|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
03.09.2020, 00:26 | #471 |
Moderator
|
W Danii spotkałem Polkę prowadzącą Pizzerię. Od słowa do słowa i weszliśmy na wiadomy temat.
Takiego cyrku to nigdzie się oficjalnie nie dowiesz - np. w Danii w tym roku miał być całkowicie zlikwidowany system gotówkowy! Ludzi naciskano, żeby oszczędności, które trzymają w bankowych sejfach wpłacali na konta bankowe. System monetarny miał być całkowicie zniesiony i wymieniony na elektroniczny, ale ludzie się nie zgodzili i do tego nie doszło. Podobnie było z koroną - uczniowie/studenci mieli mieć lekcje on-line, ale zastrajkowali i około dwóch dni nie włączali netu, nie łączyli się ze szkołą i przywrócili im normalne zajęcia i tym samym wirus sobie 'zniknął' Czyli to jeszcze nie koniec! Najlepsze przed tobą - jak mówiło kiedyś hasło browaru Piast! 😊
03.09.2020, 08:46 | #472 |
Miasto: Słomianki
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 16 godz 16 min 28 s
|
Czy możemy wrócić do rozmów związanych z podróżowaniem, a nie podejściem różnych osób do kwestii COVID-19? Ten wątek nie jest od tego. Mamy inny temat o wirusie, który pozwala każdemu wyżyć się ze swoją wiedzą, a przede wszystkim opinią.
|
03.09.2020, 10:16 | #473 |
Banned
Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Lublin Autobus
Online: 2 tygodni 2 dni 12 godz 52 min 56 s
|
Otóż nie.
Dobra informacja dla jadących do Danii. W Baskonii wszyscy zamaskowani, niewiele wyjątków. |
03.09.2020, 10:32 | #474 |
Moderator
|
Nie pasujący post przeniosłem do odpowiedniego wątku w HP. Przypominam koledzy, że jesteśmy w dziale podróżniczym. Dzięki Jac za zwrócenie uwagi.
03.09.2020, 11:10 | #475 | |
Cytat:
W Danii jest obecnie tak jak poniżej i maseczki też są ale nie wszędzie : W Danii utrzymana zostaje. kontrola graniczna. Nadal zakazane są zgromadzenia powyżej 100 osób. Przy zachowaniu podwyższonych standardów higieny, w tym m.in. odstępów 1 metra i limitu osób w pomieszczeniach (jeśli dotyczy) ponownie otwarta jest już większość instytucji w branżach usługowej, handlowej i gastronomicznej, jak również instytucje kultury i rozrywkowe (z wyjątkiem tzw. "życia nocnego"), instytucje sportowe oraz żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i szkoły średnie. Cudzoziemcy wykazujący wyraźne objawy, takie jak suchy kaszel i gorączka, nie zostaną wpuszczeni do Danii. Wjazd do Danii dla obywateli polskich Wjazd do Danii w celach turystycznych Możliwość wjazdu do Danii dla obywateli i rezydentów krajów Unii Europejskiej, Schengen i Wielkiej Brytanii zależy od tego, czy dany kraj znajduje się na liście krajów „otwartych” czy „zamkniętych”. Lista ta aktualizowana jest w każdy czwartek o godz. 16.00 i obowiązuje od kolejnej soboty, godz. 00:00. Aktualna listę można znaleźć pod adresem: https://politi.dk/en/coronavirus-in-...open-or-banned. Podczas kontroli na granicy należy okazać dokument tożsamości. Wyspy Owcze oraz Grenlandia mogą być objęte innymi wytycznymi, dlatego sugerujemy kontakt bezpośrednio z policją pod numerami infolinii: Wyspy Owcze: +298 30 40 40, Grenlandia: +299 80 11 00. Od soboty 22 sierpnia obowiązuje wymóg noszenia maseczek lub przyłbic w transporcie publicznym w Danii. Wymóg obowiązuje przez całą dobę i dotyczy wszystkich podróżnych powyżej 12 roku życia. Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
03.09.2020, 12:07 | #476 | |
Banned
|
Cytat:
Jak wiemy, stan f-czny bywa skrajnie różny od prezentowanego przez oficjalne źródła. Dlaczego, to rzeczywiście nie temat tego wątku. Z tamtego "właściwego" się wycofałem. Rozumiem, że kwestionujesz info Novy`go...? Ostatnio edytowane przez El Komendante : 03.09.2020 o 12:19 |
|
03.09.2020, 12:50 | #477 | |
Cytat:
I takie informacje są dla mnie sensowne w tym wątku, plotki proponuje w innym temacie, do którego również nie zaglądam. Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
03.09.2020, 13:44 | #478 |
Banned
|
Ok.
Ja nie odbieram info Novy`ego jako plotkę. Dodatkowo na granicy w obydwu kierunkach stoją busy nazwane Corona-Mobil, gdzie każdy zainteresowany może zrobić sobie za darmo test PS. W Danii nie trzeba nigdzie chodzić w maseczce.> Tylko jako informację praktyczną. Drugie info, jako ciekawostkę i moim zdaniem obrazuje podejście ludzi na miejscu do zagadnienia, co jest równie istotne. MSZ nie rekomendował wyjazdów do wielu krajów, które zdarzyło mi się odwiedzić i nic mnie złego nie spotkało a i tysiącom osób je odwiedzających - również. Te informacje (z wielu źródeł) należy po prostu weryfikować. Stąd dla mnie info Nowy`ego (jako przykład) jest bliższe temu, co tam f-cznie możemy zastać. Podobnie jest w wątku o zmianie przepisów leśnych w Rumunii. Można by dyskusję zakończyć na oficjalnym stanowisku rumuńskiej służby leśnej i temat zamknąć. Pozdro |
03.09.2020, 14:04 | #479 | |
Cytat:
Takie OC dla auta/motocykla, dla podróżnych w Gruzji, wymagane jest już od kilku lat a jeszcze nie tak dawno wisiało u nich, że nie jest wymagane (być może nadal tak jest). Ja tam te strony traktuję jako niepewne źródło informacji i szukam potwierdzenia gdzieś dalej.
03.09.2020, 14:30 | #480 |
A może ktoś jakieś fakty podrzucić z kierunku na Bałkany? Pisząc o faktach mam na myśli takie info jak niektórzy wcześniej pisali: „jechałem wczoraj przez taką, a taką granicę. Było tak, a tak...”
Jutro ruszamy z kumplem w kierunku Alp, ale pogoda się chyba tam psuje i w Austrii podejmiemy decyzję czy skręcić w kierunku na Słowenię, Chorwację, Bośnię i Serbię. Chyba, że da się ściąć do Albanii przez Czarnogórę. Docelowo Serbia albo Albania. Dzięki! |
|
|
|