieniał ale czytam ze lepiej wymienić ale to i tak nic nie zmieni bo na wiosnę trzeba będzie go znowu wymienić ...kurr i tak doopa z tyłu zawsze
Babel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.12.2024, 09:58   #35
Dlugi_TA

Motocykl: Transalp 650 RD11
Dlugi_TA jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 22 godz 51 min 25 s
Domyślnie

Wymieniam zawsze w zimie - bo mam wtedy więcej czasu i robię przygotowanie do następnego sezonu.
Nie wiem jakie są zalecenia, nie znam się na olejach ale na chłopski rozum - lepiej wymienić stary, zanieczyszczony olej, by zanieczyszczenia nie osiadły w silniku z powodu długiego bezruchu. Późniejsze nagrzanie do wymiany może tych złogów nie ruszyć.
Padł argument o degradacji niewygrzewanego oleju. Czy jeśli wymienię tylko to olej w silniku będzie się i tak degradował w stosunku do takiego przechowywanego w bańce?
Dlugi_TA jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.12.2024, 11:29   #36
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 22 godz 9 min 0
Domyślnie

Jarczoq nie wątpię w Twoje doświadczenie bo piszesz z sensem a powoli już zaczyna technicznych wpisów na forum brakować.
Jedyne co to po prostu rozbawiła mnie ta forma w której podałeś dokładne czasy

Gdybym miał czas i ochotę na wymianę oleju to robiłbym to po sezonie, po jeździe tak aby zleciał cały syf łącznie ze złogami które się tworzą jak moto długo stoi i po sprawdzeniu że jest ciśnienie moto zgasił i nie odpalał do wiosny - do jazdy.
Trochę to wszystko jest dzieleniem włosa na cztery jednak

Z wygrzaniem oleju jest tak że jednak trzeba się jakoś pozbyć wody z przedmuchow a one zawsze są i będą się kondensować. Jak się odpali tylko do zgaśnięcia lampki to raczej nie ma co się martwić. To nie apteka.

Życzę każdemu aby wymieniał olej dwa razy w sezonie. Ze względu na przebieg.
Stary 06.12.2024, 11:40   #37
jumper1

Miasto: Łódź
Motocykl: CRF1100
jumper1 jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 godz 10 min 20 s
Domyślnie

Ja zawsze wymieniam przed sezonem, ale jak tak czytam ten wątek to już mam wątpliwości.
Czyli odpalenie na wiosnę i nagrzanie przed wymianą, do duży błąd w związku z kondensacja wody.
Dodam że garaż mam ciepły zimą.
jumper1 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.12.2024, 12:23   #38
siwy

siwy's Avatar

Miasto: Białystok
Motocykl: NAT, EXC 450, K-750
siwy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 1 tydzień 6 dni 3 godz 50 min 55 s
Domyślnie

Zmieniając przed czy po zimie i tak nie starczy wam życia żeby zajeździć ten silnik
Stary 06.12.2024, 12:54   #39
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 11 godz 17 min 29 s
Domyślnie

Ja już dwa razy zmieniałem oliwę w tym sezonie i już prawie trzeci jest czas ale u mnie co 7-8 km obslugi są. A co do zimy to stoi na czym zagasiłem 3 -4 m-ce
Stary 07.12.2024, 00:05   #40
Jarczoq

Jarczoq's Avatar

Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Jarczoq jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 8 godz 16 min 16 s
Domyślnie

Nie napisałem, żeby odpalić i zgasić. Takie krótkotrwałe grzanie silnika, nie doprowadzając do temperatury pracy powoduje wytrącanie kwaśnych odczynów. Dopiero wysoka temperatura powoduje minimalizację tego zjawiska. Ale co tam...róbtacochceta.
Jarczoq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania